"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Valbara kurser

Av den utbildningsplan som gäller för studenter som påbörjat sina studier på juristprogrammet från och med höstterminen 2015 framgår att de under termin sju och åtta ska läsa valbara eller fria kurser. Eftersom det handlar om två terminer ska alltså studenterna läsa sådana kurser om minst 60 hp. För att uppfylla kraven för juristexamen måste minst 30 hp av dessa vara på avancerad nivå och inom rättsvetenskap.

Studenter antagna fram till och med läsåret 2014/15 ombeds kontakta studievägledare Stefan Lidberg för information om vad som gäller för dem.

Det bör noteras att utbudet av kurser kan variera mellan olika läsår.

Studievägledare Stefan Lidberg kommer att informera berörda studenter om vilka anmälningskoder som gäller för de valbara kurserna.

Information om innehållet m.m. i de enskilda kurserna finns i respektive kursplan. För det fall att kursplaner inte finns tillgängliga, eller om dessa inte ger tillräcklig information, går det bra att prata med någon eller några av de lärare som normalt undervisar på kurserna eller kommer att undervisa på dem. Kontakta Stefan Lidberg eller studierektor Nina Nilsson Rådeström för information om vilka lärare ni kan vända er till.

Observera att alla studenter på juristprogrammet är garanterad plats på ett urval av de valbara kurser som universitetet erbjuder inom ramen för programmet. Det gäller givetvis bara under förutsättning att förkunskapskraven för aktuell kurs är uppfyllda. Någon garanti att få sitt förstahandsval finns däremot inte. Förkunskapskapskrav liksom information om hur de olika kurserna är upplagda m.m. anges i respektive kursplan.

Alla valbara kurser med undantag för Arbetsplatsanknutna studier och Praktisk Europaprocess finns även sökbara som fristående kurser. Det som skiljer de valbara kursalternativen från de fristående är förutom anmälningskoderna att behörighetsvillkoren delvis ser annorlunda ut samt att i kursplanerna för de valbara används juristprogrammets betygsskala.

Ambitionen är att varje läsår tillhandahålla ett så brett och omfattande utbud av valbara kurser som lärarresurser och ekonomiska ramar tillåter. Därigenom hoppas vi kunna tillgodose de olika intressen eller önskemål om fördjupning eller breddning som studenterna på juristprogrammet kan ha.

Det bör noteras att i undantagsfall kan kurser komma att ställas in.

I detta sammanhang vill vi också visa att studenterna genom de valbara kurserna har möjligheten att skapa sin egen profil på juristexamen. Skälen till att vilja profilera sin examen kan säkert variera. Men för att tydliggöra de olika profiler följer nedan en kortfattad information om de olika profilerna som finns i utbudet av valbara kurser.

Generellt gäller också att respektive profil kan förstärkas ytterligare genom val av ämne för det examensarbete som fullgörs inom ramen för juristprogrammet. Som framgår nedan kan det examensarbetet under vissa förutsättningar också användas för en filosofie magisterexamen.

Det bör noteras att en eventuell profil inte framgår av benämningen på juristexamen. Den benämns fortfarande bara juristexamen. Det går inte heller ansöka till en profil. Ansökan sker till de enskilda kurserna.

För de som avser ansöka om filosofie magisterexamen i rättsvetenskap med inriktning mot arbetsrätt, kommersiell avtalsrätt, konstitutionell rätt och mänskliga rättigheter eller mark- och miljörätt, så gäller enligt examensenheten vid universitet att man även måste ansöka om en filosofie kandidatexamen i rättsvetenskap. Till denna examen väljs en av kurserna från termin 1, kurserna från termin 2-6 samt examensarbetet från juristprogrammet, sammanlagt 195 hp.

Nedan följer en kortfattad presentation av de olika profilerna.

Profiler

Arbetsrätt

Som framgår av profilskissen ges fyra kurser i arbetsrätt. Den första går på helfart under första delen av terminen, 15 hp. Andra halvan av höstterminen innehåller två kurser om vardera 7,5 hp. Dessa båda kurser ges parallellt på halvfart. Den fjärde kursen går på helfart första delen av vårterminen.

Godkänt resultat på de fyra arbetsrättskurserna samt ett examensarbete inom juristprogrammet i arbetsrätt öppnar också för möjligheten att erhålla en filosofie magisterexamen i rättsvetenskap med inriktning mot arbetsrätt.

Brott och straff

Nästa profil benämns brott och straff. Utbudet inom detta område består av fyra kurser. Någon möjlighet att ansöka om filosofie magisterexamen med denna inriktning finns emellertid inte.

Familjerätt

Under detta begrepp hittar vi två kurser. Observera att kursen Barnrätt ges under såväl höst- som vårtermin. Det finns inte någon filosofie magisterexamen med denna inriktning.

Kommersiell rätt

Som framgår av skissen erbjuds sex kurser med kommersiell inriktning.

De studenter som med godkänt resultat fullföljt tre av de sex kommersiella kurserna Kommersiell avtals- och marknadsrätt, Kommersiell EU-rätt, Beskattningsrätt II, Internationell handelsrätt, Kredit- och exekutionsrätt, International Commercial Arbitration och dessutom skrivit ett examensarbete med inriktning mot kommersiell rätt kan ansöka om en filosofie magisterexamen med inriktning mot kommersiell rätt.

Konstitutionell rätt och mänskliga rättigheter

Här ger vi fyra valbara kurser. Observera att alla utom Praktisk Europaprocess ges på engelska.

Även för denna profil går det att ansöka om en filosofie magisterexamen. Förutsättningarna för det är godkänt resultat på kurserna Rule of Law, Constitutionalism and Fundamental Principles, 15 cr, Human Rights Law, 15 cr och Balance of Power and Constitutional Enforcement, 15 cr samt ett examensarbete på juristprogrammet inom området. Det finns inget krav på att examensarbetet ska skrivas på engelska. Examen benämns filosofie magisterexamen i rättsvetenskap med inriktning mot konstitutionell rätt och mänskliga rättigheter, 60 hp.

Mark- och miljörätt

Två av de valbara kurserna är inom mark- och miljörätt.

Med godkänt resultat på de två valbara kurserna samt ett examensarbete i mark- och/eller miljörätt finns förutsättningar att erhålla en filosofie magisterexamen i rättsvetenskap med inriktning mot mark- och miljörätt. Det som tillkommer för att erhålla den examen är godkänt på kurserna T 1:1 - Introduktion till juridiken och civilrätt, T 2 - Civilrätt, T 3 – Civilrätt och T 4 – Förvaltningsrätt, skatterätt och miljörätt. Delar av dessa kurser kan efter ansökan tillgodoräknas som Rättsvetenskap med inriktning mot fastighetsrätt som är den första kursen på magisterprogrammet med inriktning mot mark- och miljörätt.

Medborgaren och myndigheterna

Denna profil erbjuder kurserna Beskattningsrätt II och Migrationsrätt.

Det finns inte någon magisterexamen med denna inriktning.

Senast uppdaterad: 2024-08-22