"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Reseberättelse - Island ht 18

Flyg och boende

Landade i Reykjavik och fick där leta åt mitt hostel som jag skulle bo på den första natten då det inte gick ta sig upp till Akureyri/Siglufjördur föränn dagen efter. Mycket fint i Reykjavik men ta med jacka för det är kallt, speciellt om det regnar, jag hade glömt min men det var mycket trevligt att promenera runt i staden ändå. Dagen efter flög jag till Akureyri men fick vänta i några timmar innan det gick någon buss till Siglufjördur där jag skulle spendera de tre första veckorna av min praktik men det var vackert väder så det var mycket trevligt.

De första tre veckorna så bodde jag i en lägenhet som lånades ut till mig, det var en lägenhet som brukar lånas ut/hyras ut till ny personal innan de hittat någon annanstans att bo, lägenheten var nyrenoverad, två rum och kök, med tillgång till internet och tv, riktigt fin lägenhet. Denna lägenhet var i samma byggnad som vårdcentralen så det var riktigt nära till praktiken. Här fick jag äta frukost, lunch och middag i personalmatsalen men valde att bara äta frukost och lunch där och själv göra middag i lägenheten. Maten var riktigt bra i matsalen, de hade anställda kockar där som gjorde maten på plats. Det fanns även tvättmaskin att tillgå men den var uppe på sjukhusavdelningen så man fick kolla att den var ledig innan man började tvätta men det gick oftast bra.

I Akureyri där jag spenderade de två sista veckorna bodde jag i en lägenhet som jag fick hyra ca 15-20 min gångväg från praktikplatsen, detta var en lägenhet som kontaktpersonen på Island hjälpt mig att ordna, den var i en källare hos en familj. Riktigt bra lägenhet också men lägenheten hade två rum som de brukar hyra ut samtidigt, nu hade jag tur att jag var själv under dessa två veckorna, att de inte hade hyrt ut det andra rummet också. Här fanns det tvättmaskin i lägenheten så man behövde inte leta åt ett tvättomat här heller.

Jag hade funderat på att bo på hostel de två sista veckorna då det inte heller var så dyrt men denna lösningen fungerade bra, om jag hade bott på det hostel som jag hade tänkt (ett kapselhotell) så hade jag bott i samma byggnad som vårdcentralen var i även här.

Praktiken

En av de första sakerna man gör när man kommer till praktikplatsen på Island är att man tar ett MRSA (Isländska MOSA) test då det har kommit fram att MRSA finns på många ställen i Europa.

Sjukvården är ganska annorlunda på Island jämfört med hur den är i Sverige, bland annat så kändes det som att man gjorde mer undersköterskearbete än sjuksköterskearbete, Läkarna gjorde mer av det som vi sjuksköterskor i Sverige gör.

I Siglufjördur var det mycket hemtjänst, åkte till folk för att kolla deras blodsocker, blodtryck, lägga om sår, linda ben, hjälpa med dusch, hjälpa till med morgonbestyr och ibland åkte vi till vissa
personer bara för att kolla hur det var med dem. Vi åkte även till Apoteket för att hämta ut mediciner till de som behövde det och lämnade ut dem, olika mycket till olika personer, vissa åkte vi dagligen till för att lämna medicin medan andra kunde få för två veckor framöver eller längre. Då många av de äldre inte kan engelska så var det svårt att åka själv på uppdrag men till de som jag följt någon till ett par gånger eller de som kunde svenska, engelska, norska eller danska, började de låta mig åka till själv, vilket var rätt intressant, speciellt då de skickade mig till en dam som bara kunde isländska, vi kunde inte förstå varandra ordentligt men vi hade träffats ett par gånger och vi visste vad som skulle göras så det gick bra ändå.

De gånger jag inte var inom hemtjänsten så var jag på en utav två vårdcentraler, Siglufjördur är ganska litet, endast ungefär 1200 personer så de samarbetar med en by 15/20 minuter bort som heter Olafsfjördur, det samhället är ännu mindre endast runt 800 personer. Jag fick i Siglufjördur vara med på BVC och ge Influensavaccin då de började rätt tidigt med dem. I Olafsfjördur fick jag ge skolvaccin, även där vara med på BVC men även ta ganska mycket blodprov, vilket var rätt så intressant då de inte har nålar som man kan se blodsvar i. Man fick sticka in nålen och hoppas att man hamnat rätt, på gammaldags vis, det gick helt klart över förväntan för min del, trodde att det skulle vara svårare än vad det var.

