Navigerat till

Finansiering och stipendier för utlandsstudier

Det finns olika stipendier som du kan söka för studier, praktik och uppsatsskrivande utomlands. Här finns information om de stipendier som universitetet erbjuder, samt information om vad som gäller för studiemedel från CSN när du pluggar utomlands. 

Bild på eurosedlar

Bild: Johnér Bildbyrå AB, Peter Lydén


Studiemedel från CSN när du pluggar utomlands

Du kan söka studiemedel från CSN för att studera utomlands. Du har också möjlighet att låna pengar till extra kostnader för exempelvis resor och försäkringar. Om det universitet du ska studera vid kräver att du ska visa upp bevis på hur du finansierar din vistelse, kan du beställa ett intyg från CSN.

Läs mer på CSN:s webb

Stipendier för utbyten och praktik

Om du åker som utbytesstudent eller gör praktik inom Erasmus+, Nordplus/Nordlys eller north2north kan du söka ett stipendium för att täcka extra utgifter under din studieperiod. Här nedanför kan du läsa mer om stipendierna. 

Erasmus+ stipendium för studier i Europa

Stipendium för dig som fått en utbytesplats inom Erasmus+

Erasmus+ är ett stort, europeiskt utbildningsprogram som ger dig massor med möjligheter att studera i ett annat land. 

Om du får en utbytesplats inom Erasmus+ ansöker du om ett stipendium via International Office. Storleken på summan varierar beroende på vilket land du ska till och hur länge du är i väg.

Den internationella kontaktpersonen vid din institution måste meddela International Office om att du har fått en utbytesplats. Därefter får du en inbjudan via e-post till Umeå universitetets Canvas-sida för Erasmusstipendier. På Canvas-sidan hittar du mer information om hur du skickar in din stipendieansökan. Din ansökan måste vara fullständig innan du börjar ditt utbyte.

Stipendiebelopp och utbetalning

Stipendiesumman för Erasmusstudier varierar beroende på vilket land du gör ditt utbyte eller praktik i och är mellan 510-560 EUR/månad.

Ungefär 70 procent av den totala summan betalas ut till dig i början av studieperioden. Det resterande beloppet betalas ut när du har avslutat ditt utbyte/praktik och uppfyllt villkoren som finns på den Canvas-sida du blir inbjuden till då du fått en utbytesplats.

Stipendiet betalas ut den 25:e varje månad. Utbetalningen är i enlighet med den valutakurs som fanns då universitetet tog emot medlen. Om du avbryter dina studier eller inte uppfyller villkoren kan du bli tvungen att återbetala hela, eller delar av, stipendiet.

Kostnaderna för att bo i länder skiljer sig mycket åt mellan större och mindre städer. För att få ditt stipendiebelopp att räcka längre kan du välja att studera i mindre städer snarare än de större städerna där hyran kan vara mycket högre.

Resebidrag

Du som åker på utbyte inom Erasmus+ kan ansöka om extra medel och ersättning för resdagar vid ditt utbyte. Du får ett engångsbelopp på 28 EUR och uppåt beroende på avståndet mellan avreseplats och utbytesdestination. Exakt summa för just dig, ser du i Canvas när du slutför din ansökan om Erasmus+ stipendium. Om du gör mer än halva din resa med transport som har låga utsläpp, t.ex. buss, tåg, bilpool eller annat hållbart transportsätt kan du få högre ersättning. 

Du kan även få medel för extra resdagar; 2 om du reser icke-grönt och upp till 6 resdagar om du reser grönt. Summan för resdagarna är kopplat till landet där du gör ditt utbyte och är beräknat per dag.

Villkor

Om du söker ett Erasmusstipendium får du inte samtidigt ta emot ett stipendium eller liknande från Universitets- och högskolerådet eller ett annat EU-organ. Du får inte heller ha varit på Erasmusutbyte eller praktik i mer än 12 månader på samma studienivå, inklusive den studieperiod du söker stipendium för. 

