Checklista innan ansökan
När passar det att åka och vart kan du åka?
- Kontakta din internationella kontaktperson eller din studievägledare för att ta reda på när det passar att åka på utbyte inom ditt program.
- Kolla på Vart kan du åka? och i databasen Solemove vilka möjligheter som finns för dig.
Du kan välja att åka på utbyte via din institution, fakultet eller universitetsövergripande avtal. Så du kan exempelvis börja med att kolla med vilka länder och universitet din institution har avtal och med vilka länder och universitet det finns universitetsgemensamma avtal (platser som alla studenter kan söka). - Sista ansökningsdag kan skilja sig mellan de olika utlysningarna.
- Kontrollera behörighetskraven för ansökningsomgången.
Välj det/de universitet som du vill ansöka till
Du hittar alla universitet i Solemove.
För att se vilka universitet som du kan åka till ska du söka på din institution eller universitetsgemensamma avtal (uniwide).
Kontrollera kurskatalogen för de valda universiteten
- Erbjuds det kurser i ditt ämne?
- Finns det några restriktioner för kurser vid det valda universitetet?
- Kommer kurserna att kunna överföras (tillgodoräknas) till din examen vid Umeå universitet?
Kontakta din internationella kontaktperson eller studievägledare
- Presentera dina föreslagna kursval och få dem godkända.
Internationella kontaktpersoner
När du ansöker
Gör din ansökan i Solemove!
- Starta processen tidigt!
- Läs all information på Ansökan och behörighet för utbytesstudier och i manualen.
- Ladda upp de dokument som ska vara med i ansökan.
- Observera: vilka dokument som ska vara med kan variera mellan olika ansökningsomgångar. Följ instruktionerna i manualen noggrant.
- Skicka in din ansökan i Solemove innan deadline!
Vanliga frågor
Vart kan jag åka?
Vart du kan åka på utbytesstudier beror på vad du studerar här vid Umeå universitet. Det finns platser via universitetsövergripande avtal som är öppna för alla studenter att söka och det finns utbytesavtal som är kopplade till en specifik institution, fakultet eller utbildning.
Besök sidan Vart kan du åka? för att ta reda på mer.
De avtal som finns vid Umeå universitet hittar du i databasen Solemove. Du kan inte åka till alla universitet som listas där eftersom flertalet endast är öppna för studenter på en viss fakultet eller institution.
Hur stora chanser har jag att få åka till mitt förstahandsval?
Vilka som är de mest populära platserna kan variera från år till år.
Här ser du hur platserna för de universitetsövergripande avtalen utanför Europa har fördelats de senaste läsåren.
Statistik för utbytesplatser läsåret 2024/2025 (pdf)
Statistik för utbytesplatser läsåret 2023/2024 (pdf)
För utbytesplatser som din institution erbjuder, prata med din internationella kontaktperson.
I mitt program läser vi kurser på flera olika institutioner. Vilken institutions avtal kan jag åka på utbyte inom?
Det beror på vad du tänkt läsa under din utbytestermin, eller vilken institution du tillhör under den termin du tänkt studera utomlands. Vänd dig direkt till de internationella kontaktpersonerna på de aktuella institutionerna och fråga dem om dina möjligheter att studera utomlands inom deras utbytesavtal.
Min institution har inga utbytesavtal, kan jag ändå åka på utbytesstudier?
Du kan alltid söka en utbytesplats genom de universitetsgemensamma avtalen som är öppna för alla studenter. Du kan även försöka prata med de internationella kontaktpersonerna på andra institutioner inom samma eller närliggande ämnesområden för att se om du kan få åka på utbyte inom ett av deras avtal.
Betalar jag terminsavgift till det universitet jag åker till?
Nej, när du studerar utomlands inom ett av våra utbytesavtal ska du aldrig betala terminsavgifter. Du kan däremot behöva betala kåravgifter, försäkring eller andra avgifter på partneruniversitetet.
Vilka kurser får jag läsa när jag är på utbyte?
När du läser utomlands inom ett utbytesavtal ska du tillgodoräkna dig dina studier i den examen du planerar ta ut från Umeå universitet. Därför måste du få de kurser du läser under din utlandsvistelse godkända av din institution eller ditt program. Om ditt program har en fri termin som du åker ut under kan du ha möjlighet att studera något annat än de ämnen du studerar här hemma. Prata med studievägledaren eller den internationella kontaktpersonen på ditt program eller den institution som ansvarar för det ämne du har tänkt läsa innan du väljer kurser.
Hur vet jag vilka universitet som har mitt ämne eller de kurser jag vill läsa?
Om du studerar utomlands via ett av din institutions avtal kan du förutsätta att motsvarande ämne finns att läsa på partneruniversitetet. Om du åker via ett universitetsgemensamt avtal eller en annan institutions avtal ska du gå in på partneruniversitetets webb som du når via databasen Solemove. Om du har frågor kan du vända dig till kontaktpersonen för det aktuella universitetet. Vem det är finns också information om i Solemove.
När måste jag bestämma vilka kurser jag vill läsa?
I vissa fall måste du göra en preliminär studieplan där du anger specifika kurser vid partneruniversitetet som du vill läsa redan när du ansöker om en utbytesplats.
Till vilka utbytesplatser kan jag få ett stipendium?
Till alla utbytesplatser inom Erasmus, Nordplus och north2north kan du söka stipendium från programmen. Till utbytesplatser inom universitetsgemensamma avtal och fakultetsavtal finns i regel inga stipendier att söka genom universitetet.
Vad innebär det att tillgodoräkna kurserna som jag läser utomlands?
Det innebär att kurserna och de resultat som du uppnått på dem (alternativt de resultat som de översätts till i den svenska betygsskalan) kommer ingå i kurslistan på ditt examensbevis. På detta sätt blir din utbildning alltså inte längre av att du åker på utbytesstudier, eftersom du inte måste "läsa om" kurser eller terminer när du kommer hem.
Kurserna som du läser utomlands under dina utbytesstudier måste du tillgodoräkna. Om du läser fler poäng än du behöver för heltidsstudier är det möjligt att du kan utelämna vissa poäng.
Hur ska jag göra för att få mina kurser tillgodoräknade?
Se till att ha fullständiga betyg från partneruniversitetet. Likaså att ha med kursplaner, litteraturlistor och eventuellt kopior på arbeten, inlämningsuppgifter och tentamensresultat som du samlat på dig under dina utbytesstudier.