Navigerat till

Funderar du på utlandsstudier eller praktik utomlands?

Är du intresserad av att studera eller göra praktik utomlands men vet inte var du ska börja? Här berättar vi kort om hur de olika alternativen funkar och om varför utlandserfarenhet är en bra idé.

Två kvinnor som står på en klippa och tittar ut över ett landskap

Bild: International Office


Varför studera eller praktisera utomlands

Först Umeå – sedan världen! På de flesta av våra utbildningar kan du studera eller göra praktik utomlands under del av din utbildning. Här får du sju skäl till varför det är en bra grej att göra det.

  1. Du växer som människa
    När du pluggar eller åker på praktik kommer du ha många nya upplevelser – som får dig att växa som människa.

  2. Du slipar dina språkkunskaper
    Du kan lära dig ett nytt språk eller fördjupa kunskapen inom ett språk du redan kan.

  3. Du har en merit till ditt CV
    Du utvecklar bland annat din kommunikativa förmåga på ditt utbyte, vilket är eftertraktade egenskaper när du söker arbete.

  4. Du kan ansöka om stipendium
    Du kan ansöka om stipendium för att studera inom vissa utbytesprogram och för att göra praktik utomlands. Läs om stipendium

  5. Du får ta med ditt studiemedel
    Du betalar ingen studieavgift vid det utländska lärosätet och du kan ta med dig ditt studiemedel utomlands. Läs om studiemedel hos CSN

  6. Du kan ansöka om tillgodoräknande
    Om du gör dina studier eller din praktik som en del av din utbildning så kan du ansöka om tillgodoräknande. Läs om tillgodoräknande

  7. Du får interkulturell kompetens
    Du får djupdyka i en annan kultur och träffar nya vänner eller hittar kontakter för din framtida karriär.

Så funkar det

Du kan åka på utbytesstudier och läsa kurser vid ett universitet som Umeå universitet har avtal med, göra praktik, eller fältstudier och samla in material till uppsats som en del av din utbildning. Du kan också söka utlandsstudier på egen hand till universitet och högskolor i andra länder, som så kallad freemover. Nedan kan du läsa om de olika alternativen och klicka dig vidare för mer information. 

Gör utbytesstudier vid ett partneruniversitet

Som utbytesstudent läser du utomlands som en del av din utbildning vid Umeå universitet. Du läser då kurser vid ett av våra partneruniversitet och kan sedan ansöka om tillgodoräknande - att det du har lärt dig utomlands räknas in i den utbildning du läser i Umeå. Ett partneruniversitet är ett universitet utomlands som vi har kommit överens om att "byta studenter" med. Det innebär exempelvis att du inte behöver betala studieavgifter (terminsavgift). 

Vart kan du åka? 
Umeå universitet har utbytesavtal med universitet över hela världen. Vilka länder och universitet du kan åka till beror till stor del på vad du studerar vid universitetet. Ett utbyte kan vara allt ifrån 5 dagar till en eller två terminer. 

Du hittar alla Umeå universitets utbytesavtal i databasen Solemove. Där kan du exempelvis söka på ett specifikt land eller utbytesprogram. 

Observera att det kan variera mellan olika terminer vilka universitet som du kan söka till. Vilka universitet som är möjliga att söka till ser du i Solemove när ansökningsomgången öppnar.

När kan du åka?
Vilken termin som passar bäst att åka beror på vad du studerar. Kolla med din studievägledare eller internationella kontaktperson vad som passar bäst för dig.

När ska du söka?
För att kunna åka på utbyte så behöver du ansöka om detta. Sista ansökningsdag varierar beroende på var du vill åka och vilken typ av avtal det är. Det är vanligt att ansöka så långt som nästan ett år före utbytesstudierna.

Mer information om utbytesstudier

Praktik, fältstudier eller examensarbete utomlands

Som student vid Umeå universitet kan det finnas möjlighet att göra praktik utomlands. I vissa fall kan praktiken vara en del av din högskoleutbildning. I andra fall kan du söka praktikplatsen först efter, eller i samband med, att du tar din examen.

Genom olika praktikprogram finns det möjlighet att få ekonomiskt stöd för att vistas en period utomlands. Utbudet varierar beroende på vad du studerar, hur långt du har kommit i dina studier och vad du vill göra. En del praktikprogram erbjuder avlönade praktikplatser, medan andra ger möjlighet att söka stipendium för oavlönad praktik.

Det kan också finnas möjlighet att samla in material till din uppsats, projektarbete eller examensarbete utomlands, exempelvis via så kallade Minor Field Studies (MFS). 

Läs mer om praktik, fältstudier och examensarbete utomlands

Ordna utlandsstudier på egen hand?

Vill du åka till ett universitet som vi inte har ett utbytesavtal med? Då kan du självklart ordna dina utlandsstudier på egen hand. Se bara till att vara ute i god tid och förbered dig noga. 

Läs mer på Universitets- och högskolerådets hemsida om saker som kan vara bra att tänka på om du vill ordna utlandsstudier på egen hand.

 

Senast uppdaterad: 2025-01-10

Person med Umeå universitetsväska anländer till ett äldre universitet.

Studentberättelser

Nyfiken på hur andra studenter haft det under sina studier eller praktik utomlands?

Två personer som tar anteckningar tillsammans.

Studera med funktionsnedsättning

Du kan få stöd om du har en funktionsnedsättning. Läs och ansök.

Bild av Albert Carling i Australien

Albert fick möta vänner för livet i Australien

Albert Carling berättar om sin utbytesupplevelse på University of the Sunshine Coast, Australien.