Boka tid och prata med någon
Det finns några olika alternativ, läs mer om dem nedan.
Studenthälsan
De flesta som försökt ändra en vana vet att det kan vara svårt att göra helt på egen hand. Hos Studenthälsan kan du få hjälp att få syn på vilka faktorer som påverkar hur du till exempel festar eller spelar. Du kan också få hjälp med att hitta strategier som fungerar för just dig, utifrån din situation. Alla kontakter med Studenthälsan är gratis, och vi har sekretess.
Alkohol- och drogmottagningen
Ett annat bra alternativ är Alkohol- och Drogmottagningen i Umeå. De är en öppenvårdsmottagning som stöttar personer som upplever negativa konsekvenser av alkohol och droger. De stöttar även dig som står nära någon som har problem med alkohol eller droger, exempelvis en förälder eller en partner. När det gäller alkohol kan du välja om du vill minska ner eller helt sluta dricka. Region Västerbotten och Umeå kommun driver denna mottagning tillsammans, och insatserna där är gratis.
Läs mer om Alkohol- och drogmottagningen
Ingången och Ungdomsmottagningen
Upp till och med året då du fyller 23 år kan du också vända dig till Ingången. De finns i Ungdomsmottagningens lokaler och är inriktade på att hjälpa ungdomar som fortfarande bor hemma hos vårdnadshavare.
Få stöd i några vanliga frågor
Jag undrar om jag har ett missbruk eller är på väg mot ett beroende
Ett riskbruk kan ibland leda till ett beroende men inte alltid. Med missbruk menar man att vanan får negativa konsekvenser för individen medan beroende innebär en minskad kontroll av bruket, abstinens och en förändrad hjärnstruktur.
- Hindrar dina vanor dig ifrån att göra saker som är viktigt för dig i livet?
- Påverkas dina studier, dina relationer, eller mående negativt?
- Har någon annan uttryckt oro eller missnöje kring hur du dricker, spelar eller använder olika substanser?
- Upplever du att du inte längre har samma kontroll över hur du festar eller spelar?
Ett riskbruk eller missbruk är lättare att bryta än ett beroende. Ett bra första steg är att prova att prata med någon om dina vanor. Vad fungerar bra och känns positivt, och vad känns mindre bra eller börjar bli problematiskt? Du kan gärna prata med oss på Studenthälsan om allt från alkohol och cannabis till doping och spel. Vi har sekretess.
Testa dina alkoholvanor
Gör ett anonymt test av dina alkoholvanor (alkoholprofilen.se)
Jag är orolig för någon annan
Vi på Studenthälsan träffar ofta studenter som kommer till oss för att de är oroliga för någon annan. Det kan vara svårt att veta hur man ska tänka och göra för hjälpa, särskilt om personen man är orolig för inte verkar se problemet. Att bry sig är alltid bra, och man kan behöva prata med någon utomstående för att lista ut vad man faktiskt kan göra, vilket ansvar man har för den andre och hur man kan uttrycka sin omsorg på ett bra sätt. Man kan vara rädd för att göra saker värre genom att lägga sig i, men ofta betyder det väldigt mycket att märka att någon annan bryr sig. Det är många gånger första steget till att på allvar börja fundera på sina vanor och hur man tar hand om sig. Man kan också vara rädd för att tvingas bära ett för stort ansvar, men målet är ofta att man hjälper personen vidare till rätt stöd.
Att stå ensam i alla funderingar kan kännas tungt, och det blir enklare om du provar att ta hjälp av Studenthälsan eller någon annan du litar på.
Om du vill ha idéer om hur du kan ta snacket med den du är orolig för kan du få stöd och inspiration från Alkoholsnacket.se.
Jag vill veta mer om hur jag kan ändra mina vanor
Att förändra ett beteende och bryta en vana kan ibland vara svårt även om man vill. Det är inte så konstigt, eftersom alla människor har en hjärna som fokuserar mer på kortsiktiga lättnad än långsiktiga konsekvenser. Om vanorna dessutom innebär att vi tillför substanser i kroppen kan det bli svårare att förändra dem, bland annat för att vi över tid måste ”höja dosen” för att få samma tillfredställelse som vi fick i början.
Våra hjärnor föredrar att spara på energi genom att upprepa de mönster som vi redan är vana vid. Att plötsligt göra annorlunda är ansträngande och kan ge ett obehag, även om förändringen egentligen är bra på lång sikt. Det kan göra att det känns för svårt, hopplöst eller inte är värt det att göra en förändring. Hjärnan är också känslig för sociala koder och vill skydda oss från att "sticka ut" allt för mycket ifrån den grupp vi befinner oss i.
För att förändringen ska lyckas och hålla över tid behövs flera saker:
- Förståelse för hur hjärnan är byggd och hur både tidigare erfarenheter och vår omgivning påverkar mönstret.
- En tydlig idé om specifikt vad det är jag gör som blir problematiskt, och vad jag vill göra istället.
- Träning och tålamod i att hålla ut med den nya strategin tillräckligt länge för att uppleva fördelarna.
- Upprepning av den nya strategin tillräckligt länge för att det ska bli ett nytt mönster som hjärnan kan följa automatiskt och utan extra ansträngning.
Det är aldrig fel att testa att förändra en vana på egen hand, men om du känner att du kör fast är det inte särskilt konstigt. Då är det bra att prata med någon som kan hjälpa dig tänka i nya banor och utforma en plan som passar just dig.
Fler strategier med fördjupningar kring alkohol, droger, dataspelsberoende, dopning, spel om pengar och tobak och nikotin hittar du på den nationella portalen för studenthälsa.