Bli buddy - lär känna internationella studenter på hemmaplan
Lär känna studenter från hela världen genom Umeå universitets buddyprogram! Vi söker dig som gillar att träffa nya människor och som vill få våra internationella studenter att känna sig som hemma i Umeå.
Buddyprogrammets Team building day våren 2020.
BildMattias Pettersson
Detta är buddyprogrammet
Buddyprogrammet är en verksamhet vid Umeå universitet som introducerar internationella studenter till Sverige och hjälper dem att komma till rätta i Umeå som studentstad. Detta genom att skapa gemensamma aktiviteter för internationella och redan etablerade studenter.
Vanliga frågor om buddyprogrammet
Hur är buddyprogrammet organiserat?
Den internationella studentkoordinatorn samordnar buddyprogrammet och anordnar gemensamma aktiviteter för alla buddygrupper. Den internationella studentkoordinatorn är anställd vid Umeå universitet och arbetar med programmet under ett akademiskt år.
Alla studenter inom buddyprogrammet blir indelade i så kallade buddygrupper. Grupperna består av två gruppledare, 8-10 etablerade studenter – buddies, och 30-40 internationella studenter som tillsammans anordnar gemensamma aktiviteter under terminen.
Som gruppledare är du närmaste kontakt till den internationella studentkoordinatorn och ansvarar för att samordna aktiviteterna i din buddygrupp.
Som buddy planerar du aktiviteter, deltar i aktiviteter och stöttar din buddygrupp.
Vad gör en buddy och en gruppledare?
Som buddy spelar du en viktig roll i de internationella studenternas samlade upplevelse av Sverige, Umeå och Umeå universitet. Du kommer att vara en av de första kontakterna som internationella studenter har med Umeåstudenter.
Rollen som buddy består av två delar:
Att svara på frågor om studentlivet. Du kommer att få svara på praktiska frågor om alltifrån hur man köper en cykel till hur kollektivtrafiken fungerar, var närmaste mataffär ligger m.m.
Att anordna och delta i gemensamma sociala aktiviteter. Varje gruppledare ansvarar för att samordna gruppens aktiviteter men även du som buddy är delaktig i att anordna aktiviteter.
Rollen som gruppledare innebär också:
Att ta upp närvaro vid alla aktiviteter.
Hålla kontakt med den internationella koordinatorn och stämma av hur det går för gruppen under terminens gång.
Exempel på sociala aktiviteter
Det är ni i grupperna som gemensamt bestämmer vilka aktiviteter ni är intresserade av men några vanliga exempel är:
laga mat
gå på bio
åka skidor
ta en fika
När startar buddyprogrammet?
Buddyprogrammet börjar vid terminsstarten och pågår hela terminen. Början av terminen kan vara mer intensiv med flera aktiviteter anordnade av den internationella studentkoordinatorn men sedan är det gruppens engagemang som bestämmer hur ofta ni ses.
För våren 2025 hålls de första träffarna följande datum:
Group leader meeting – 23 januari Buddy meeting – 24 januari Buddy Programme opening - 28 januari
Varför borde jag vara buddy eller gruppledare?
Förutom att det är fantastiskt roligt att vara buddy så finns det många andra fördelar:
Du får träffa nya människor från andra kulturer. Du har chansen att träffa vänner för livet men du har också chansen att lära dig ovärderlig kunskap om andra kulturer.
Du får kontakter över hela världen. Att ha kontakter utomlands kan vara en hjälp för dig som funderar på studier utomlands, vill besöka ett annat land eller som i framtiden kan tänka dig en karriär utanför Sverige.
Du förbättrar dina språkkunskaper. Du har en chans att fördjupa dina kunskaper i andra språk!
Du får hjälpa andra studenter att känna sig hemma. Att kunna hjälpa andra med din kunskap kring universitetet och studentlivet är härligt. Du behövs!
Du som själv har tänkt ansöka om utbytesplats kan ha en merit för din ansökan. Om du har varit en aktiv buddy eller gruppledare får du ett intyg av International Office. Som buddy får du en poäng per termin om du söker utbytesstudier, som gruppledare två. Du kan sammanlagt få max 2 poäng. Läs mer om urvalskriterier på vår webb: Utbytesstudier utanför Europa.
Så anmäler du dig för att bli buddy
För att bli buddy för internationella studenter behöver du skicka in en anmälan till oss innan terminsstart eller i samband med terminsstart. I anmälan anger du dina kontaktuppgifter, vad du studerar och tidigare erfarenheter. Anmäl dig i god tid så att du inte missar det roliga!