Magister- och masterexamen i statsvetenskap ger dig fördjupade kunskaper inom ämnesområdet på avancerad nivå. Du söker och läser fristående kurser och kan på så sätt profilera din egen utbildning genom att kombinera de kurser du vill.
Vi erbjuder ett antal kurser på avancerad nivå vid Statsvetenskapliga institutionen som ger fördjupning i ämnet. För magisterexamen med statsvetenskap som huvudområde är det obligatoriskt att skriva magisteruppsats i statsvetenskap samt läsa minst en annan kurs på avancerad nivå i statsvetenskap. Utöver detta kan du välja att läsa ytterligare kurser inom statsvetenskap eller välja valfri kurs som ges vid en annan institution. För masterexamen är det obligatoriskt att skriva masteruppsats i statsvetenskap samt läsa minst två kurser på avancerad nivå i statsvetenskap.
Förslag på en möjlig studiegång
År 1
ht 1: Statsvetenskapliga analysinriktningar
ht 2: Metod (fakultetskurs) [1]
vt 1: Sverige i EU - akademiska perspektiv och omvärldsbevakning
vt 2: Samverkan inom miljö- och naturresursförvaltning inom Arktis
altvt 2: Magisteruppsats 15 hp
[1] Kvantitativ metod för samhällsvetenskaperna 7,5 hp och Kvalitativ metod för samhällsvetenskaperna 7,5 hp
År 2
ht 1: Global och regoinal styrning
ht 2: Ledarskap i offentlig förvaltning
vt 1: Valbar kurs
vt 2: Masteruppsats 15 hp
altvt 1+2: Masteruppsats 30 hp
Förkunskapskrav
Kandidatexamen med minst 90 hp statsvetenskap.
Examen
Magisterexamen; huvudområde statsvetenskap
Masterexamen; huvudområde statsvetenskap
Obligatoriska kurser
Magisterexamen: magisteruppsatsen i statsvetenskap är obligatorisk för en magisterexamen. Dessutom måste du läsa minst en kurs (15 hp) på avancerad nivå i statsvetenskap för att få nödvändig ämnesfördjupning i statsvetenskap. Du kan välja mellan kurserna Statsvetenskapliga analysinriktningar, Ledarskap i offentlig förvaltning, Sverige i EU - akademiska perspektiv och omvärldsbevakning, Samverkan inom miljö- och naturresursförvaltning inom Arktis samt Global och regional styrning.
Masterexamen: masteruppsatsen i statsvetenskap är obligatorisk för en masterexamen. Dessutom måste du läsa minst två kurser (30 hp) i statsvetenskap för att få nödvändig ämnesfördjupning i statsvetenskap. Du kan välja mellan kurserna Statsvetenskapliga analysinriktningar, Ledarskap i offentlig förvaltning, Sverige i EU - akademiska perspektiv och omvärldsbevakning, Samverkan inom miljö- och naturresursförvaltning inom Arktis samt Global och regional styrning.
Valfria kurser
I övrigt kan du välja på en rad olika kurser på avancerad nivå som ges vid andra institutioner. Kurserna i kvantitativ och kvalitativ metod rekommenderas. För en magisterexamen kan 15 hp utgöras av kurser på grundnivå som ej ingått i kandidatexamen och 30 hp för en masterexamen
Om våra kurser
Kursen Statsvetenskapliga analysinriktningar syftar till att ge fördjupade kunskaper om några samtida viktiga statsvetenskapliga analysinriktningar, dess kärna och möjlighet till tillämpningar.
Kursen Ledarskap i offentlig förvaltning ger kunskaper i allmän ledarskapsforskning och fördjupning med inriktning på ledarskap i offentliga organisationer.
Kursen Global och regional styrning ger kunskaper om global och regional styrning och syftar till att utveckla kompetenser som är relevanta för befattningar på olika administrativa nivåer, såväl i Sverige som utomlands.
Sverige i EU - akademiska perspektiv och omvärldsbevakning ställer frågor och söker svar om vad som händer med den svenska demokratin inom ramen för EU-medlemskapet. Kursen innehåller både teoretiska och empiriska tillämpningar och utmanar det rådande genom att också ställa frågor om hur det egentligen bör vara. Detta görs i termer av omvärlds- och scenarioanalys.
Kursen Samverkan inom miljö- och naturresursförvaltning inom Arktis riktar sig till dig som vill fördjupa dig i frågor kring styrning och förvaltning av olika naturvärden i nordliga ekosystem, och innehåller såväl teoretiska som mer praktiskt inriktade övningar.