Krav på dig som söker

Som sökande ska du:

  • vara registrerad student på heltidsstudier vid Umeå universitet när du söker stipendium 
  • bedriva studier som du planerar ska leda till en erkänd examen eller annan eftergymnasial behörighet vid Umeå universitet. Om du läser en enstaka kurs vid lärosätet som inte ska ingå i en kommande examen så kvalificerar du dig inte för Erasmusmobilitet. Däremot kvalificerar du dig om du läser en fristående kurs som du planerar att ha med i en kommande examen
  • utföra hela utbytesperioden vid samma värduniversitet och bo i värdlandet under hela din utbytesperiod
  • inte ta emot andra stipendier från EU eller Universitets- och högskolerådet samtidigt.

Dina (utbytes)studier ska:

  • vara på heltid och omfatta minst 60 dagar och som längst 360 dagar.
    ske vid ett universitet i något av programländerna i Erasmusprogrammet
  • kunna tillgodoräknas inom dina studier vid Umeå universitet eller erkännas i ett Diploma Supplement.
  • godkännas av din institution (internationell kontaktperson eller studievägledare).

Länder som du kan söka Erasmus+-stipendium till

  • EU-länderna (utom Sverige) samt Island, Liechtenstein, Norge, Turkiet, Nordmakedonien och Serbien. Dessutom kan du få stipendium om du gör utbytesstudier vid Fribourg University i Schweiz. Efter Storbritanniens EU-utträde kan du inte söka Erasmus+-stipendium för utbytesstudier där.
  • Länderna och territorierna i EU:s lista över Overseas countries and territories.

Under de här förutsättningarna kan du inte få stipendium

Erasmus+ har som syfte att främja internationell mobilitet och att hjälpa studenter skaffa sig internationell erfarenhet. Därför finns det begränsningar när det gäller vad du kan få stipendium för.

Förutsättningar då studier inte godkänns
Du kan inte få Erasmus+ stipendium:

  • för studier i Sverige
  • för studier i det land där du bor medan du studerar vid Umeå universitet
  • för studier på distans
  • för att pendla från Sverige till ditt utbyte i utlandet.

Så ansöker du om stipendium

När du blivit tilldelad en utbytesplats kommer du bli inbjuden till en Canvassida där du påbörjar en ansökan om Erasmus+ stipendium. På Canvas-sidan hittar du mer information om hur du skickar in din stipendieansökan. Din ansökan måste vara fullständig innan du börjar ditt utbyte. 

För dig som ska på utbyte under en hösttermin brukar ansökan om Erasmusstipendium öppna i början på juni. För dig som ska åka på utbyte under en vårtermin öppnar ansökan vanligtvis i november/början på december.

 

Erasmus+ stipendium för praktik i Europa

Erasmus+ är ett stort, europeiskt utbildningsprogram som ger dig massor med möjligheter att praktisera i ett annat land. 

Ansök om stipendier för Erasmuspraktik

När du hittat en praktikplats skickar du in en ansökan om Erasmus+ stipendium. Inom 2 arbetsveckor blir du inbjuden till en Canvassida för Erasmuspraktik. På Canvas-sidan hittar du mer information om hur du skickar in din stipendieansökan. Din ansökan måste vara fullständig innan du börjar din praktik.

För dig som ska på utbyte under en hösttermin brukar ansökan om Erasmusstipendium öppna i april/maj. För dig som ska åka på utbyte under en vårtermin öppnar ansökan vanligtvis i oktober/november.

Stipendiebelopp och utbetalning

Stipendiesumman för Erasmuspraktik varierar beroende på vilket land du gör din praktik i och är mellan 660–710 EUR/månad.

Ungefär 70 procent av den totala summan utbetalas till dig i början av praktikperioden. Det resterande beloppet betalas ut när du har avslutat din praktik och uppfyllt villkoren som finns på Canvassidan som du fick länken till när du ansökte.

Stipendiet betalas ut den 25:e varje månad. Utbetalningen är i enlighet med den valutakurs som gällde då universitetet tog emot praktikmedlen. Om du avbryter din praktik eller inte uppfyller villkoren kan du bli tvungen att återbetala hela eller delar av stipendiet.

Kostnaderna för att bo i länder skiljer sig mycket åt mellan större och mindre städer. För att få ditt stipendiebelopp att räcka längre kan du spendera din praktik i mindre städer snarare än de större städerna där hyran kan vara mycket högre.

