"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kursutvärdering Att vara förskollärare (Distans)

Utvärderingen avser kursen Att vara förskollärare (Distans) och är besvarad av studenter som var registrerade på kursen under vårterminen 2023.

Information om enkäten

Kurskod: 6PE184
Kursens lärare: Helena Rosqvist (kursansvarig), Agneta Malmedal
Kursperiod: 230209 - 230215
Utvärderingens sammanställningsdatum: 230309
Form för utvärdering: Digital enkät
Antal registrerade/deltagare i kursvärderingen: 37/17 (46% svar)

1. Sammanfattning av studenternas uppfattning gällande förväntade studieresultat:

Ca hälften av studentgruppen som genomfört VFU1 har medverkat i utvärderingen. Utifrån resultaten framgår det att alla är positiva till att genomföra VFU tidigt i utbildningen. Det framkommer dock i flera kommentarer att studenter anser att fem dagar är för kort. Gällande innehåll, genomförande, den egna arbetsinsatsen och examination skattar 99% av studenterna att de har bidragit till deras utveckling och lärande i hög eller i mycket hög grad.

2. Lärarens/lärarnas kommentarer och förslag till förändringar:

Det framgår att placeringarna både inom och utanför avtalsområdet har fungerat. Det är av vikt att lärare har god framförhållning och delger studenterna relevant information i god tid innan kursen ska genomföras.

Inga förändringar föreslå

3. Kommentarer som inte kommer att leda till några förändringar:

Första VFU-kurser genomförs tidigt i utbildningen och trots att förfrågningar om placeringar går ut till samordnare i kommuner så tidigt som möjligt förekommer det att studenter får information om VFU-placeringen sent vilket kan bero på olika orsaker som inte Lärarhögskolan styr över.

Det är olyckligt när VFU-handledare blir sjuka och när det inte finns andra förskollärare på VFU-förskolan som kan ta sig an handledarrollen. Det är önskvärt att alla förskolor som tar emot studenter även har en reservplan ifall VFU-handledaren av någon anledning inte är på plats.

4. Några råd till studenter som ska genomföra denna kurs framöver:

  • Var inte rädd att fråga handledaren om saker du undrar över, lita på din handledare och fråga frågor om det är något som verkar oklart.
  • Be om uppgifter som är små som man lätt kan klara av så att man känner att man lyckas, men också be om uppgifter som kan vara lite utvecklande och utmanande.
  • Fråga mycket, Våga ta egna initiativ, har du inget speciellt att göra sätt dig med barnen.
  • Lägg jobb-biten åt sidan så man bara fokuserar på studierna, Lägg upp en bra struktur så du inte behöver stressa in i det sista med inlämningar.
  • Var ute i god tid, ansök om VFU i närområdet om du uppfyller kriterierna, ta kontakt med handledaren och gör en planering. Lämna inte allt till sista dagen!
  • Planera väl. Läsa uppgifterna/ instruktionerna och ha med dig dom i ett block så du kan föra ner tankar när de kommer. Det kan vara lätt att hinna glömma bort.
  • Gå nyfiket och utan konkreta förväntningar in i praktiken. Ställ din handledare alla frågor du har och anteckna dina tankar och reflektioner, så att du sedan kan diskutera de med andra. Dessutom: Våga att verkligen söka kontakt med alla barn och lära känna dem. På så sätt lär du dig bäst. Att vara med barnen och obsevera så mycket du kan. Fråga din handledare så mycket du kan, dem vill att du ska fråga. gör ditt bästa :)
Senast uppdaterad: 2023-09-11