Denna sida riktar sig till dig som antagits till Tekniskt-naturvetenskapligt basår vid Umeå universitet hösten 2024. Informationen på den här sidan kompletterar välkomstbrevet och vi rekommenderar att du både läser välkomstbrevet och texten här nedan så du inte missar något viktigt.
Här nedan listar vi vad du behöver göra i god tid innan programstarten. Observera att vissa saker har ett sista datum då du måste ha gjort dem.
Måndag den 2 september kl. 10.30 måste du närvara vid basårets programupprop.
Programuppropet sker i Hörsal UB.A.210 - Lindellhallen 1 länk till karta
Om du inte har möjlighet att närvara vid programuppropet måste du anmäla det till cecilia.rydberg@umu.se senast måndag 2 september klockan 8:00, annars förlorar du din studieplats.
Programuppropet avslutas med en rundvandring på campus som beräknas vara klar senast 12.30. Under eftermiddagen arrangerar F-Sektionen mottagningsaktiviteter. Mer information om mottagningen finns under rubriken mottagningsaktiviteter.
Veckan innan programuppropet har vi två uppstartsdagar för basåret.
Dag: torsdag 29 augusti - fredag 30 augusti
Tid: 12.00
Plats: Ljusgården i MIT-huset länk till karta
Under uppstartsdagarna får du lära känna dina klasskamrater, lyssna på inspirerande föreläsningar och repetera viktiga delar av gymnasiematematiken som du förväntas kunna när du börjar på basåret. Uppstartsdagarna är inte obligatoriska men de ger en “springande start” på dina basårsstudier och rekommenderas mycket varmt. Basåret bjuder på lunch på både torsdagen och fredagen. Tag med penna och anteckningsblock.
Här kan du läsa mer om uppstartsdagar och repetition.
I samband med programstarten arrangeras mottagningsaktiviteter för er som ska börja på basåret. Syftet med mottagningen är att du ska lära känna dina klasskamrater på basåret och lära dig hitta på Umeå universitet och i staden Umeå. Mottagningen arrangeras av tidigare studenter på basåret, i samarbete med F-Sektionen som är basårets sektion inom Umeå naturvetar- och teknologkår (NTK).
Basårets mottagning börjar torsdag 29 augusti kl. 15.00 i direkt anslutning till uppstartsdagarna (se ovan) och pågår i drygt en vecka. Observera att mottagningen alltså börjar veckan innan programuppropet!
Mer information om mottagningen hittar du i Facebookgruppen "Basåret Umeå 2024" som är en grupp för studenter som ska läsa basåret i Umeå med start hösten 2024.
För dig som antas i Urval 1 erbjuder vi så kallad sommarringning. Det innebär att en student som själv gått basåret kommer att ringa upp dig, för att hälsa dig välkommen och svara på frågor. Sommarringningen sker under perioden 12 – 18 juli och görs till det telefonnummer som du har angett på Antagning.se.
För dig som antas i Urval 2, och för dig som har frågor kvar efter sommarringningen, finns det möjlighet att ställa frågor direkt till basårets administration. Vi har delat upp sommaren så att det alltid finns någon som kan nås via e-post (se datum nedan), men ber om överseende med att svaret ibland kan dröja några dagar. Du hittar kontaktuppgifter längre ner på denna sida.
20 juni - 7 augusti: Olow Sande, programansvarig
8 augusti -: Cecilia Rydberg, studieadministratör/studievägledare
På Umeå universitet används lärplattformen Canvas. På basårets programsajt i Canvas hittar du viktig information om programmet tillexempel terminstider, kursregistrering, tentamen, kontaktuppgifter. Från och med programstarten är det via programsajten vi kommer att kommunicera med dig under din studietid på basåret.
Basårets programsajt i Canvas.
Varje kurs på basåret kommer också att ha en Canvassajt med kursinformation, uppgifter, extramaterial med mera. Kurssajterna får du tillgång till i samband med att du registreras på respektive kurs. För att komma åt kurssajterna måste du logga in med ditt Umu-id på Canvas.
Här kan du läsa mer om lärplattformen Canvas.
Som basårsstudent kan du ansöka om studiemedel hos CSN. När du ansöker om studiemedel bör du söka för hela läsåret på en gång, annars kan det bli strul med studiemedlet under vårterminen. Vi vill även uppmärksamma dig på att reglerna för studiemedel skiljer sig åt om du läser på gymnasienivå (basår, komvux och folkhögskola) jämfört med om du läser på högskolenivå. En viktig skillnad är antalet veckor som du kan få studiemedel för. En annan viktig skillnad är hur många poäng du måste klara för att beviljas studiemedel nästa gång du ansöker om det. Eftersom reglerna skiljer sig åt är det viktigt att du är tydlig med att du läser basåret ifall du är i kontakt med CSN.
Här kan du läsa om studiemedel för högskolans basår.
Reservantagning kommer att påbörjas så snart vi har lediga platser på basåret och kommer att avslutas senast fredag 6 september.
Student som reservantas får ett antagningsbesked från Antagning.se. Basårets administration skickar även ut ett mejl till den som reservantagits. I detta mejl finns bland annat information om hur studenten skall gå tillväga för att tacka ja/nej till platsen. Observera att svarstiden är väldigt kort så det är viktigt att du håller koll på din mejl. Tyvärr händer det att mejl som skickas från Umeå universitet hamnar i studentens skräppost-mapp (spam) i inkorgen. Därför är det viktigt att du regelbundet kollar din skräppost-mapp.
Under perioden 27-30 augusti erbjuder Umeå universitet digitala föreläsningar på nedanstående teman för dig som är ny student.
Observera att föreläsningarna endast kan ses live via Zoom. Klicka på länkarna här nedan för att få mer information om respektive föreläsning.
Ny på universitetet - en överblick
Ny på universitetet – varför finns studentkåren?
Ny på universitetet – IT-tjänster för studenter
Ny på universitetet – studera med funktionsnedsättning
Ny på universitetet – hjälp för söka, skriva och studera
Ny på universitetet – akademiskt skrivande och studieteknik
Ny student på universitetet – din hälsa under studietiden
Ny på universitetet – om existentiell hälsa, mening och balans
På studentwebben hittar du webbsidor med information som är bra att känna till som student vid Umeå universitet.
Här kan du läsa mer om hur studentwebben fungerar.
Observera att du på studentwebben kommer att se alla kurser som kan läsas under höstterminen på basåret, även om du inte ska läsa alla kurserna. Vårterminens kurser kommer du inte att kunna se förrän senare i höst. Anledningen till detta är att det inte finns någon koppling mellan studentwebben och webbformuläret där du gjorde ditt kursval. Det är alltså helt i sin ordning att kursinformationen på studentwebben inte stämmer överens med ditt kursval.
Under din studietid på Umeå universitet kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett personligt kort som fungerar som passerkort, lånekort och kopieringskort. Du måste själv ansöka om kortet för att få det.