Uppsatsförslag – Hur ser intaget av livsmedelsgrupper ut bland personer som äter LCHF?
Beskrivning av den övergripande studien och problemområdet
Under 2017-2018 genomfördes en tvärsnittsstudie med syfte att beskriva en population som anser sig äta LCHF-kost med avseende på kostens sammansättning och kardiovaskulär riskfaktorprofil. Studien genomförs av Hjärtcentrum i Umeå i samarbete med institutionen för kostvetenskap.
I studien ingick 100 deltagare och kostintaget undersöktes med en detaljerad kosthistorisk intervju som omfattade de senaste två veckorna. De kosthistoriska intervjuerna genomfördes av en dietist. Samma dietist har sedan bearbetat och näringsberäknat det rapporterade kostintaget i Nutrition Data. När det gäller kost och hälsa fokuserar man idag mycket på intag av livsmedelsgrupper och hela kostmönster, där livsmedelsgrupper ingår. Dock finns det inget enkelt sätt att ta fram tillförlitlig information om livsmedelsgrupper i Nutrition Data, utan detta kräver manuell bearbetning.
Uppsatsens syfte
Att undersöka intaget av livsmedelsgrupper av relevans för kardiovaskulära riskfaktorer hos personer som äter LCHF.
Uppdraget riktar sig till
Med tanke på arbetets omfattning riktar sig uppdraget i första hand till studenter som planerar att skriva en 30hp masteruppsats.