Navigerat till

Olika utbytesprogram

Vissa av Umeå universitets utbytesplatser är kopplade till specifika utbytesprogram, där det är vanligt att någon form av stipendium ingår. Andra platser är tecknade direkt med ett partneruniversitet, utan koppling till något program, så kallade bilaterala avtal.

Två personer som skakar hand.

Bild: Mostphotos


Utbytesprogram

Erasmus+: utbytesstudier i Europa

Det vanligaste utbytesprogrammet är Erasmus+. Hit räknas många av Umeå universitets utbytesplatser som är tecknade på ämnesnivå, dvs platser som är kopplade direkt till din institution. Det finns även utbytesplatser inom Erasmus+ som studenter på en viss fakultet kan söka, men också platser som alla studenter på Umeå universitet kan söka, så kallade universitetsövergripande. 

Nordplus/Nordlys: utbytesstudier i Norden

Nordplus är Nordiska ministerrådets program för samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna. 

  • Universitet i Norge, Finland, Danmark, Island, Estland, Lettland, Litauen, Grönland, Åland och Färöarna
  • Studera eller gör praktik under en period om 1–12 månader
  • Kortare utbytesmöjligheter finns, från 5 arbetsdagar upp till en månad, genom så kallad expressmobilitet
  • Möjighet till stipendium och resebidrag finns. Resebidragets storlek varierar beroende på vilket land du ska åka till.

Nordplusnätverk
Om din institution ingår i ett Nordplusnätverk ska du i första hand söka utbytesplats via det. Exempel på Nordplusnätverk är Nordtek (teknisk- naturvetenskapliga utbildningar) och Norek (utbildningar inom ekonomi). Kontakta din internationella kontaktperson för att ta reda på om du kan söka en utbytesplats inom Nordplus via din institiution.

Nordlys
Om det inte finns möjlighet att åka via din institution kan du söka plats via det universitetsövergripande nätverket Nordlys. Vilka universitet som ingår hittar du på Nordlys hemsida. Du kan också söka i Solemove. Du kan inte söka en plats inom Nordlys om din institution har avtal med det universitet som du är intresserad av att söka till.

North2north: utbytesstudier vid norra polcirkeln m.fl.

Utbytesprogrammet north2north är ett nätverk inom University of the Arctic. Genom utbytesprogrammet kan du åka till partneruniversitet som också ingår i nätverket. Vilka lärosäten som är möjliga att söka till kan variera mellan olika läsår. Det finns exempelvis universitet i norra USA, Kanada, Island, Färöarna, Grönland, Norge, Danmark, Finland, Frankrike och Storbritannien.

Du betalar ingen studieavgift. Möjlighet till stipendium finns, men det är ingen garanti och summan kan variera. Utbildningsdepartementet finansierar stipendiet.

Studieplatser vid ett nordamerikanskt lärosäte
Avgiftsbefriade studieplatser på ett nordamerikanskt lärosäte i Kanada och norra USA samt Australien fördelas bland sökande från alla de lärosäten som deltar i north2north-programmet. Studenter från alla medlemsländer konkurrerar alltså om platserna.

Schweiziskt-europeiskt mobilitetsprogram

Det schweiziska programmet för Erasmus+ för högre utbildning kallas Swiss-European Mobility Program SEMP. SEMP ger studenter möjlighet att studera vid universitet i Schweiz.

Avtal som inte ingår i något utbytesprogram

Bilaterala avtal

Bilaterala avtal är individuella överenskommelser mellan två universitet och inte en del av något mobilitetsprogram. Det betyder att det inte automatiskt ingår något ekonomiskt stöd (stipendium). Universitet kan finnas i hela världen. 

 

I Umeå universitets databas Solemove kan du se på respektive universitets sida om det ingår i ett särskilt utbytesprogram. Se information under "General info" och "Exchange program".

Senast uppdaterad: 2025-01-14

Siluett av två huvuden.

Internationella kontaktpersoner

För frågor om studier och praktik utomlands.

Illustration som symboliserar verktyget Checkflex

Checklista och vanliga frågor

Hitta en checklista och få svar på vanliga frågor om utbytesstudier.

Person med Umeå universitetsväska anländer till ett äldre universitet.

Studentberättelser

Nyfiken på hur andra studenter haft det under sina studier eller praktik utomlands?