Resebidrag

Du som åker på praktik inom Erasmus+ kan ansöka om extra medel och ersättning för resdagar vid ditt utbyte. Du får ett engångsbelopp på 28 EUR och uppåt beroende på avståndet mellan avreseplats och utbytesdestination. Exakt summa för just dig, ser du i Canvas när du slutför din ansökan om Erasmus+ stipendium. Om du gör mer än halva din resa med transport som har låga utsläpp, t.ex. buss, tåg, bilpool eller annat hållbart transportsätt kan du få högre ersättning. 

Du kan även få medel för extra resdagar; 2 om du reser icke-grönt och upp till 6 resdagar om du reser grönt. Summan för resdagarna är kopplat till landet där du gör din praktik och är beräknat per dag.

Möjligheter till extra finansiering, Erasmus+

Extra medel för dig som har en funktionsnedsättning

Du som har en permanent eller långvarig funktionsnedsättning inklusive funktionsnedsättning orsakad av fysisk eller psykisk ohälsa kan ansöka om ett extra bidrag (top-up) utöver den ordinarie stipendiesumman för att täcka extra kostnader för t.ex. specialtransport, anpassat boende, förberedande teckenspråkskurs, anpassning av läromedel eller liknande. Läs mer på Studera utomlands med en funktionsnedsättning.

Extra medel för dig som har barn

Studenter med barn, oavsett om barnet följer med på mobilitet eller inte kan inom ramen för Erasmus+ ansöka om ett extra top-up utöver den ordinarie stipendiesumman. Top-up är 250 EUR/månad.

Intyg: familjebevis från Skatteverket som visar att studenten har barn.

För mer information samt skicka in intyg (i anslutning till stipendieansökan före utbytet), kontakta erasmusstipendium@umu.se

Studenter som både har en funktionsnedsättning och barn beviljas endast ett top-up.

Inkluderingsstöd för faktiska kostnader för dig med barn
Utöver bidraget som beskrivs ovan (top-up), kan du ansöka om inkluderingsstöd för faktiska kostnader om de överstiger top-up på 250EUR/månad. Detta är avsett att täcka större kostnader som kan uppstå för dig under din utlandsvistelse.
 
Om du är i behov av att ansöka om extra inkluderingsstöd rekommenderar vi att du börjar med din ansökan i extra god tid. Börja med att prata med ansvarig vid din institution så snart som möjligt, gärna 6 månader innan du planerar att resa i väg på ditt utbyte. Institutionen kontaktar erasmusstipendium@umu.se för att påbörja processen att ansöka om faktiska kostnader. Du kommer få information om vad du behöver göra inför ansökan.  

Ansökan om inkluderingsstöd för faktiska kostnader ska vara godkänd innan mobiliteten påbörjas. Bidraget kan inte sökas retroaktivt. Det är Universitets- och Högskolerådet (UHR) som gör bedömningen och beslutar vilka kostnader som kan ersättas.

Nordplus/Nordlys stipendium

Stipendium för studier och praktik i Norden

Under utlandsvistelsen får du behålla ditt studiemedel och har också möjlighet att söka Nordplusstipendium plus en summa för resekostnader. Resebidragets storlek varierar beroende på vilket land du ska åka till.

Du som på grund av funktionsnedsättning behöver särskilt stöd för att kunna delta i utbytet kan få extra medel för att täcka kostnaderna för det. Kontakta din samordnare för studenter med funktionsnedsättning på Umeå universitet för att få mer information och hjälp.

North2north stipendium

Stipendium för studier vid norra polcirkeln m.m.

Det finns möjlighet att få ett stipendium för utbytesstudier inom north2north men det är ingen garanti. Svenska Institutet finansierar stipendiet. Summan kan variera från år till år. Kontakta International Office för frågor

 

Senast uppdaterad: 2025-01-17

Dokument i en hög

Ansökan och behörighet

Så söker du en utbytesplats. Vilka krav behöver du uppfylla? Så förbereder du dig.

Ung kvinna med resväska och dator väntar på flyg på flygplats.

Antagen till utbytesstudier

Saker att fixa och ha koll på innan du packar väskorna.

Siluett av två huvuden.

Internationella kontaktpersoner

För frågor om studier och praktik utomlands.