Checklista inför terminsstart
1. Läs ditt välkomstbrev
Det är bra att börja med välkomstbrevet. Här står till exempel hur du registrerar dig för att få behålla din plats, när din utbildning börjar och var du då ska vara. Här hittar du även ditt schema för de första veckorna och vilken kurslitteratur du kanske behöver fixa till att börja med. Och andra bra tips som institutionen vill ge dig.
Läs välkomstbrevet från din utbildning
2. Aktivera ditt UMU-id och aktivera MFA
UMU-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett UMU-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
UMU-id kommer du behöva när du ska:
- registrera dig på kurser
- lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
- kolla din studentmejl
- skaffa UMU-kort
- använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.
För att få tillgång till ditt UMU-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
För att minska risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto måste du som student ha aktiverat multifaktorautentisering (MFA) för att kunna logga in i olika system, exempelvis Canvas och studentwebben.
Om du får problem med att logga in eller aktivera ditt UMU-id kontakta vår support ITS Servicedesk så får du hjälp.
3. Registrera dig på din utbildning
Behåll din plats och registrera dig i tid. Förutom att tacka ja på antagning.se behöver du även registrera dig på den utbildning du är antagen till. Om du inte registrerar dig i tid kan du tyvärr förlora din plats. Utan en registrering kan du inte heller få ut dina studiemedel.
Det är lite olika hur registreringen går till. På en del utbildningar registrerar du dig på plats när det är upprop. På andra registrerar du dig via webben redan innan kursen börjar, och då behöver du vanligtvis ha aktiverat ditt användarkonto (UMU-id). Kolla extra vad som gäller för just din utbildning. Allt står i ditt välkomstbrev.
Så här går registreringen till
Vår rektor Hans Adolfsson berättar kort om Umeå universitet och hur det är att läsa här.
Verktyg för dina distansstudier
Digitala föreläsningar
Föreläsningarna online ges oftast i Zoom. Du kan också använda Zoom för digitala träffar med dina kursare.
Läs mer om hur du skaffar Zoom
Ladok och Canvas
Som student hos oss kommer du att stöta på ett antal olika plattformar som du behöver för dina studier. Hur det ser ut just för dig beror på hur din utbildning är upplagd, men Ladok och Canvas är särskilt viktiga att hålla koll på.
Canvas är universitetets lärplattform. I Canvas hittar du till exempel studieuppgifter i kursen, kursinformation från dina lärare och kan kommunicera med dina kursare.
Ladok är där du administrerar dina studier. Du kan till exempel registrera dig på kurser, anmäla dig till tentor och när den är rättad se ditt resultat.
Ladok – studieadministration för studenter
Vilken dator och internet behöver jag?
Krav på dator och internet kan variera mellan olika kurser. Om kursen du ska läsa är helt nätbaserad, så räkna med att du behöver ha tillgång till dator, webbkamera, headset med mikrofon och internetuppkoppling av bredbandstyp.
Vissa kurser kräver särskilda material eller verktyg. I ditt välkomstbrev får du veta om det finns speciella krav på teknik.
Bibliotekets tjänster
Biblioteket erbjuder allt från kurslitteratur och studieplatser till hjälp med studieteknik, akademiskt skrivande och mycket mer.
Bibliotekets tjänster för dig som är student
Lärcentrum – stöd på plats där du bor
Lärcentra finns på många orter runt om i Sverige. De är till för att underlätta för dig som studerar, men som inte har möjlighet eller vill flytta från din hemkommun. Där kan du sitta och plugga, få tillgång till viss teknisk utrustning och personal som kan hjälpa dig att komma igång. Det stöd som lärcentra erbjuder varierar, läs mer på din kommuns webbsida.
Distans med träffar
Träffar på annan ort än Umeå
Information till dig som ska läsa på Campus Skellefteå.
Om du har träffar i Kiruna och behöver hitta boende, så kan den här sidan vara till hjälp.
Kartor – Campus Umeå, sjukhusområdet och Konstnärligt campus
Med de digitala kartorna är det lätt att hitta dit du ska på Campus Umeå, sjukhusområdet och Konstnärligt campus. Kartorna funkar både i datorns webbläsare och som mobilapp. Det finns även kartor i pdf-format.
Se alla kartor över universitetsområdena
Ordna boende i Umeå
Ska du bara vara i Umeå några dagar i taget under terminen, så vill du kanske inte skaffa en permanent bostad här. Känner du någon som bor i Umeå, och kan höra om du får bo där under träffarna? Är ditt boende inte löst inför första träffen i Umeå, så botanisera bland boendena som finns på Visit Umeås sidor.
UMU-kort behövs på våra campus
UMU-id behöver alla studenter, men ett UMU-kort behöver du bara om du måste:
- komma in i universitetets lokaler på kvällar eller helger
- låna litteratur på något av universitetets bibliotek i Umeå
- skriva ut eller kopiera på någon av universitetets skrivare.
Du kan göra fjärrlån av litteratur som finns på universitetets bibliotek. Då kommer litteraturen till det bibliotek du vill få den till, och du lånar med lånekortet som gäller för det biblioteket.
Läs mer om bibliotekets tjänster och hur det fungerar att göra fjärrlån
Om du behöver ett UMU-kort, så se till att ansöka om det i god tid innan du behöver det.
Luncha på Campus Umeå
Du kan förstås ta med egen mat och värma i någon av mikrovågsugnarna på campus. Men annars finns det också flera fik och restauranger på eller nära campus.
Infocenter
Du får stöd och svar på dina frågor av Infocenter.
Ta reda på mer om att plugga på distans
Studenter berättar om distans
Flera studenter berättar hur det är att plugga på distans och varför de valt en distansutbildning.
Läsa på distans
Du som går en distansutbildning får stor frihet att vara och plugga där du vill.