Som distansstudent är du mycket viktig för oss! För att du ska kunna få bästa möjliga förutsättningar att lyckas med dina studier har vi sammanställt viktig information, några tips, samt värdefulla resurser som du kan ha användning för när du studerar hos oss.
När du studerar på distans sker undervisningen och interaktionen med dina medstudenter och din lärare huvudsakligen genom en så kallad lärplattform. I vårt fall heter lärplattformen Canvas, och i Canvas finns det olika kurssajter som byggts upp av de lärare som har ansvar för kurserna. Dessa kurssajter kan se lite olika ut, och även undervisningsuppläggen skiljer sig åt mellan kurser och ämnen. Men du kan tänka på kurssajten som ditt virtuella klassrum, och vissa grundfunktioner i Canvas kan vara bra för dig att förstå dig på oavsett vilken kurs du går.
Om du behöver hjälp med lärplattformen finns en bra hjälpfunktion i Canvas.
Har du tekniska frågor om lärplattformen Canvas hör du av dig till vår systemadministratör Fredrik Lindborg. För kursspecifika frågor som har med kursens innehåll att göra, såsom när kompletteringsuppgifter och omtentamen etc erbjuds, måste du dock vända dig till ansvarig lärare
När du studerar webbaserat sker lärandet och undervisningen mer distribuerat än vad som är vanligt vid campusundervisning, särskilt när kurser går på halvfart. Det innebär att du ofta har stor flexibilitet vad gäller exakt när och var du tar del av undervisning eller deltar i olika former av läraktiviteter. Webbaserade studier innebär dock inte total flexibilitet, så kolla därför alltid upp när deadline är för olika uppgifter, hur och när du förväntas delta i gruppaktiviteter, samt se till att logga in ofta så att du inte missar viktig information.
När du i dina studier kommunicerar med dina lärare och dina medstudenter kan det ske asynkront eller synkront. Synkron kommunikation är den som sker i realtid, exempelvis genom videokonferens eller chatt. Asynkron kommunikation är den vanligaste kommunikationsformen, där meddelanden och inlägg skickas tidsmässigt oberoende av varandra, exempelvis vid forumdiskussioner. Tänk på att alltid kolla ifall din kurs innehåller synkrona aktiviteter – de kräver att du kan avsätta en viss tid på dygnet för deltagande.
I normalfallet ställer distanskurser, delvis på grund av den inneboende flexibiliteten, stora krav på självdisciplin och att du förmår planera dina studier väl. Det är därför viktigt att du kommer igång tidigt och att du söker hjälp ifall du har frågor.
Litteraturen för en kurs ska vara fastställd av universitetet två månader före kursstart. Du hittar litteraturen i kursplanen, och det kan vara en god idé att införskaffa den i god tid. (Tänk på att alltid läsa den senaste versionen av kursplanen.) Är du student vid Umeå universitet kan du låna böcker från universitetsbiblioteket fastän du bor på annan ort. Men du kan också se ifall böckerna finns tillgängliga som e-böcker, eller vid ett bibliotek närmare dig. Mer information från Umeå universitetsbibliotek till dig som distansstudent hittar du här.
Vanligt är också att studenter köper litteraturen, till exempel från Akademibokhandeln, eller webbokhandlarna Adlibris eller Bokus.
När du studerar på distans gör du det oftast helt webbaserat och det innebär att ditt lärande och din kommunikation med lärare och medstudenter kommer att ske med hjälp av olika tekniska hjälpmedel i högre grad än vad som är vanligt vid campusstudier. För att du ska lyckas med dina studier förutsätts att du har en stabil och säker internetuppkoppling och att du har tillgång till en dator, stationär eller bärbar, som du kan använda i dina studier. Beroende på vilket upplägg just din kurs har, kan det även vara så att du behöver en webbkamera – inbyggd eller extern – samt ett headset med mikrofon. Vilken teknisk utrustning som gäller för just din kurs anges i kursplanen för kursen. För att kunna tillgodogöra dig kursmaterial i ljud- eller videoformat, samt själv kunna göra inspelningar, behöver du också i normalfallet kunna studera avskilt och i en lugn miljö.
Då och då händer det att vår lärplattform uppdateras eller tillfälligt ligger nere. Ifall du just då sitter och arbetar på exempelvis ett textinlägg i ett diskussionsforum kan ditt arbete gå förlorat. Ett tips är därför att du skriver dina uppgifter i ett separat dokument, och därefter laddar upp eller klistra in materialet på kurssajten. Detta gäller även om du arbetar med ljud- eller video. På det sättet har du alltid en lokalt sparad kopia av ditt arbete.
