Navigerat till

Omtentamen och uppsamlingstentamen

Om du inte har fått godkänt betyg på en tentamen så har du rätt att delta i tillfällen för omtentamen eller uppsamlingstentamen. Här är en kort sammanfattning om vad det innebär och hur det fungerar. Vill du veta allt som gäller kring betyg och examination kan du läsa mer i universitetets regel som du också når på den här sidan.


Tentamen är en form av examination

Alla kurser innehåller någon form av examination, vilket innebär att du får visa att du har lärt dig så mycket under kursen att du uppnår de förväntade studieresultaten som finns beskrivna i kursplanen. Efter examinationen bestämmer kursens examinator ett betyg. Om du inte blir godkänd så ska du få möjlighet att göra så kallat omprov.

Omtentamen och uppsamlingstentamen

Omtentamen - en del av kursen

Om examinationen är i form av en salstentamen så har kursansvarig också bokat en tid för ett omtentamenstillfälle. Tid och plats för både det ordinarie tentamenstillfället och omtentamenstillfället ska du kunna se i ditt schema.

Det första tillfället för omtentamen ska normalt erbjudas senast två månader efter det ordinarie tentamenstillfället. Det ska vara minst tio arbetsdagar mellan det att du fått veta resultatet på din ordinarie tentamen och tidpunkten för omtentamen. Om det ordinare provtillfället är i maj eller juni så får omtentamenstillfället erbjudas inom tre månader efter det. Det kan finnas undantag från de här reglerna som du kan läsa om i universitetets Regel för betyg och examination.

För att ta hänsyn till studenter som har barn eller har olika trosuppfattningar ska ordinarie tentamen och omtentamen vara bokade under olika veckodagar.

Uppsamlingstentamen ges oftast en eller två gånger per år

Du ska ha möjlighet att delta i minst ett andra tillfälle för omtentamen, så kallad uppsamlingstentamen, inom ett år efter det ordinarie provtillfället.

Uppsamlingstentamen innebär att den kursgivande institutionen har bokat en skrivtid i en skrivsal då alla eller de flesta av studenterna som har läst någon kurs vid institutionen har möjlighet att skriva tentamen för kurser eller moduler som man inte har blivit godkänd på. Det vanligaste är att uppsamlingstentamenstillfällen ligger precis innan höstterminsstarten och i skarven mellan höstterminen och nästa vårtermin.

Om det har gått ett tag sedan du läste kursen du vill examineras på, så kan det hända att kursplanen har slutat att gälla eller har genomgått stora förändringar. Det kan påverka förutsättningarna för att du ska göra ett omprov. Läs i Regel för betyg och examination om vad som gäller då.

Kom ihåg att alltid anmäla dig till en tentamen!

Precis som vid ordinarie tentamenstillfällen så ska du anmäla dig minst tio arbetsdagar innan tentamenstillfället för att få skriva om- eller uppsamlingstentamen. Du kan inte efteranmäla dig. Om du inte är anmäld till tentamenstillfället i tid, så kommer du inte att kunna skriva den då.

För det mesta ska du själv göra anmälan till omtentamen eller uppsamlingstentamen i Ladok. Om du inte hittar tentamenstillfället i Ladok som du vill anmäla dig till så kan du kontakta ansvarig studieadministratör.

Anmäl dig till ett tentamenstillfälle i Ladok

Hitta kontaktuppgifter till institutionen som ger kursen du vill tentera

 

 

Senast uppdaterad: 2025-01-16

Läs mer om

Illustration som visar ett dokument och en bok.

Regel för betyg och examination

Du ska få en rättsäker betygsättning på dina prov. Universitetets regler klargör vad som gäller.

Paragraftecken

Högskoleförordningen

Här finns de nationella reglerna för landets högskolor. Läs om hur betyg och prov ska hanteras.