Dan Skymningssol, högskoleprogrammet i naturguidning, studerar just nu vid Memorial University of Newfoundland i Kanada via utbytesprogrammet North2north.
ImageDan Skymningssol
1. Vad lockade dig att söka utbytesstudier och varför just Kanada?
Jag hade varit i Kanada tidigare och sedan dess velat studera här. Utbytesstudierna var något som jag satsade på från början när jag började studera på Umeå universitet, de gav åtkomst till att studera i Kanada utan att behöva betala höga terminsavgifter.
Det blev Memorial University of Newfoundland (MUN) för att det låg nära kusten. Jag visste det inte innan, men här är en annorlunda kultur jämfört med resten av Kanada och det har varit intressant att vara här. Det är majestätiskt ute vid kusten, höga klippor ut mot havet.
2. Hur är det att studera i ett annat land?
Det är annorlunda och ger ny energi till studierna. Här på MUN så har det blivit fem kurser samtidigt, vilket har gett en ny erfarenhet eftersom det är väldigt annorlunda jämfört med det svenska formatet där man ofta bara tar en kurs i taget.
3. Hur var det att hitta passande kurser?
Lustigt nog så är det ibland svårt att hitta vilket kursutbud kanadensiska universitet har, ofta så verkar de vara fokuserade på vilka program de erbjuder. Men det går ofta att hitta en digital kurskatalog ifall man letar eller kontaktar någon. Ett tips är att ta kontakt med universitetet du vill söka till, för att ta reda på mer om de kurser du är intresserad av, då det ibland inte finns jättemycket publicerat. Det har heller inte varit något problem med att byta kurser precis vid terminstarten.
4. Vilka är fördelarna med att studera utomlands?
Det blir en utmaning och på så vis en möjlighet till personlig utveckling! Det är lätt att det blir slentrian i att läsa kurser efter varandra som i Sverige, när man väl lärt sig hur det fungerar. Då finns risk att utvecklingen stannar av. Att studera utomlands ger nya intryck och sätt att göra saker på och kan göra det intressant igen!
5. Hur spenderar du tiden utöver studierna?
Skolans sportanläggning har varit till stor hjälp för studierna. Det är viktigt att hålla igång, att inte sitta stilla för länge!
Skolans läge har gett möjlighet till både vandring i natur, i berg och vid hav, samt möjlighet till kultur som att gå på museum, folkmusikpubbar och stadens arkitektur som exempel.
6. Vad är din bästa upplevelse hittills från utbytesstudierna?
Det har varit många starka upplevelser, och bästa upplevelsen har nog varit att helt enkelt vandra runt i skolbyggnaderna och insupa stämningen då det funnits tid för det. Det är lätt att känna att det alltid finns en nästa skoluppgift att göra, så därför är det viktigt att stanna upp och njuta av att faktiskt vara på platsen man är på.
En annan sak var att åka ut till kusten när det stormade, och känna vinden och stänket från vågorna!
7. Hur har utbytestiden motsvarat dina förväntningar?
Upplevelsen har varit som förväntat i och med att folk rusar i korridorerna mellan lektionerna och att många bor på universitetsområdet. Att kunna vandra runt i skolbyggnaderna och känna mig som en student här har gjort att jag känner mig nöjd med utbytet.
8. Vad är ditt råd till någon som vill åka på utbyte?
Om du har en taktik för att klara studierna i Sverige, som passar en, så går det nog rätt så bra utomlands också, åtminstone i Kanada.
Ta reda på vad som finns på universitetsområdet! Det är inte alltid som de informerar om allt, så därför är det viktigt att själv hålla koll.
Stanna upp och njut! Det kan bli mycket att göra, men ifall du inte stannar upp och njuter så kan det bli att man bara skyndar igenom allt och missar själva upplevelsen.
Sammanfattningsvis: tänk över om du vill göra utbytet, bestäm dig, och njut sedan!