"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Reseberättelse - Seychellerna

Om man vill vara på förlossningen så måste man stå på sig och ordna själv, helt klart värt det.

Fakta om Seychellerna

Seychellerna består av ca 90 öar och är beläget utanför Afrikas östkust. Den största ön heter Mahé där majoriteten av befolkningen bor. Huvudstaden heter Victoria, där öns sjukhus är stationerat. Huvudspråket på Seychellerna är kreol och franska, många kan också engelska då Seychellerna en gång i tiden var en brittisk koloni. Klimatet på Seychellerna är tropiskt och temperaturen är ofta mellan 24-31 grader. Valutan som används är Seychellisk rupie (SCR) och är enklast att få tag när man befinner sig på ön. Den offentliga sektorn och större hotell godtar även euro och dollar. Sjukvården och även skolan är helt kostnadsfri för befolkningen på Seychellerna, och det ges även bidrag till studenterna som studerar på Universitetet liknande det system vi har i Sverige.

Resan till Seychellerna

Vi bokade resan ca 7 månader innan vi skulle åka till Seychellerna. På hemsidan Supersavertravel kunde vi söka efter en resa hela vägen från Umeå till Seychellerna. Den mest prisvärda och snabbaste resa vi kunde hitta var med Ethiopien Airlines och kostade ca 7 000 kr per person. Mellanlandningarna skedde på Stockholm Arlanda och i Addis Abeba, Ethiopien. Totalt tog resan 15 timmar inklusive väntetid under mellanlandningarna. När vi landat i Mahé, fick vi fylla i deklarationskort som flygvärdinnorna delade ut på planet. Ett tips är att ha adressen där ni kommer bo nerskriven och nära till hands då det efterfrågas på deklarationskortet. Väl inne på flygplatsen fick vi visa upp våra vaccinationskort. Ha även certifikatet från skolan nära till hans då vissa behövt visa detta.

Boende

Efter att ha fått tips av tidigare studenter tog vi kontakt med en kvinna vid namn Michelle Chang-Him som är svensktalande och bor i Bel Ombre. Hon hyr ut övervåningen av sitt nybyggd hus som är beläget några härliga backar upp i skog/djungeln. Huset ligger cirka 10 minuters promenad från en mindre strand. Det finns 2 rum med en dubbelsäng samt plats för en extrasäng i varje sovrum. Separata badrum, men gemensamt kök och balkong för mysiga kvällar med kortspel eller ödle-jakt. Ett tips är att bo i områdena Bel Ombre, Beau Vallon, Glacis eller huvudstaden Victoria då dessa ligger nära VFU-platserna. Vi var väldigt nöjda med boendet och Michelle var väldigt hjälpsam genom att vissa oss runt på våra VFU-platser, följde med oss för att fixa allt administrativt första dagen samt styrde upp hämtning och skjutsning till och från flygplatsen. Bel Ombre ligger cirka 20 minuter med buss till Victoria och cirka 2,5 km gång till Beau Vallon.

Första dagen

Måndagen, första dagen av VFUn följde Michelle oss till sjukhuset för att träffa Anselmine Cafrine och fixa allt administrativt. Mrs. Cafrine förväntar sig att man är där klockan 08.30 om inget annat bestämts över mejl. På sjukhuset betalade vi en avgift på 175 euro. Det går att betala kontant (euros eller rupees) eller med kort. Spara kvittot för att på så sätt få tillbaka pengarna av intuitionen efter hemkomst. Inför vårt möte med Mrs. Cafrine hade vi förberett ett schema över hur och var vi ville praktisera under vår VFU-period. Schemat får ni tillbaka påstämplat och underskrivet vid praktikens slut, vilket ska tas med hem och ges till kontaktpersonen i Sverige. Vi valde att vara två veckor på Beau Vallon Health Centre, en vecka på English River Health Centre och en vecka på Victoria Hospital. Efter att ha fått alla papper vi behövde hjälpte Michelle oss att hitta till Immigation Office att fixa residental card, vilket gör att man får köpa exempelvis båtturer mycket billigare och gå in gratis på botanical gardens.

Hälsocentralerna

Vi spenderade en vecka på English River Health Center och två veckor på Beau Vallon Health Center. English River ligger i Victoria, ca 15 min med buss, medan Beau Vallon var gångavstånd från vårt boende. Bussen kostar 7 rupees och var ett enkelt sätt att ta sig till både English River och Victoria Hospital.

Child health liknar en BVC mottagning, där barn vägs och mäts. De gör olika undersökningar för att se att barnet utvecklingskurva och vaccinerar dom utifrån vaccinationsprogrammet.

Antenatal care kommer gravida kvinnor på regelbundna kontroller för att graviditeten fortgår som den ska. Där undersöks hur barnet ligger i magen, hur hjärtat slår samt mammans vikt och blodtryck. Urinsticka tas varje gång för att se att glukos och protein ligger på normala nivåer. Detta görs för att tidigt hitta tecken på havandeskapsförgiftning eller andra komplikationer.

