"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vanliga frågor om utlandsstudier

Vem kan söka?

Du kan åka på utbytesstudier både på kandidat- och masternivå. På kandidatnivå krävs att du studerat på universitet minst ett år samt att du har minst en termins studier i statsvetenskap eller freds- och konfliktstudier.

Observera också att våra partneruniversitet i vissa fall endast tar emot studerande på en av nivåerna.

Hur mycket ska jag studera?

Utbytesprogrammet förutsätter att dina utlandsstudier motsvarar heltidsstudier med normal studietakt, alltså 30 högskolepoäng/termin. Det motsvarar 30 ECTS-poäng per termin inom Europa. Antal kurser som du behöver läsa för att komma upp i motsvarande heltidsstudier varierar mellan partneruniversiteten. Observera att om du inte klarar av kurserna som motsvarar heltidsstudier för terminen eller läsåret, eller om du avbryter vistelsen, kan du bli tvungen att återbetala hela Erasmusstipendiet eller en del av det.

Var ansöker jag om utbytesstudier?

Utbyten som söks hos statsvetenskapliga institutionen:
Utbyten i Europa samt till Ryerson University i Kanada och Balwin Wallace College i USA söks hos Rolf Hugoson. Studerande i statsvetenskap söker även utbyten i Norden via Rolf Hugoson.

Utbytesplatser som söks hos International Office, Umeå universitet:
Mer information: International Office.

Nordlys:
Utbytesstudier i de nordiska länderna som söks hos International Office.

OBS! Oavsett var du ansöker om utbytesstudier eller om du åker ut på egen hand som freemover MÅSTE du meddela Rolf Hugoson och även diskutera kursval med honom.

Hur går ansökningsförfarandet till?

Det sker i två steg: först ansöker du om utbytesstudier vid Umeå universitet (antingen hos Rolf Hugoson eller hos International Office); om du blir antagen söker du därefter till utbytesuniversitetet.

Var hittar jag ansökningsblanketterna?

För utbyten via statsvetenskaps avtal hittar du ansökningsblankett under Utbytesstudier, Utbytesprogram. Du fyller i blanketten på datorn och skriver sedan ut den. Av blanketten framgår vilka bilagor du skall bifoga. Om du studerat vid annan högskola än Umeå universitet måste du skaffa ett Ladokutdrag som du bifogar.

För utbyten inom Norden samt utanför Europa går du till International Office där du söker on-line. Instruktioner till ansökan finns på hemsidan. VIKTIGT! Meddela Rolf Hugoson att du söker hos International Office! Det behövs för att du skall kunna registreras under utbytestiden – och därmed vara berättigad till studiemedel!

Kan jag söka både universitetets och institutionens avtal?

Ja. Om du antas till flera utbytesorter skall du emellertid så snart som möjligt bestämma vilket du antar så att någon annan kan få den/de platser du inte väljer.

Kan jag söka till flera universitet?

Ja, men du skall rangordna dina alternativ. Om två eller flera av dina alternativ är likvärdiga, nämn det i ditt personliga brev. Har du endast ett önskemål, motivera då detta. Ju exaktare information, desto lättare blir det att försöka beakta allas önskemål så långt det är möjligt.

Om det universitet jag är intresserad av inte finns som samarbetspartner för Umeå universitet eller för statsvetenskap, hur gör jag då?

Du kan även åka ut på egen hand (som freemover). Då måste du, emellertid, ordna allt själv. Du riskerar också få betala terminsavgift. Den försäkring som Umeå universitet betalar för dem som är utomlands inom ramen för våra avtal kan du inte heller få.

Hur sker urvalet?

Det beror på om du söker utbyte vid statsvetenskapliga institutionen eller vid International Office på universitetet.

Kriterier vid statsvetenskap:
Studieframgångar generellt och specifikt i statsvetenskap respektive freds- och konfliktstudier. Motiv för utlandsstudier, språknivå och övriga relevanta meriter.

Kriterier vid International Office:
Se deras information.

Hur ordnar jag bostad?

Om det finns ett avtal om utbyte mellan två universitet skall mottagande lärosäte hjälpa till med att ordna bostad.

Får jag stipendium?

Det beror på vilket utbytesprogram du deltar i. Inom Europa finns Erasmusstipendiet. I utbyten med resten av världen finns inga stipendier via universitetet.

Erasmusstipendiet söks hos International Office. Stipendiet söks via en Cambrosida.

Vilka regler gäller hos CSN?

Du skall ansöka om studiemedel för studier utomlands. Dessutom kan du behöva skicka med en blankett (Intyg om deltagande i ett utbytesprogram) som du får av Rolf Hugoson. Du kan även söka extra studiemedel för resan.

Finns det någon försäkring?

Umeå universitet bekostar en försäkring (STUDENT UT) som gäller på den studieort du kommer att befinna dig på. Om du planerar att resa runt i landet, eller tillfälligt åka hem till Sverige under studietiden, så måste du ha en tilläggsförsäkring!

Notera! Du måste meddela oss dina restider så att vi kan utfärda din försäkring och skicka den till dig.

Hur många blanketter ska jag fylla i?

Det blir en del:

  • ansökan till institutionen eller International Office,
  • ansökan till gästuniversitetet,
  • ev ansökan om bostad,
  • ansökan till CSN,
  • ev stipendieansökan,
  • ansökan om tillgodoräknande.

 

I många fall görs ansökningarna on-line.

Krävs det språkintyg?

Det varierar. Inom Europa och Norden ställs sådana krav normalt inte när det gäller svenska studerande. I de fall intyg efterfrågas kan Rolf Hugoson skriva ett. För studier utanför Europa, se International Office.

Hur många poäng ska jag läsa utomlands?

Inom Europa gäller 30 ECTS som är detsamma som 30 hp. I USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland läser du vanligtvis 4 kurser som heltidsstuderande.

Får jag läsa vad som helst?

Du skall läsa kurser som, med en generös definition, kan kallas för statsvetenskap respektive freds- och konfliktstudier. Det behöver inte vara samma kurser som du skulle ha läst här hemma. Tvärtom är det bra om du kan läsa kurser som vi inte erbjuder. Språkstudier godkänns inte.

Bestämmer jag själv vad som är kurser i statsvetenskap/freds- och konfliktstudier?
Nej, du måste diskutera kursval med Rolf Hugoson. Detta bör helst ske innan du reser ut, om kursutbudet vid gästuniversitetet är klart då. Annars diskuteras detta via mail med Rolf.

När väljer jag kurser?

Det varierar. Vissa universitet vill att den studerande söker kurser i samband med att man söker till utbytet hos dem. Det är vanligtvis möjligt att ändra kurser när du väl är på plats. Vid andra universitet väljer du kurser först när terminen börjar, ibland har du också möjlighet att prova dig fram under de två första veckorna innan du bestämmer dig.

Hur kommer mina poäng från utlandet in i Ladok?


Du måste ansöka om ett tillgodoräknande när du fått dina betyg. Det sker alltså inte automatiskt!

Ansökan görs via Studentcentrum

Senast uppdaterad: 2024-02-15