Navigerat till

Efter att du har skrivit tentamen

Hur vet jag när tentamen är rättad? Blev jag godkänd? Vad händer om jag inte blev godkänd? Här får du veta hur det fungerar.


När du väntar på tentamensresultatet

Vem rättar tentamen?

Ofta är det flera lärare som håller i undervisningen på olika delar av kursen, och som därmed har med frågor i tentamen som de sedan rättar. Det kan också vara bara en lärare som undervisat under kursen och som då gör alla frågorna i tentamen.

Det slutgiltiga betyget du får på hela tentamen beslutas av kursens särskilt utsedda examinator. Examinatorn är en person som är anställd som lärare vid Umeå universitet eller ett annat svenskt lärosäte.

Hur och när får jag veta resultatet på min tentamen?

Du ska få besked om resultatet på tentamen inom 15 arbetsdagar efter att du skrev den.

Hur du får veta resultatet och var du kan hämta ut din rättade tentamen varierar mellan olika institutioner. Det kan vara så att du hittar den informationen längst ner på den här sidan. Finns den inte här så ska de som ger kursen ha informerat dig på annat sätt om hur det fungerar för kursen du tenterat.

Om du inte blivit godkänd eller har synpunkter på rättningen

Rättelse eller omprövning av betyg

Betyg kan inte överklagas, det vill säga prövas av någon högre instans, men du kan alltid göra anmärkningar mot bedömningen eller begära att examinatorn omprövar sitt beslut.

Ett beslut om betyg som innehåller en uppenbar felaktighet, exempelvis att examinatorn eller den rättande läraren har skrivit fel, räknat fel eller liknande, kan rättas till. Det är examinatorn som fattar ett beslut om rättelse. Om en rättelse innebär att ditt betyg sänks så ska du ges möjlighet att yttra dig, och examinatorer ska överlag vara väldigt försiktiga med att göra rättelser som är till din nackdel.

Om examinatorn kommer fram till att beslutet om ditt betyg är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter eller av någon annan anledning, ska examinatorn ändra beslutet om det kan ske snabbt och enkelt och om det inte innebär att betyget sänks.

Hur du ska göra för att begära omprövning eller rättelse av ditt betyg kan vara olika för olika institutioner. Om du inte hittar information längst ner på den här sidan om hur du ska göra, så ska du få den på annat sätt från institutionen som ger kursen.

Vad vill du få rättat eller omprövat, och varför?

Innan du kontaktar examinatorn med begäran om rättelse eller omprövning av beslut är det bra om du tänker igenom och formulerar för dig själv vad det är du vill få ändrat, och varför. Här är några exempel på motiveringar som normalt sett inte är tillräckliga för att betygsbeslutet ska ändras:

  • "Jag har tittat på en annan students tentamen och tycker att vi har svarat ungefär likadant, så jag borde få lika många poäng som han eller hon." Det kan hända att ditt svar låter likt den andra studentens, men att läraren utifrån sin ämneskunskap kan se att ni svarat olika.
  • "Jag ligger nära gränsen för ett högre betyg, kan du titta om du kan hitta några fler poäng?" Examinatorn gör normalt den sortens gränsfallsbedömningar innan du får besked om ditt resultat.
  • "Jag tycker att jag borde få ett till poäng på fråga xx." Den rättande läraren har normalt sett redan tittat på möjligheten att ge dig fler poäng. Om ditt resultat på tentamen är nära godkänt-gränsen så kan du fråga examinatorn om du kan få göra en kompletteringsuppgift (se mer nedan).
  • "Kan du titta på min tentamen igen?" Det här är ett för ospecifikt önskemål för att examinatorn ska kunna agera på det.

Komplettering

Om ditt resultat ligger nära gränsen för godkänt betyg får examinator besluta att du får göra kompletterande uppgifter för att nå godkänt resultat, i stället för ett omprov. Kompletteringen ska du då göra inom 10 arbetsdagar från det att du har fått erbjudandet, om det inte står något annat i kursplanen.

Om du ges möjligheten att göra en komplettering så kan du välja att göra det, eller att i stället göra ett omprov (omtentamen).

Gör omtentamen eller uppsamlingstentamen

Om du inte blivit godkänd på ordinarie tentamen så har du rätt att göra en omtentamen. Notera att du inte kan göra omtentamen för att få ett högre betyg, om du har fått godkänt på tentamen.

Läs mer om omtentamen och uppsamlingstentamen

Senast uppdaterad: 2025-01-17

Läs mer

Detalj på händer som skriver på papper. Elever i klassrum.

Omtentamen och uppsamlingstentamen

Behöver du göra omtentamen eller uppsamlingstentamen? Ta reda på hur det fungerar.