"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Om du skadar dig på universitetet, nästan skadar dig eller observerar en risk

Om du skadar dig under dina studier, är med om något som hade kunnat leda till skada eller observerar en risk så är det viktigt att anmäla detta. Detta för att universitetet ska kunna förebygga arbets- och studierelaterade olyckor och sjukdomar.

Från och med 1 februari 2023 rapporterar du via det digitala rapporteringssystemet IA.

Det här behöver du göra

  • Berätta för din prefekt eller lärare om vad som har hänt. Rapportera sedan din händelse genom att besöka länken nedan och fylla i en rapport. Rapporten kommer att skickas till din prefekt.
    Rapportera din händelse via IA-systemet
  • För att kunna styrka en skada är det lämpligt att gå till läkare. Spara alla intyg och kvitton som hänger ihop med arbetsskadan för att kunna söka eventuell ersättning.

Därför ska du rapportera

Din rapport om arbetsskada, tillbud och riskobservation är viktig för att universitetet ska kunna förebygga och undvika olyckor och arbetsrelaterade sjukdomar. Arbetsskador, tillbud och riskobservationer kan ske i den fysiska, organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

De händelser som du och dina medstudenter rapporterar in ger din institution möjlighet att se mönster och följa upp statistik så att de systematiskt kan genomföra förebyggande åtgärder och arbetsinsatser.

Det som du eller någon annan kan uppfatta som en isolerad händelse kan i själva verket vara en serie av händelser som pekar på ett visst mönster.

Rapportera så snart som möjligt

Rapportera så snart som möjligt efter att händelsen har skett. Du har då händelsen färskt i minnet och det gör också att ansvariga på din institution kan agera så snart som möjligt.

Detta ska du rapportera

Rapportera alla arbetsskador, tillbud och riskobservationer. Tänk på att du även ska rapportera händelser som har skett under skoltid i hemmet, på praktikplatsen, eller vid studier utomlands.

Arbetssjukdom

En arbetssjukdom är en sjukdom som uppkommer eller blir sämre på grund av ditt arbete eller dina arbetsförhållanden. För dig som student innebär detta sjukdom som uppkommer eller bli sämre i och med dina studier eller studieförhållanden. Det kan exempelvis handla om:

  • Att du blir fysiskt sjuk på grund av ett skadligt ämne du kommer i kontakt med (cancer, astma, allergi).
  • Att du får fysiska problem på grund av tungt eller ensidigt moment i dina studier exempelvis höga vibrationer eller buller.
  • Att du mår psykiskt dåligt av stress

Olycksfall

Ett olycksfall är en oönskad händelse som leder till skada eller sjukdom. Det är en kortvarig händelse som sker plötsligt och oförutsett. Det kan exempelvis handla om att:

  • Du stukar eller bryter foten på grund av ett fall
  • Du får ont i ryggen efter att ha burit något tungt
  • Du blir exponerad för smitta i laboratoriemiljö
  • Du råkar ut för en brännskada
  • Du hamnar i ett chocktillstånd till följd av exempelvis en hotfull situation.

Färdolycka

En färdolycka är en oönskad händelse på väg till eller från arbetet som leder till skada eller sjukdom. Färden anses vara påbörjad respektive avslutad efter det att du passerat tröskeln till din egen bostad. Det kan exempelvis handla om en trafikolycka eller ett fall utanför hemmet eller universitetet.

Tillbud och allvarligt tillbud

Ett tillbud är en oönskad händelse som hade kunnat leda till ohälsa och olycksfall. Något höll på att hända. Ett allvarligt tillbud är en oönskad händelse som hade kunnat leda till stor fara för ohälsa och olycksfall. Tillbud sker även i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, men kan ibland vara svåra att avgöra om de är tillbud. Ett tillbud skulle kunna vara exempelvis:

  • att någon halkar till, men inte ramlar
  • att någon nästan går in i ett hörn av en bokhylla
  • att någon får en riskklassad kemikalie på sin skyddsrock, men inte på huden.

Ett allvarligt tillbud kan exempelvis vara:

  • en tung hylla faller ned bredvid en person som inte skadas
  • en explosion sker i ett laboratorium, men ingen blir skadad
  • hot om våld, om händelsen har inneburit allvarlig fara för liv och hälsa eller om det upplevs vara allvarligt menat. Det kan exempelvis handla om knivhot eller mordhot.

Riskobservation

En riskobservation innebär att du har sett en risk eller en brist som skulle kunna leda till ett tillbud eller en arbetsskada. Det kan exempelvis handla om lösa sladdar i en korridor, bristande belysning eller en hal trappa.

Detta händer efteråt

  1. När du rapporterar en händelse får din prefekt ett mejl om att händelsen är registrerad.
  2. Prefekten kan sedan utse någon annan (till exempel annan chef eller HR-stöd) att utreda händelsen, en händelseansvarig.
  3. Den som är händelseansvarig ansvarar för att utreda arbetsskadan, genomföra åtgärder och att anmäla till Försäkringskassan samt i vissa fall Arbetsmiljöverket.
  4. Dödsfall, allvarlig personskada, skador som har drabbat flera medarbetare samtidigt samt allvarliga tillbud ska din prefekt alltid anmäla utan dröjsmål till Arbetsmiljöverket.
  5. Du kommer att samverka kring din anmälan tillsammans med chef/annan ansvarig och eventuellt studerandearbetsmiljöombud (SAMO)/huvudstuderandearbetsmiljöombud (HSAMO).

Ansöka om ersättning från Försäkringskassan

Din prefekt eller annan ansvarig ska alltid göra en anmälan till Försäkringskassan vid arbetssjukdom eller om du skadar sig under skoltid alternativt under resan till eller från universitetet.

Det är sedan Försäkringskassan som avgör om det är en arbetsskada Denna anmälan görs av den som är händelseansvarig via IA och informationen förs per automatik från IA till Försäkringskassans anmälningssida.

Efter att anmälan är gjord så kan du ansöka om ersättning från Försäkringskassan.

Läs mer på Försäkringskassans hemsida

Ansöka om ersättning från Kammarkollegiet om du skadar dig i Sverige

Som student är du försäkrad under skoltid och när du reser till och från universitetet av Kammarkollegiets försäkring Personskadeförsäkring för studenter. Försäkringen gäller i Sverige och du behöver inte betala någon självrisk.

Försäkringen är en olycksfallsförsäkring som gäller om du som student råkar ut för en olycka och skulle få en kroppsskada. Doktorander och stipendiater omfattas också av Kammarkollegiets försäkring.

Som student ansvarar du själv för att ansöka om ersättning för eventuell skada hos Kammarkollegiet.

Läs mer och ansök om ersättning

Ansöka om ersättning från Kammarkollegiet om du skadar dig utomlands

Om du är utresande utbytesstudent eller Erasmuspraktikant så är du försäkrad via Kammarkollegiets försäkring Student UT. Som student ansvarar du själv för att ansöka om ersättning för eventuell skada hos Kammarkollegiet.

Läs mer och ansök om ersättning

Ansöka om ersättning från privat försäkring

Kom ihåg också att kolla upp hur ditt privata försäkringsskydd ser ut. Du kan exempelvis ha rätt till ersättning för saker som har gått sönder i och med din skada och som inte täcks av övriga försäkringar.

Senast uppdaterad: 2023-03-14