Poddavsnitt om utbytesstudier
I avsnitt 8 av podden Norra skenet kan du lyssna på vilka fördelar det finns med att åka på ett studentutbyte och hur man gör för att komma iväg.
Vad innebär det att åka som utbytesstudent?
Att studera som utbytesstudent innebär att Umeå universitet har kommit överens med partneruniversitet utomlands om att "byta studenter" med varandra. Som utbytesstudent läser du kurser på plats vid ett av våra partneruniversitet.
När du har gjort klart dina utbytesstudier kan du sedan ansöka om tillgodoräknande - att det du har lärt dig utomlands räknas in i den utbildning du läser i Umeå. På så sätt blir studierna vid partneruniversitetet avgiftsfria och din totala studieperiod blir inte längre än vid normal studiegång, förutsatt att du får tillgodoräkna dig dina poäng.
Vad är skillnaden mellan att studera utomlands som utbytesstudent och på egen hand?
Att studera som utbytesstudent innebär att du deltar i ett organiserat program där ditt universitet har avtal med ett annat universitet utomlands. Detta innebär ofta att du får stöd med ansökningsprocessen, kursval och boende. Dessutom betalar du inte någon studieavgift till det utländska universitetet.
Skulle du istället studera utomlands på egen hand innebär det att du själv ansvarar för att hitta och ansöka till en utländsk institution, ordna med boende och hantera alla administrativa uppgifter. Detta kan ge större frihet men också innebära mer ansvar och högre kostnader.
Vilket stöd kan du få som utbytesstudent?
Som utbytesstudent får du ofta stöd från både universitetet hemma och i värdlandet. Detta kan inkludera:
- Akademisk rådgivning: Hjälp med att välja kurser som passar din utbildning och säkerställa att de kan tillgodoräknas vid din heminstitution.
- Språkstöd: Möjlighet att delta i språkkurser eller få hjälp med språkinlärning.
- Boende: Stöd med att hitta och ordna boende, antingen på campus eller i närheten.
- Socialt stöd: Tillgång till studentföreningar och aktiviteter som hjälper dig att integreras och träffa nya vänner.
- Praktisk hjälp: Råd och hjälp med visumansökningar, försäkringar och andra praktiska frågor.
Vilka kurser kan du läsa?
När du åker som utbytesstudent kan det finnas begränsningar i vilka kurser du kan välja att studera. Eftersom utbytesprogrammen är baserade på avtal mellan institutioner, kan kursutbudet vara begränsat till specifika ämnesområden eller nivåer. Detta innebär att du kanske inte har samma valfrihet som om du studerade utomlands på egen hand, där du kan välja fritt bland alla tillgängliga kurser vid den utländska institutionen.
Kontakta din studievägledare eller internationella kontaktperson för att få reda på vilka kurser du bör läsa utomlands för att passa in dem i din utbildning gällande ämne och studienivå.
För att få reda på om det finns begränsningar i vilka kurser du kan läsa vid det universitet du är intresserad av ska du kontakta din institutions internationella kontaktperson.
Är du intresserad av ett universitet där det finns ett universitetsövergripande avtal så finns information om begränsningar på respektive universitets sida i databasen Solemove.
Att studera som utbytesstudent kan vara en fantastisk möjlighet att växa både akademiskt och personligt. Genom att ta del av det stöd som erbjuds kan du få ut det mesta av din tid utomlands och skapa minnen för livet.