Ifall du misstänker eller redan vet att du har en funktionsnedsättning kan du ha rätt till särskilda anpassningar. För att få stödet behöver du ett intyg om din specifika funktionsnedsättning. Det du först av allt ska göra är att kontakta samordnarna för funktionsnedsättning på Studentcentrum. Får du ett beslut om särskilt stöd från Studentcentrum ska du omgående förmedla detta vidare till studierektor. Studierektor tar ärendet vidare och kommer att berätta för dig vilka personer du ska kontakta för att diskutera hur just ditt stöd kan komma att se ut.
Tänk på att ifall du behöver din kurslitteratur i anpassat format är det Universitetsbiblioteket du ska kontakta. I studentportalen finns också särskild programvara att ladda ner för talsyntes och rättstavning. (Mer information nedan.)
Kontrollera att dina kontaktuppgifter är korrekta
Observera att den epostadress vi använder för att kontakta dig, till exempel vid utskick från Canvas, är den som finns angiven i Ladok. Du måste därför gå in via studentwebben www.umu.se/student och som inloggad gå in i Ladok och kontrollera så rätt kontaktuppgifter finns angivna under ”mina uppgifter".
Aktivitetskontroll - visa att du verkligen avser att läsa kursen
När du registrerat dig för en distanskurs och kursen väl startar, kommer du att bli uppmanad att utföra någon typ av uppgift. Detta är vad vi kallar "aktivitetskontroll" och den måste vi göra för att vara säkra på att de studenter som registrerat sig för våra kurser verkligen avser att läsa dem. Uppgiften består av att du genomför en första mindre examinationsuppgift, t.ex. att du deltar i ett forumseminarium, lämnar in ett PM eller gör ett quiz. Studenter som inte genomför uppgifterna betraktas som inaktiva och för dessa studenter lägger vi in avbrott i studiesystemet.
Upphovsrätt vid webbaserade studier
När du studerar på distans via internet producerar både du som student, och vi som lärare, en mängd material som är upphovsrättsskyddat. Vi behöver vara varsamma när vi hanterar sådant material, så att det inte sprids och publiceras på ett sätt som inte är tillåtet. Mycket av det undervisningsmaterial som genereras under en webbaserad kurs utgör också i juridisk mening offentliga och allmänna handlingar. På universitetet har vi skyldighet att gallra och sedan arkivera delar av detta material.
Din tillgång till kurssajter är tidsbegränsad
Din tillgång till kurssajter är begränsad i tid, precis som det är för kurser du läser på campus. Materialet på kursen ligger kvar på kurssajten under tiden kursen pågår, och som kortast fram till att omprovstillfället varit. Vi släpper inte in oregistrerade studenter på våra aktiva kurssajter, och du måste se till att hinna ta del av den undervisning och det material vi erbjuder under tiden kursen pågår, och fram till omprov. De uppsamlingsprov (ej samma som omprov) vi erbjuder genomför vi alltid på en särskild uppsamlingssajt som är ämnesgemensam.
Kontroller för att motverka fusk och plagiat
För att all examination ska vara rättssäker, och för att förebygga fusk, granskas vanligtvis examinationsuppgifter du lämnar in genom kurssajten av ett plagiatkontrollsystem som heter Urkund. Genom Urkund upptäcker vi ifall texter kopierats från andra källor, även från gamla uppsatser och annat material som ligger på webben. Vi hoppas att det är självklart för dig att inte fuska eller plagiera, men känner du dig det minsta osäker på vad som menas med detta kan du vända dig till Universitetsbibliotekets studieverkstad, eller diskutera frågan med din studievägledare eller kurslärare.
Se sidan Fusk och Plagiat för mer utförlig information.
Se också videon Med egna ord – att återge innehållet i andras texter från universitetsbiblioteket.
På Umeå universitet har anställda och studenter ett gemensamt ansvar för att studiemiljön är god, att alla behandlas med respekt och kan delta i studierna på lika villkor. Detta innebär bland annat att diskriminering och trakasserier, liksom kränkande beteenden, inte är tillåtna. Du kan läsa mer om det i denna informationsbroschyr om diskriminering, trakasserier och kränkningar
som är riktad till dig som student.
Vid Institutionen för idé- och samhällsstudier finns två företrädare för lika villkor som du kan kontakta vid behov. På sidan Lika villkor hittar du deras kontaktuppgifter och kan läsa mer om arbetet för lika villor.
När du som ny student aktiverar ditt Umu-id, får du tillfälle att läsa igenom och skriva under en ansvarsförbindelse där du åtar dig att följa de IT-regler som gäller vid universitetet. I dessa regler sägs bland annat att politisk propaganda, marknadsföring av produkter och tjänster, samt spridande av upphovsrättskyddat material utan tillstånd, inte är tillåtet. Det är heller inte tillåtet att störa verksamheten eller sprida information som är kränkande eller stötande.
