Både Civilekonomprogrammen och Statistikerprogrammet ger en bred bas att utgå ifrån och ställer krav på dig som student att successivt medvetandegöra dina möjligheter och hur du bäst förbereder dig för din framtida arbetsmarknad.
På nationell nivå deltar vi i en uppföljning för ekonomer via fackförbundet Civilekonomerna som heter "Tre år efter examen". Denna undersökning ger en bred överblick över arbetsmarknaden för ekonomer.
Som komplement till detta gör vi också våra egna uppföljningar för att skapa oss en bild av hur våra studenter etablerar sig på arbetsmarknaden. kontakta Rickard Lindberg om du har frågor kring detta.
På individnivå har vi också sammanställt ett litet persongalleri med tidigare studenter hos oss som visar på exempel vad våra studenter arbetar med efter examen.
Aktörer och tjänster på arbetsmarknaden
Arbetsförmedlingens tjänster
Om du inte har klart med jobb innan examen är det viktigt att du anmäler till Arbetsförmedlingen att du är arbetssökande. Det är också ett krav för att du skall kunna få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen! Det kan vara en god idé att skriva in sig som arbetssökande så du inte går miste om något.
Det här är några exempel på vad Arbetsförmedlingen kan hjälpa dig med:
Personlig rådgivning och samtal
Personlig handlingsplan
Jobbsökarkurser
Arbetslöshetsförsäkring
Flyttningsbidrag (under vissa förutsättningar)
Sökandebanken på webben
Rekryteringstjänster och andra vägar till jobb
Skapa dig i god tid en överblick över relevanta webbsidor och rekryteringssajter på nätet. En uppdaterad profil på LinkedIn är också att rekommendera så att du är sökbar för rekryterande organisationer. Det är inte heller alla jobb som utannonseras i media så det kan löna sig att regelbundet söka av direkt på företags webbsidor.
Förbered dig också för att arbeta med spontanansökningar till för dig relevanta organisationer.
Nätverk är förstås också viktiga källor till jobb så se till att bygga ett nätverk under studietiden och inventera ditt nätverk inför jobbsökandet.