Nedan följer en ungefärlig beskrivning av vad som händer och när under ditt examensarbete. Exjobbskursen startar två gånger per år, vid höstterminens och vårterminens start. Nedan använder vi T för denna tidpunkt.
Före kursens start
T - 6 månader: börja fundera över inom vilket område du vill göra ditt exjobb.
T - 5 månader: bestäm dig för ett eller ett par generella områden du kan tänka dig att arbeta inom.
T - 4 månader: Om du vill göra ditt exjobb i samarbete med ett företag eller en forskningsgrupp, börja ta kontakt med potentiella samarbetspartners. Information om forskningsgrupperna på institutionen för datavetenskap finns här. Ett bra tips är att gå på den årliga karriärdagen för IT-området, och kontakta företagen som kommer.
T - 1 månad: Skicka in en specifikation till den som är kursansvarig för examensarbetskursen. Skicka också med en ifylld examensguide samt ett utdrag från Ladok. Om inte allt utom exjobbet är klart för att ta examen, förklara tydligt vad det är som saknas och vad din plan är för att klara av de saknade momenten.
T - 1-3 veckor: Revidera ev. specifikationen på basis av kommentarer från kursansvarig. Skicka in den igen.
T - 1 vecka: När specifikationen har blivit godkänd, meddela kursansvarig att du vill bli registrerad på exjobbskursen i början av vårterminen. Observera att ingen blir registrerad på exjobbskursen förrän förkunskaper och specifikationen har godkänts av kursansvarig.
Kursstart
T: I samband med att du registreras på kursen utses en intern handledare. Observera att det kan dröja några dagar innan detta är klart. Påbörja arbetet med att utforma en detaljerad projektplan.
T + 7-10 dagar: Träffa intern och ev. extern handledare och prata igenom projektplanen. Kom överens med intern och ev. extern handledare om hur ert samarbete ska se ut.
T + 2 veckor: Skicka in projektplanen till examinatorn.
T + 6 veckor (ca): Skicka in dokument för peer review 1. Detta bör inkludera projektplanen samt allt du skrivit hittills, till exempel (delar av) din litteraturstudie samt struktur för den slutgiltiga rapporten.
T + 7 veckor (ca): Peer review 1. Du hamnar i en grupp med 2-3 andra studenter. Ni förväntas inför mötet ha läst varandras inskickade material och vara beredda att ge varandra konstruktiv feedback.
T + 13 veckor (ca): Skicka in dokument för peer review 2.
T + 14 veckor (ca): Peer review 2.
T + 18 veckor (ca): Skicka in din slutrapport, godkänd av din handledare, till examinatorn. Börja arbeta på din presentation.
T + 19 veckor (ca): Arbeta på din presentation, din opposition, och din oppositionsrapport.
T + 20 veckor (ca): Presentation. Skicka in din projektdagbok och oppositionsrapport till examinatorn.