Problemområde Kostregistreringar på vårdavdelningar fylls inte i fullständigt vilket vi ser som ett stort problem men även ett potentiellt förbättringsområde. Det är viktigt att kostregistreringar används på ett korrekt sätt, speciellt för våra undernärda patienter, men frågan är hur kostregistreringar verkligen fungerar i praktiken?
Syfte Att studera hur personal arbetar med kostregistreringar idag, det vill säga att utreda problemområdet. Kartlägga och analysera vilka bakomliggande problem som finns, samt vilka konsekvenser ofullständiga kostregistreringar kan leda till. Undersökningen kan förslagsvis vidare mynna ut i ett förslag på hur kostregistreringar bör användas på en vårdavdelning.
Frågeställningar inom problemområdet Varför blir kostregistreringar inte fullständigt ifyllda? Vilka konsekvenser finns? Vilket syfte fyller kostregistreringar om de inte fylls i fullständigt? Vilka tittar på de registrerade kostregistreringarna? Noteras energi- och vätskeintag från registreringarna i journalen? Hur upplever dietisterna problemet? Vad är dietisternas roll? Vem har ansvaret för att de fylls i på rätt sätt? Hur kan mallen för kostregistreringar utvecklas så att de fylls i fullständigt och korrekt? Hur kan kostregistreringar kopplas ihop med Socialstyrelsens vägledning för att förebygga och behandla undernäring?
Metod Förslag om fallstudie på en geriatrisk avdelning med flera olika datainsamlingsmetoder som intervjuer och analyser av kostregistreringar för att utreda problemområdet.
Vi tar gärna emot studenter för handledning i Eskilstuna eller Nyköping.