"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Olaga förföljelse eller stalkning

Den här sidan är för dig som blir eller blivit utsatt för olaga förföljelse eller stalkning och vill veta vilket stöd som finns.

Anmäl till polisen och rapportera via IA-systemet

Anmäl förföljelsen till polisen så snart du kan och undvik kontakt med gärningspersonen. För att anmäla brott, ring 114 14 eller besök en polisstation.

Rapportera även din händelse via IA-systemet. Observera: En rapport via IA-systemet är inte att likställa med en polisanmälan. Du behöver anmäla brottet till polisen.

Prata med någon

Människor reagerar på olika sätt vid förföljelse och stalkning. Du kan känna dig otrygg och rädd. För många är det viktigt att få prata med någon som man känner sig trygg med. Det finns stöd att få för dig som blivit utsatt.

Berätta för en lärare

Det är viktigt att du pratar med din lärare så fort som möjligt så att du får hjälp att hantera situationen. Vid behov kommer din lärare att kontakta exempelvis Personalenheten, säkerhetsfunktionen eller andra enheter inom universitetsförvaltningen för att få råd och stöd i situationen.

Om det är din lärare som utsätter dig för hat, hot eller våld kan du prata med någon annan på din institution eller program som du har förtroende för. Det kan till exempel vara en kursansvarig, studierektor eller studievägledare. 

Vad händer efter att jag berättat och rapporterat om händelsen?

Prefekten på din institution kommer göra en utredning av händelsen. Utredningen kan visa på om det behöver göras några säkerhetshöjande åtgärder för att förebygga liknande händelser.

Tänk på det här

Upplever du att du är förföljd är det några saker du kan tänka på.

  • Var tydlig med att du inte önskar kontakt med personen som förföljer dig. Undvik därefter all kontakt.
  • Dokumentera hot genom att spela in telefonsamtal, skriva upp tidpunkter du blivit förföljd samt när och på vilket sätt du blivit trakasserad.
  • Spara e-post, sms, samtalslistor i telefonen och alla former av meddelanden. Det kan vara viktiga bevis.
  • Berätta för personer i din närhet att du känner dig utsatt.
  • Du har möjlighet att ansöka om kontaktförbud hos polisen. 

Ändra dina vardagsrutiner genom att till exempel gå nya vägar till universitetet, ändra dina tider eller handla i nya butiker. Det kan också vara bra att byta telefonnummer och e-postadress. Var uppmärksam med användning av internet, se till exempel över dina säkerhetsinställningar om du använder sociala nätverk. Vid kontakt med polisen kan du ställa dina frågor och funderingar rörande dina farhågor samt få råd om hur du kan hantera situationen.

Stöd som finns

  • Lärare, kursansvarig, studierektor eller studievägledare på ditt program eller institution.
  • Studenthälsan
  • Falck - konflikthantering i studentgrupper. Ring 0771-23 00 00.
  • Umeå Socialtjänst, vid frågor som rör våld, utsatthet, missbruk, bostad, ekonomi eller oro för barn. Mottagningsenheten 090-16 10 02
  • Ungdomshälsan, UMO - för dig som är under 23 år
  • Primärvård 1177, första bedömning av ohälsa och utsatthet. Kontakta din närmaste vårdcentral.
  • Psykiatrisk Akut och bedömningsmottagning Umeå, om personen är till fara för sig själv eller annan. Ring 090-785 65 00. Bemannad dygnet runt.
  • Kyrkan på campus, samtalsstöd för alla vid Umeå universitet, oavsett livsåskådning eller religiös tillhörighet.

Vad är olaga förföljelse och stalkning?

Olaga förföljelse

Begreppet olaga förföljelse betyder att en gärningsperson begår upprepade brottsliga handlingar mot en och samma person. De brottsliga handlingarna måste bestå av någon eller några av följande brott:

Stalkning

Stalkning är ett vidare begrepp som innefattar både brottsliga handlingar och handlingar som den utsatta personen uppfattar som störande, kränkande eller skrämmande, men som inte är brott enligt svensk lag. Med stalkning menas även att någon systematiskt förföljer, kartlägger och smyger sig på den utsatta personen.

Läs mer 

Läs mer här hur polisen utreder olaga förföljelse och stalkning:
Förföljelse eller stalkning (polisen.se)

Stöd och hjälp för dig som är utsatt för förföljelse:
Förföljelse eller stalkning (polisen.se)

Senast uppdaterad: 2024-11-27