Läs mer om detta på Internetstiftelsens sida om yttrandefrihet på nätet
Som student får du office365 gratis, vilket är det kompletta Officepaketet innehållande bland annat Word, Powerpoint, Outlook, Excel och OneNote. Här hittar du även din student-epost. Du hittar information om det här: o365.umu.se
Söka, skriva och studera
Här kan du läsa mer om informationssökning, akademiskt skrivande och studieteknik på Universitetsbibliotekets webbplats.
Boka sök- och skrivhandledning
Som distansstudent kan du boka sök- och skrivhandledning ifall du behöver hjälp med informationssökning, studiehandledning eller skrivhandledning.
Studieverkstaden på universitetsbiblioteket
Universitetets studieverkstad kan hjälpa dig bli bättre på studieteknik, muntliga presentationer, uppsatsskrivande med mera.
Instruktionsfilmer från Universitetsbiblioteket
Spellista om studieteknik
Spellista om informationssökning
Spellista om källkritik
Spellista om skrivande och referenshantering
EndNote Online
En webbaserad version av referenshanteringsprogrammet EndNote är tillgänglig för anställda och studenter vid Umeå universitet.
Studenthälsan ger råd och erbjuder samtal om sådant som rör din fysiska, psykiska och psykosociala hälsa och studiesituation. Du som läser en distansutbildning får stöd av Studenthälsan genom att kontakta dem på deras telefontider. Se Studenthälsans kontaktsida.
Ifall du misstänker eller redan vet att du har en funktionsnedsättning kan du ha rätt till särskilda anpassningar. För att få stödet behöver du ett intyg om din specifika funktionsnedsättning från Studentcentrum. Det du först av allt ska göra är att kontakta samordnarna för funktionsnedsättning på Studentcentrum. Får du ett beslut om särskilt stöd från Studentcentrum ska du omgående förmedla detta vidare till studierektor vid den institution där du läser din kurs eller program. Studierektor tar ärendet vidare och kommer att berätta för dig vilka personer du ska kontakta för att diskutera hur just ditt stöd kan komma att se ut.
Obs! Tänk på att ansöka om stöd vid funktionsnedsättning i god tid!
Information om du går tillväga för att ansöka om detta stöd hittar du här.
Programvaror för läs- och skrivstöd
Det finns programvaror som kan ge stöd för dig som har läs- och skrivsvårigheter eller synnedsättning. Det handlar om:
Rättstavningsprogram och ordböcker på svenska och engelska
Talsyntesprogram med stöd för flera språk som fungerar för Internet Explorer och Microsoft Word.
Du som är student når programmen via https://www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/programvaror/
Kurslitteratur och resursrum på UB
På universitetsbiblioteket kan du också få stöd med bland annat anpassad kurslitteratur eller tillgång till rum med programvaror.
Studentkåren och dess undersektioner utgör ett stöd för dig som distansstudent. I dokumentet Studentkårsinformation till distansstudenter kan du se några av de saker kåren kan hjälpa dig med.
Ali Al-Soufi, studentombud för Humanistisk fakultet, berättar om Studentkårens verksamhet.
Zoom – en mötesplats för dig, dina medstudenter och dina lärare
Zoom är ett e-mötesverktyg för liveseminarier, möten, grupparbeten, handledning, m.m. via internet.
Logga in till Zoom här.
Umu Play
Umu Play är ett verktyg där främst lärare, men även studenter, hanterar bibliotek för olika media, i huvudsak för videoinspelningar. Umu Play är integrerat med kursplattformen Canvas, vilket innebär att du som student kommer i kontakt med verktyget ifall det används på den kurs du går. Med hjälp av Umu Play kan du som student både ta del av lärares inspelade föreläsningar, instruktioner och demonstrationer, men också själv göra inspelningar, till exempel som ett led i att kursen innehåller muntliga examinationsuppgifter.
Gå till universitetets centrala inloggning för Umu Play
Runt om i Sverige finns kommunala lärcentra dit du som distansstudent kan vända dig ifall du exempelvis behöver tillgång till viss teknisk utrustning, ska skriva salstenta på distans, eller bara vill ha kontakt med andra högskolestudenter i ditt närområde. Det stöd som erbjuds varierar, så kontakta därför det för dig relevanta kommunala lärcentrumet för detaljerad information. Hitta ditt lärcentrum här.
Få koll på vilka lärare, studievägledare och studieadministratörer som kan hjälpa dig - och med vad. Hitta rätt person på sidan Vem ska jag fråga?
För att vara säker på att inte missa viktig information kan du automatiskt vidarebefordra all epost från ditt studentkonto till en annan epostadress som du kollar oftare. Här hittar du instruktioner till hur du gör detta.