"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Omsorgsmåltider - omvårdnadspersonalens kännedom om rutinen och hur denna tillämpas i praktiken.

Uppdragsgivare: Enskede - Årsta - Vantörs stadsdelsförvaltning, egen regi.

Äldreomsorgen i Stockholms stad ska präglas av hög kvalitet, inflytande, individualisering och trygghet. Utformningen av det stöd som ges ska kännetecknas av valfrihet. Värdighet och respekt ska vara utgångspunkt för att var och en ska kunna leva sitt liv som man själv önskar.

Beskrivning av uppdraget:

En omsorgsmåltid intas i små grupper och har som mål att skapa en så normaliserad måltidsmiljö som möjligt. Medarbetaren tar hand om den enskilde, skapar och ger social stimulans, individuellt anpassar stödet, uppmuntrar och lotsar matgästen till att själv försöka. För personerna som ska genomföra en omsorgsmåltid börjar uppgiften redan innan maten står på bordet. För att få en så normaliserad måltid som möjligt ska även sysslor som att duka bordet och ställa fram maten ingå med fördel görs detta tillsammans med den enskilde. När det väl är dags att äta ska personalen sitta bredvid eller mittemot den som har det största behovet av stöd. Det viktiga för medarbetaren som genomför en omsorgsmåltid är att ha en tillåtande attityd och tänka på sitt eget beteende. Medarbetarna sitter med den enskilde och intar en smakportion, fokus ska ligga på att tillgodose den enskildes behov.

Omsorgen och boendet för äldre behöver utvecklas. Äldre över 65 år kommer att öka kraftigt och utgöra 25% av befolkningen inom 10 - 15 år. Framtidens äldreboenden måste tillgodose varierande behov hos de äldre. Stockholms stad planerar cirka 20 nya vård- och omsorgsboenden fram till 2040 för att möta behovet.

I september 2017 startade världens första verklighetslabb för äldreomsorg på Stureby vård- och omsorgsboende i Stockholms stad. Här kommer olika professioner att samverka med äldre och deras närstående för att utveckla och pröva idéer. Idag finns cirka 200 boende och cirka 165 med arbetare på boendet.

Uppdraget passar dietist- och kostvetarstudenter på grundläggande och avancerad nivå.

Kontaktperson:
Malin Ljung
(legitimerad dietist)

Senast uppdaterad: 2022-05-10