Navigerat till

Studera utomlands med funktionsnedsättning

Om du har fått beviljat stöd för en funktionsnedsättning under dina studier vid Umeå universitet, kan du också få stöd för att studera utomlands. Stödet gäller om du åker på utbyte.

Diverse symboler, en resväska, vägskyltar, hjärta med händer som träcker sig mot varandra, penna och en rullstol

Bild: Illustration: Ida Åberg


Du kan få stöd för att studera utomlands. Om du reser på utbytesstudier eller praktik via Erasmus+ (studier inom Europa) kan du som har en permanent eller långvarig funktionsnedsättning orsakad av skada, sjukdom eller psykisk ohälsa, ha möjlighet till extra stöd och finansiering.

Viktigt att veta

  • Vänd dig till den internationella kontaktpersonen vid din institution för att få veta vilka möjligheter det finns till utlandsstudier.
  • Kontakta också samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Umeå universitet (4-6 månader innan du åker).
  • Om du vill studera utomlands vid ett universitet som Umeå universitet inte har ett avtal med, som så kallad freemover, så behöver du ordna med stödinsatser på egen hand.
  • Du är ansvarig för att arrangera annat stöd som du behöver. Det inkluderar exempelvis transport, fysioterapi, psykologstöd, rullstol och personlig dator med anpassade program.

Möjligheter till extra finansiering inom Erasmus+

Extra medel för dig med funktionsnedsättning 

Alla ska kunna delta och utvecklas genom Erasmus+ oavsett 
förutsättningar. Du som har en permanent eller långvarig funktionsnedsättning orsakad av fysisk eller psykisk ohälsa kan ansökan om extra medel utöver den ordinarie stipendiesumman för att täcka extra kostnader för exempelvis specialtransport, anpassat boende, förberedande teckenspråkskurs, anpassning av läromedel eller liknande. Det finns olika medel att söka, top-up och för faktiska kostnader.

Top-up

Top-up är i dagsläget 250 EUR/månad.

Intyg du behöver
Exempelvis NAIS-beslut från samordnare för pedagogiskt stöd på lärosätet eller dokumentation från den kommun som står för stöd till dig som student idag, eller annan typ av bekräftande dokumentation.

För mer information samt för att skicka in intyg (i anslutning till stipendieansökan före utbytesstudierna eller praktiken), kontakta erasmusstipendium@umu.se

Faktiska kostnader

Utöver bidraget som beskrivs ovan, kan du ansöka om inkluderingsstöd för faktiska kostnader om de överstiger den extra ersättningen på 250 EUR/månad. Detta är avsett att täcka större kostnader som kan uppstå för dig under din utlandsvistelse. 
 
Om du är i behov av att ansöka om extra inkluderingsstöd rekommenderar vi att du börjar med din ansökan i extra god tid. Börja med att prata med ansvarig vid din institution så snart som möjligt, gärna 6 månader innan du planerar att resa i väg på ditt utbyte. Institutionen kontaktar erasmusstipendium@umu.se för att påbörja processen att ansöka om faktiska kostnader. Du kommer få information om vad du behöver göra inför ansökan.  

Ansökan om inkluderingsstöd för faktiska kostnader ska vara godkänd innan du börjar dina utbytesstudier eller praktik. Bidraget kan inte sökas retroaktivt. Det är Universitets- och Högskolerådet (UHR) som gör bedömningen och beslutar vilka kostnader som kan ersättas.

Checklista inför Erasmusstudierna

Viktigt att veta 

  • Planera dina utbytesstudier i god tid (gärna 4-6 månader innan)
  • Kontakta din internationella kontaktperson vid din institution angående att du vill ansöka om extra Erasmusstipendium för funktionsnedsättning. Hitta din internationella kontaktperson.

    Notera! Innan du tar kontakt med din internationella kontaktperson ska du ha gjort en kartläggning av ditt behov av stöd tillsammans med samordnare för riktat studentstöd vid Studentcentrum.

  • Du ska begära in underlag som läkarintyg och eventuella insatser från kommunen som rör din funktionsnedsättning (intyg på engelska).
  • Om nödvändigt så blir du inbjuden till ett möte där vi (samordnare, din internationella kontaktperson och någon från International Office) tillsammans ser över vilka förutsättningar som finns för att ansöka om extra bidrag för dig som student inom Erasmus+.
  • Du har själv ansvar för att ordna annat stöd som du kan ha behov av, till exempel ledsagning, transporter, sjukgymnastik, psykolog, rullstol eller personlig dator med anpassade program.

Läkarkontakt

  • Ta med läkarintyg eller motsvarande som styrker din funktionsnedsättning. Intyget ska vara på engelska.
  • Om du planerar att ta med stora mängder medicin, be din läkare om ett intyg som styrker att läkemedlet är för privat bruk. Kontrollera även vilka ut- och införselregler som gäller i Sverige och det land du ska till.
  • Vid behov av läkarkontakt under utlandsstudierna: ordna med läkarkontakt på den ort där du ska studera. 

Boende 

  • Ta reda på om bostaden är anpassad efter dina behov. Om det finns behov av anpassning av bostaden – uppge det vid ansökan om bostad.
  • Ta reda på om det finns någon som kan möta dig på flygplatsen och följa med till din bostad.

Försäkring

  • Du är per automatik försäkrad genom Kammarkollegiet ”Student UT”. Läs igenom försäkringsvillkoren och gör en bedömning om du behöver teckna en kompletterande försäkring: www.kammarkollegiet.se
  • Beställ EU:s sjukförsäkringskort på www.forsakringskassan.se

Senast uppdaterad: 2025-01-10

Två personer som tar anteckningar tillsammans.

Studera med funktionsnedsättning

Du kan få stöd om du har en funktionsnedsättning. Läs och ansök.

Person med Umeå universitetsväska anländer till ett äldre universitet.

Utlandsstudier och utlandspraktik

Utmana dig själv, lär känna ett nytt land, få nya vänner och lyft ditt CV!

Siluett av två huvuden.

Internationella kontaktpersoner

För frågor om studier och praktik utomlands.