Vad är en studentkår?
En studentkår är en sammanslutning av studenter som har ansökt om, och fått beslut av universitetsstyrelsen, att få ställning som studentkår vid universitetet. Beslutet om kårstatus gäller för en period om tre år, sedan får de sammanslutningar som vill ha kårstatus ansöka igen.
Studentkårens huvudsakliga syfte är att bevaka och medverka i utvecklingen av utbildningen och förutsättningarna för studier vid högskolan (högskolelagen, 4 kap. 9 §).
Du blir inte automatiskt medlem i en studentkår när du blir student, utan kan ansöka om medlemskap. Du kan ha både nytta och glädje av att vara med i en studentkår. Det är däremot viktigt att veta att studentkårerna alltid kommer att bevaka din utbildning, oavsett om du är medlem eller ej.
Vid Umeå universitet finns tre studentkårer
Det är tre olika studentkårer som arbetar för att du ska få en bra utbildning och studietid: Umeå medicinska studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår, och Umeå studentkår. Studentkårerna är stora och har olika sätt att organisera sina verksamheter. Det kan vara genom sektioner, kårföreningar, mästerier, eller en blandning av dessa. Vilken förening, sektion eller mästeri du kommer att tillhöra beror på vilken studentkår du tillhör och vilken utbildning du läser.
Umeå medicinska studentkår (UMS)
UMS är kåren för dig som läser en utbildning inom Umeå universitets Medicinska fakultet.
Läs mer om Umeå medicinska studentkår
Umeå naturvetar- och teknologkår (NTK)
NTK är studentkåren för dig som läser till ingenjör, naturvetare, arkitekt eller är designstudent vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet vid Umeå universitet.
Läs mer om Umeå naturvetar- och teknologkår
Umeå studentkår (US)
US företräder dig som studerar inom humaniora, samhällsvetenskap eller lärarutbildningarna.
Universitetets regler om hur du kan påverka
Regler för studentinflytande
Om de ansvar universitetet och kårerna har för din rätt till inflytande och representation.
Regler för att ge studentsammanslutningar ställning som studentkår
Om formerna för att en sammanslutning ska få kårstatus och hur ansökan går till.