Dressing room är en såromläggningsmottagning, dit patienter kommer för att få sina sår bedömda, rengjorda och omlagda. Såren har ofta långt gånga infektioner och många patienter kommer flera dagar i veckan samt är i behov av antibiotika.

Patienter som hämtas av ambulans kommer först till deras respektive hälsocentrals Emergency room för att där bedömas om de är i behov av vidare vård på Victoria Hospital eller kan behandlas på vårdcentralen.

Outpatient room/Venpucture/blood sample room är en mottagning för blodtryck, blodprover, vägning av vuxna patienter, diabeteskontroll samt diabetesscreening. Sjuksköterskorna ansvarar för dessa patienter parallelt som de tar emot patienter från emergency.

Under Home visit/post natal visit besöker vårdpersonalen den del av befolkningen som inte själva kan ta sig till hälsocentralen. Post natal visit åker vårdpersonalen hem till familjen som nyligen fått barn för att se att allt går bra och att levnadssituationen är sund.

Family planning tar emot kvinnor för gynekologiska undersökningar och för att skriva ut preventivmedel (vilket är kostnadsfritt för alla åldrar).

Victoria Hospital

Vi valde att spendera veckan på sjukhuset på maternity ward, delivery room, pediatric care, neonatal intensive care och emergency. För att ta oss till sjukhuset från Bel Ombre åkte vi buss till Victoria vilket tar ungefär 15 minuter om det är lite trafik, sedan gick vi en ca 15 minuters promenad till sjukhuset.

Till Materinity ward kommer de gravida när det börjar få värkar men inte ännu är redo för förlossning. Eller när de av någon annan anledning är behov av vård eller övervakning.

Delivery room: När förlossningsvärkarna har kommit igång ordentligt så flyttas kvinnan från maternity ward till delivery för förlossningen. Här fick vi vara med på en förlossning och två stycken kejsarsnitt.

Pediatric care är sjukhusets barnavdelning. Hit kommer bland annat barn med ortopediska tillstånd, hög feber, infektioner och andra sjukdomstillstånd.

Neonatal intensive care är en intensivavdelning för förtidigt födda barn. Här ligger de nyfödda i kuvös med övervakning på saturation, temperatur och hjärtslag.

Emergency är sjukhusets akutavdelning.

Tips inför resan

  • Boka möte med Anselmine Cafrine (kontaktperson i Seychellerna) innan ni reser. Hon vill träffa er förstadagen och räknar med att ni är där kl 08.30 måndagmorgon.
  • Boka tid på Infektionskliniken. Vaccinationer som behövs Hepatit, Tyfoid feber och Gula febern (om ni reser via Etiopien). Prata med infektionsläkaren, de vet vilka vaccinationer som behövs. Kom ihåg att spara alla kvitton för att få ersättning från skolan.
  • Ta kopior på pass och alla viktiga papper ni får ifrån skolan.
  • Se till att passet är giltigt 6 månader efter hemkomst.
  • Ordna arbetskläder (klänning är att rekommendera pga värmen).
  • KTC erhåller ett Travel Kit med omläggningsmaterial, PVK, sutur m.m. utifall studenterna skulle råka göra sig illa. Samt handskar, förklädde och handsprit för studenterna att använda på VFU-placeringen. Hör av er i god tid innan ni åker.
  • Skaffa er ett Seychelliskt simkort för att kunna lägga upp fina bilder på Instagram och Facebook, kontakta internationell koordinator på umu, Anselmine och hyresvärden Michelle. Det kostade ca 500 kr för 4GB.

Tips på utflykter

  • Varje onsdag från kl 16.00 är det marknad vid Beau Vallon stranden, där finns olika stånd med mat, färskpressade juicer, frukt och souvenirer.
  • Vi åkte på en dagstur till ön La digue, där finns det knappt några bilar då det är en väldigt liten ö. Man tar sig bäst runt genom att hyra cykel. Ön består av fina stränder och bra ställen att snorkla på med många oskygga fiskar.
  • Det finns även dagsturer att boka på Beau Vallon för en dag med snorkling/dykning och att se öarna nära Victoria.
  • Vid Bel ombres sista busshållplats (går bra att gå från Bel Ombre) finns en stig genom skogen som leder till en fin strand som man endast kan gå eller åka båt till. Därifrån kan man åka taxibåt tillbaka till någon strand närmare där man bor om man inte vill gå tillbaka.
  • Michelle hjälpte oss även att boka en utflykt med hennes vän Senville som körde runt och visade oss ön, bland annat ett vattenfall, jättesköldpaddor och fina vyer och stränder.
Namn
Michelle Rova & Mathilda Eriksson
Publicerad: 2018-04-19