Kom igång direkt
Att vara sent antagen innebär ofta att kursen redan börjat och att undervisningen pågått några veckor. Försök att komma i gång med dina studier och uppgifter så snart du kan. På sidorna Ny student finns praktiska tips som gäller alla, oavsett när på terminen du börjar plugga.
Checklista
1. Läs ditt välkomstbrev
Börja med att kolla ditt välkomstbrev. Även om din utbildning redan börjat och vissa hållpunkter passerat, finns här nyttig information till dig. Här hittar du exempelvis ditt schema för de första veckorna, kontaktuppgifter till institutionen och den kurslitteratur du kommer behöva till att börja med. Och andra bra tips som institutionen vill ge dig.
Läs välkomstbrevet från din utbildning
2. Aktivera ditt UMU-id
UMU-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett UMU-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Du som blivit antagen som reserv eller när kursen redan startat, kan tidigast aktivera ditt användarkonto efter klockan 9.00 nästa dag. Detta för att dina uppgifter behöver hinna överföras från antagning.se till våra system.
Jag vill veta mer om UMU-id och aktivera det
3. Registrera dig på utbildningen
Du kan registrera dig på din utbildning i systemet Ladok en vecka före kursstart. Då behöver du vanligtvis ha aktiverat ditt användarkonto (UMU-id).
Om din utbildning redan börjat och den inte längre är öppen för registrering i Ladok, behöver du kontakta studieadministratören. Studieadministratören hjälper dig att registrera dig på din utbildning så att du kommer i gång med dina studier.
Kontaktuppgifter hittar du i ditt välkomstbrev
4. Logga in i lärplattformen Canvas
När du är registrerad på din utbildning skrivs du automatiskt in på kursen i lärplattformen Canvas. Det kan ta en timma innan systemen har synkroniserats och du kan se din kurs i lärplattformen. När du loggar in i Canvas med ditt UMU-id finns det manualer och filmer som stöd till självhjälp.
5. Hitta ditt schema på Studentwebben
Du loggar in på Studentwebben med ditt UMU-id. När du är inloggad kan du där se ditt schema och dina pågående kurser.
6. Beställa UMU-kortet
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. Det fungerar som ditt passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. Beställ det gärna direkt när du har aktiverat ditt UMU-id.
7. Stöd för dig med funktionsnedsättning
Det är inget som skiljer i ansökan för dig som antagits senare eller de studenter som antagits i tid men, det kan vara bra att veta att det kan ta lite längre tid att få tillgång till ditt stöd när terminen redan börjat. Sök det pedagogiska stöd du har rätt till så snart du kan.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Jag vill veta mer om stödet kring funktionsnedsättning
Infocenter
Du får stöd och svar på dina frågor av Infocenter.