Efter de första tre veckorna så åkte jag till Akureyri där jag skulle spendera mina två sista veckor av primärvårdspraktiken. Även där fick jag ge mycket Influensavaccin, följa med i hemvården och vara på BVC men jag fick även vara med på mottagning, både planerade besök där jag bland annat fick se hur en spirometri går till och skrapa bort en vårta, vilket var intressant då det kändes som man skulle skada personen eftersom man använder en vass kniv och inget bedövningsmedel och på dropin besök, där det bland annat kom in en person som varit ute i vinden och fått någonting i ögat som hade skrapat och gjort en rispa i ögat. Många gånger så kom det in personer på dropin tiden och bara pratade med sjuksköterskan innan hon sände dem vidare till läkare vissa gånger pratade de med sjuksköterskan som sedan gick till en läkare och bad att få recept på någonting och andra gånger var det sådant som sjuksköterska kunde göra själv, bland annat lägga om sår.

Personal och språk

Det var mycket fin personal på alla platserna och jag kände mig mycket väl omhändertagen även om det var om organisering på gång i Akureyri då dropin mottagningen var ny för hösten. Majoriteten av personalen kan god engelska så det var lätt att prata med dem, det var några av de äldre som inte riktigt kunde eller var osäkra på engelska, många av läkarna har antingen jobbat eller studerat i Sverige eller Norge så många läkare kan tala svenska eller norska.

En sak att tänka på innan man åker är att försöka lära sig lite isländska, börja försöka lyssna på språkmelodin, för någonting som jag upptäckte är att det är ganska lätt att lära sig förstå isländska om man är från ett nordiskt land, jag fann det mycket lättare att lära sig förstå vad folk sa på
isländska än att själv försöka prata det men det lossnade också mer och mer ju längre jag var där. Ett tips är att låna barnböcker/bilderböcker på biblioteket då man där får lära sig ord.

Fritiden

De dagar som jag inte hade tillgång till bil så jag spenderade många kvällar med att promenera vilket jag tycker var mycket trevligt då naturen på Island är helt underbar. De helgerna som jag hade tillgång till bil (fått lånat eller hyrt) så körde jag bland annat runt mycket och kollade på vattenfall, lavabyar, såg på kokande lera, badade i uppvärmd öl, badade i uppvärmt havsvatten och körde hela vägen bort till Hvitsekur (elefantstenen). Allt detta rekommenderar jag att göra plus så många mer saker, nackdelen är som sagt att man måste ha tillgång till bil. Men det finns tre saker jag rekommenderar starkare än någon utav de andra dessa tre är att bada i varma källor (så underbart härligt speciellt då det är lite kyligt ute), rida på islandshästar i bergen (så vackert och underbart härligt) och att åka ut på valsafari (sådana majestätiska djur) om man har tur så får man se många olika valar, då jag var där så var det mest knölvalar ute men det var riktigt många och riktigt häftigt.

Sista helgen spenderade jag i Reykjavik där jag åkte på en tour som bland annat åkte till ett ställe som har geysrar, det är också en mycket häftig upplevelse och en av de sista sakerna jag gjorde innan jag åkte från Island var att pröva hákarl (fermenterad haj) jag rekommenderar att pröva det men den har en ganska stark smak så det bör man vara beredd på innan man smakar den.

Att tänka på

Rúnar Gunnarsson som är kontaktperson på Island (Akureyri högskola/Háskóllin á Akureyri) var riktigt bra att ha att göra med, jag träffade honom aldrig personligen då jag inte var till högskolan någonting men han var mycket hjälpsam fram till att man reste, både med att finna praktikplats och att finna boende, om jag hade behövt någonting under tiden jag var på Island så skulle han säkerligen varit
mycket hjälpsam då också. Lite synd att jag inte kom på medan jag var i Akureyri att jag borde tagit kontakt med honom för att tacka för den hjälp han bistod med.

Så ta kontakt med honom i tid och var inte rädd att fråga om hjälp.

Det är inte jättedyrt att flyga till Island men det kan ändå vara bra att boka flyg i tid så att inte platserna tar slut plus att få det så billigt som möjligt, och tänk på vart på Island du skall ha praktiken för som jag tidigare nämnt så är det inte helt enkelt att ta sig överallt så det är bra att antingen planera att resa några dagar i förväg för att hinna uppleva mer eller åka ett par dagar i förväg för att kunna hinna ta sig till rätt samhälle i tid för första dagen.

Det sista jag vill säga är att det blir kallt ganska tidigt på hösten på Island och det snöade redan andra veckan i september så glöm för allt i världen inte att ta med vinterjacka! Även regnjacka kan vara bra att ha och kängor. Annars är det inte så mycket mer man behöver tänka på förutom att ta med sig alla papper från universitetet i Sverige, pass och mobilladdare, man behöver ingen adapter då de har samma sorts uttag där som här. ”Allt” annat man kan behöva finns att tillgå på Island (även om du kanske vill packa en väska med dina egna kläder istället för att köpa allt nytt).


Annichen Nemoarath@gmail.com

Namn
Annichen Nemoarath
Publicerad: 2018-04-19