Vår institutions arbete med att främja en god arbetsmiljö omfattas av Umeå universitets plan för lika villkor. Målet är att erbjuda en plats för studier och arbete som är fri från diskriminering och trakasserier för anställda, studenter, besökare och samarbetspartners.
Diskriminering
Upplever du som student att du eller någon annan är eller har varit utsatt för diskriminering relaterat till något av följande?
Kön
Könsöverskridande identitet eller uttryck
Etnicitet
Religion eller annan trosuppfattning
Funktionsnedsättning
Sexuell läggning
Ålder
Då har du rätt att få undersökt om det inträffade bryter mot diskrimineringsgrunderna ovan och/eller det normkritiska förhållningssätt som ska genomsyra vår arbetsmiljö. Diskriminering eller trakasserier av ovan nämnda skäl regleras i Diskrimineringslagen (2008:567). Övriga situationer benämns kränkande särbehandling och regleras i Arbetsmiljölagen (1977:1160) och Arbetsskyddsstyrelsens föreskrifter om kränkande särbehandling (AFS 1993: 17).
Vem kan jag vända mig till?
Om du som student behöver samtala och rådgöra om situationer kan du kontakta moment-, kurs- eller programansvarig, någon annan universitetslärare du har förtroende för eller studierektorn. Det är också möjligt att vända sig till arbetsmiljöombudet eller någon av institutionens företrädare för lika villkor.
Handlar det om situationer utifrån diskrimineringsgrunderna är det i första hand företrädarna för lika villkor du ska kontakta. Gäller det övrig kränkande särbehandling så vänder du dig till studentkåren och arbetsmiljöombudet.
Du kan också diskutera eller direkt anmäla en händelse, muntligt såväl som skriftligt, till institutionens chef och prefekt, Jonas Nilsson. Alternativt vända dig till någon av universitetets jurister centralt.