Utlysning av restplatser för vårterminen 2025
Utlysningen av restplatser via Handelshögskolan för vårterminen 2025 är nu öppen.
Läs instruktionerna för ansökan och se tillgängliga platser här (eng).
Deadline: 18 september
Handelshögskolan har ett varierat och kvalitativt utbud och hoppas att så många som möjligt tar chansen till att få de erfarenheter som utlandsstudier ger.
Följ Hannas blogg om sina utbytesstudier i Spanien.
Utlysningen av restplatser via Handelshögskolan för vårterminen 2025 är nu öppen.
Läs instruktionerna för ansökan och se tillgängliga platser här (eng).
Deadline: 18 september
Det finns mängder av goda argument till varför det är en utmärkt idé att läsa utomlands. Om du mot förmodan inte kan komma på några själv, ta en titt på listan nedan.
Du kan som student åka på utbytesstudier antingen via:
Utbytesstudier via Handelshögskolan
Vi rekommenderar att du först ser över möjligheterna att åka via Handelshögskolans avtal:
Handelshögskolans partneruniversitet
Välj Umeå School of Business, Economics and Statistics under Your home unit för att se Handelshögskolans avtal.
Andra möjligheter inom Norden
Om du är speciellt intresserad av studier inom Norden är Handelshögskolan med i Nordplus-nätverket "NOREK" (för studier i företagsekonomi och nationalekonomi). Hör av dig till oss om du är intresserad av ett lärosäte som inte finns på listan över partneruniversitet.
Utbytesstudier via Umeå universitet
Du som är student vid Handelshögskolan kan också söka de centrala utbytesplatserna samt de utbytesplatser som samhällsvetenskapliga fakulteten erbjuder.
Free mover - Utlandsstudier på egen hand
Ett alternativ till att studera utomlands via utbytesavtal är att ansöka om utlandsstudier på egen hand; som s.k. "free mover". Du kontaktar själv de lärosäten du är intresserad av och ansöker som reguljär student. I många fall betalar du också en studieavgift. Viktigt innan du bestämmer dig är att kolla med CSN så att lärosätet du valt är godkänt samt hur mycket du får låna till terminsavgiften (utöver ordinarie lån).
Även om man som free mover sköter alla förberedelser kring utlandsvistelsen helt på egen hand är man skyldig att kontakta sin studievägledare (om man läser ett program) med en ansökan om studieuppehåll. Om man inte har ett beviljat studieuppehåll förlorar man sin plats på programmet. Man skall även kontakta Handelshögskolans internationella koordinator för att få aktuell information om kursval och tillgodoräknande. Som en free mover du också har rätt att söka om förhandsbesked för tillgodoräknanden i Webbtjänsten efter du har blivit antagen till universitet du ska åka till och när du ska bestämma vilka kurser du ska ta.
För att åka via Handelshögskolans avtal måste du uppfylla följande punkter:
Vill du söka utbyte via Handelshögskolans avtal och har läst ekonomiska ämnen i någon utsträckning men inte uppfyller de officiella behörighetskraven i ämnet kan du söka Handelshögskolans utbytesplatser under de förutsättningar som ges enligt nedan:
Ansökningsproceduren skiljer sig från den vanliga ansökningsproceduren. När vakanta platser blir tillgängliga publiceras de på vår hemsida.
Följande terminer lämpar sig bäst för utlandsstudier:
Saker du bör tänka på när du väljer platsen för ditt utbyte
Hur ska jag prioritera mina sökalternativ för att ha störst chans att bli antagen?
Du ska lägga in dina sökalternativ i precis den ordning du själv önskar och kan inte söka "strategiskt" på något annat sätt än att ha flera alternativ! Lägg in så många alternativ du kan tänka dig (max 6) så är chanserna att få en plats mycket goda. Studenter som är behöriga till utbyte men ändå inte blir tilldelade en plats har oftast sökt bara ett eller två alternativ, där dessa råkar vara väldigt populära och konkurrensen därmed stor.
Information om stipendier hittar du på sidan Praktisk information.
Ansökan till utbyte genom Handelshögskolan sker via SoleMove.
Följ manualen för att söka utbyte i SoleMove.
Att tänka på under ansökan:
Se till att alla bilagor är med:
Din ansökan i SoleMove ska vara inskickad senast 1 mars, med bilagor.
När: Det varierar mellan universitet, vissa efterfrågar kursval redan vid ansökningstillfället medan det vid andra universitet sker på plats. Du informeras om detta i tid.
Observera:
Gör en ansökan i Handelshögskolans webbtjänst för utlandsstudier om förhandsbesked för de kurser du planerar att läsa under ditt utbyte. Ett förhandsbesked erbjuds alla studenter som vill att de kurser de läser utomlands ska tillgodoräknas inom ämnena företagsekonomi, nationalekonomi, statistik eller som valfria kurser.
Att ansöka om förhandsbesked har flera fördelar:
Om nödvändigt, se till att få ditt närvarointyg signerat (både när du har anlänt men också innan du åker hem).
Om du ändrar de kurser du har tänkt läsa efter att du har anlänt till ditt utbytesuniversitet så kom ihåg att även uppdatera din ansökan om förhandsbesked.
Vi vill gärna följa din resa! Skriver du en blogg? Skicka länken till oss så kan vi sprida den via vår hemsida. Vi tar också mer än gärna emot bilder från ditt utbyte så att vi via Handelshögskolans sociala medier kan visa andra studenter hur du har det. Lägger du själv ut bilder på sociala medier, tagga dem gärna med #USBEstudentabroad
Om du blir tillfrågad av ditt partneruniversitet att representera Handelshögskolan i något sammanhang, hör av dig till oss så kan vi skicka information som du kan använda. Vi uppskattar mycket att du sprider information om Handelshögskolan utomlands!
Tillgodoräknande
Efter att du avslutat dina utlandsstudier och mottagit intyg på lästa kurser är viktigt att omgående ansöka om tillgodoräknanden då är handläggningstiden är upp till 60 dagar.
Ansökan görs online och när man fyller i är det viktigt att tänka på följande:
Om du har läst (och fått beviljat i ett förhandsbesked) t.ex. dina C-kurser utomlands, så är det inga problem för oss att anta dig till D-nivå kurser. Kontakta din program-/studievägledare om du är osäker på vad som gäller i ditt fall.
Information om tillgodoräknande och länk till ansökningsformulär hittar du här.
Utlandsstudierapport
Om du har åkt på utbyte inom ramen för Handelshögskolans avtal ber vi dig att skriva en utlandsstudierapport.