"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Ergonomi

Att studera framför datorer och skärmar ingår under studietiden och är en del av arbetsmiljön. Här finns tips för en hälsosam fysisk- och mental belastning vid bildskärmsarbete.

Ergonomi handlar om att arbeta och använda kroppen på ett sätt som gör att du undviker belastningsskador, och syftar på samspelet mellan människa, arbetsuppgifter och den omgivande miljön.

Ergonomi vid studier

Många studenter sitter ofta vid en bärbar dator. Om man sitter länge finns risk för spänningar och värk i huvud, nacke, axlar och rygg vilket ofta beror på att skärmen är för långt ner. Även ögonen kan bli ansträngda. Kroppen är inte anpassad för stillasittande längre stunder utan mår bra av rörelse och variation.

En annan riskfaktor är kognitiv överbelastning, alltså att hjärnan arbetar med för många intryck samtidigt vilket kan skapa stress, koncentrationsproblem och minnesproblem.

Forskning har visat att nästan alla människor påverkas negativt av att skifta fokus mellan olika intryck och uppgifter. Hjärnan behöver en viss tid för att ställa om sig från att till exempelvis kolla sociala medier till att koncentrera sig på studieuppgiften igen. Inlärningsprocessen blir sämre när du växlar fokus ofta eftersom hjärnan inte hinner skapa långtidsminnen av det du läser.

Ergonomitips för dig som student

  • Skapa arbetsro genom att planera och strukturera dina studier.
  • Hitta en lugn och trygg studieplats där du kan jobba ostört.
  • Gör en uppgift i taget.
  • Lägg bort mobilen, om möjligt i ett annat rum de stunder du sitter och pluggar. Du behöver inte vara tillgänglig jämt. Kom överens om samtalstider om det behövs. 
  • Ställ upp din laptop på ett stativ, böcker eller liknande och använd ett separat tangentbord och mus.  Då får du mycket bättre position för nacke och huvud.
  • Ha stöd för benen då du sitter. Använd fotpall om du inte når ner till golvet.
  • Bildskärmens överkant ska vara i ögonhöjd så du tittar lätt nedåtriktat. Avståndet mellan ögon och skärm ca en armlängd.  Undvik att få blänk och reflexer från ljusinsläpp genom att sitta med sidan mot fönster. Förstora texten om du märker att du skjuter fram huvudet för att se bättre.
  • Vila med underarmarna och händerna mot bordet eller armstöden på stolen och ha ca 90 graders vinkel i armbågen.
  • Om du använder mus så placera musarmen nära dig och undvik att armen hamnar för långt fram, ut från kroppen eller att underarmen blir utåtvriden.
  • Stå gärna och arbeta delar av dagen om du kan.  Fördela då tyngden lika på båda benen och fötterna med en aning mer tyngd på framfoten. Undvik att pressa dina knän bakåt i en låst position. Skaka loss benen emellanåt.
  • Rör på dig och sträck på dig några minuter varje halvtimme. Hitta ett pausprogram som du gillar eller gör ett eget.

Länk till träningsvideo och mer läsning om ergonomi

Pausgympa Puls - Bing video

Arbetsmiljöverket om dator- och bildskärmsarbete och om synergonomi med mer.

 Fysioterapeuter eller sjukgymnaster i Västerbotten

Förutom fysioterapeuter på hälsocentraler finns det också privata fysioterapeuter som har avtal med regioner. Om du klickar på länken nedan kommer du till Region Västerbottens webbsida med kontaktuppgifter till privata fysioterapeuter och sjukgymnaster i Västerbotten.

Studenthälsan erbjuder individuell rådgivning för god arbetsteknik och hälsosam fysisk- och mental belastning

Om du vill boka tid för individuell rådgivning för god arbetsteknik och hälsosam fysisk- och mental belastning kan du boka en tid hos Anita Karlsson, fysioterapeut hos Studenthälsan.

Senast uppdaterad: 2024-06-04