Vill du åka till en skola som vi inte har avtal med kan vi eller International Office vara behjälpliga med viss information men det mesta måste du ordna på egen hand. Läs om att åka som freemover
Erasmus
Vanligast är avtal inom Erasmus. Inom ramen för Erasmusprogrammet finns även möjlighet att söka och åka på praktik. Är du intresserad av praktik finns det en del att tänka på och sådant du måste uppfylla först. Läs om praktik, stipendium, språktest, försäkring m.m.
KUNO/Nordplus
Konsthögskolan i Umeå är medlem i ett nätverk som går under namnet KUNO och består av 18 konsthögskolor inom nordisk-baltiska regionen.
KUNO skiljer på praktik, utbytesstudier och expresskurser. Expresskurserna är kortare, oftast en vecka.
Praktik är något som man har möjlighet att göra om man själv hittat en lämplig praktikplats inom en organisation, på ett galleri, museum eller någon annanstans från en vecka upp till en termin. Beroende på utbytesform och längden på utbytet kan du få ekonomiskt stöd/ resebidrag som betalas ut av KUNO:s eget sekretariat via Nordplus.
På KUNO:s webbplats hittar du villkoren för de olika mobilitetsformerna inom KUNO, hur mycket du har möjlighet att få i ersättning och de olika ansökningsblanketterna. Besök KUNO:s webbplats
Nordplus
Nordplus är Nordiska ministerrådets program för samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna samt Åland, Färöarna och Grönland. Genom Nordplus kan organisationer inom hela utbildningsområdet söka bidrag för olika typer av utbyten och samarbeten. Här finns samtliga utländska skolor som är med i KUNO-nätverket.
Nedan har vi samlat all viktig information till dig som studerar hos oss och som är intresserad att studera en eller två terminer utomlands.
Hur och när söker man?
Om du har funderingar på att åka utomlands för att studera en eller två terminer, som en del av din utbildning, så börja planera för det i god tid och ta reda på så mycket du kan om landet och skolan du vill åka till. Sista läsåret på respektive program fungerar det inte att åka på något längre utbyte.
Börja med att ta reda på vad det finns för kursutbud på de olika avtalsskolorna och vad som krävs i form av språkkunskaper. Eftersom alla skolor har olika ansökningsprocedurer (sista ansökningsdatum och vad du ska skicka med ansökan) bör du i god tid ta reda på vad som gäller för just den/de skola/skolor som du är intresserad av att söka till. De flesta skolor vill att du är nominerad innan de överhuvudtaget behandlar din ansökan men oavsett om nominering krävs eller ej vill vi att du informerar oss om att du tänkt söka!
Kom ihåg att det är alltid upp till partnerskolan att avgöra om de vill ta emot dig eller inte, bara för att det finns ett avtal innebär det inte per automatik att du blir antagen.
Inför avresa
Skulle du bli antagen är det en hel del praktiskt saker att tänka på innan du åker. Alltifrån försäkring till visum, bostad och allt annat att ordna med innan det är dags att åka. Inom vissa program har du även chans att söka stipendium. Inför avresan
Gällande de kurser du har för avsikt att läsa på värduniversitetet är det viktigt att de motsvarar heltidsstudier, 30 hp och är inom huvudområdet Fri Konst för att du ska få dem tillgodoräknade som en del av din utbildning. Är du studerande på vårt masterprogram måste kurserna du tänker läsa vara på avancerad nivå.
Vid hemkomst
Så snart du kommer hem och har fått intyg på alla kurser du läst bör du ansöka om att få poängen tillgodoräknade. Tänk på att handläggningstiden för ärenden om tillgodoräknande är upp till 60 dagar och att handläggningen påbörjas först när ansökan är komplett. Är den inte det kan det dra ut på tiden vilket i sin tur kan påverka utbetalningen av dina studiemedel från CSN för dina fortsatta studier i Sverige. Tillgodoräknande