"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Magister och master i freds- och konfliktstudier

Magister- och masterexamen i freds- och konfliktstudier ger dig fördjupade kunskaper inom ämnesområdet på avancerad nivå. Du söker och läser fristående kurser och kan på så sätt profilera din egen utbildning genom att kombinera de kurser du vill.

Vi erbjuder kurser på avancerad nivå vid Statsvetenskapliga institutionen som ger fördjupning i ämnet freds- och konfliktstudier. För magisterexamen med freds- och konfliktstudier som huvudområde är det obligatoriskt att skriva magisteruppsats i freds- och konfliktstudier samt läsa minst en annan kurs på avancerad nivå i freds- och konfliktstudier. Utöver detta kan du välja att läsa ytterligare kurs inom freds- och konfliktstudier eller välja valfri kurs som ges vid en annan institution. För masterexamen är det obligatoriskt att skriva masteruppsats i freds- och konfliktstudier samt läsa minst två kurser på avancerad nivå i freds- och konfliktstudier.

Förslag på en möjlig studiegång

År 1

  • ht 1: Krishanteringssystem i jämförande perspektiv
  • ht 2: Metod (fakultetskurs) [1]
  • vt 1: Valbar kurs, t.ex. Sverige i EU - akademiska perspektiv och omvärldsbevakning
  • vt 2: Valbar kurs, t.ex. Samverkan inom miljö- och naturresursförvaltning inom Arktis
  • alt vt 2: Magisteruppsats 15 hp

[1] Kvantitativ metod för samhällsvetenskaperna 7,5 hp och Kvalitativ metod för samhällsvetenskaperna 7,5 hp.

År 2

  • ht 1: Global och regional styrning
  • ht 2: Valbar kurs, t.ex. Ledarskap i offentlig förvaltning
  • vt 1: Valbar kurs
  • vt 2: Masterkurs 15 hp
  • alt vt 1+2: Masteruppsats30 hp

Förkunskapskrav

Kandidatexamen med minst 90 hp freds- och konfliktstudier.

Examen

  • Magisterexamen; huvudområde freds- och konfliktstudier.
  • Masterexamen; huvudområde freds- och konfliktstudier.

Obligatoriska kurser

Magisterexamen: magisteruppsatsen i freds- och konfliktstudier är obligatorisk för en magisterexamen. Dessutom måste du läsa Krishanteringssystem i jämförande perspektiv eller Global och regional styrning för att få nödvändig ämnesfördjupning i freds- och konfliktstudier.

Masterexamen: masteruppsatsen i freds- och konfliktstudier är obligatorisk för en masterexamen. Dessutom måste du läsa Krishanteringssystem i jämförande perspektiv och Global och regional styrning för att få nödvändig ämnesfördjupning i freds- och konfliktstudier.

Valfria kurser

I övrigt kan du välja på en rad olika kurser på avancerad nivå som ges vid andra institutioner. Kurserna i kvantitativ och kvalitativ metod rekommenderas, liksom kursen Ledarskap i offentlig förvaltning som ges vid Statsvetenskapliga institutionen. Du kan dessutom välja bland kurserna Statsvetenskapliga analysinriktningar, Sverige i EU - akademiska perspektiv och omvärldsbevakning samt Samverkan inom miljö- och naturresursförvaltning inom Arktis som ges vid Statsvetenskapliga institutionen. För magisterexamen kan 15 hp utgöras av kurser på grundnivå som ej ingått i kandidatexamen och 30 hp för en masterexamen.

Om våra kurser

Kursen Krishanteringssystem i jämförande perspektiv syftar till att ge kunskaper om olika länders krishanteringssystem och att utveckla en förmåga att självständigt analysera behov, resurser och operativ förmåga i samband med krishantering vid olika typer av kriser, katastrofer och konflikter.

Kursen Global och regional styrning ger kunskaper om global och regional styrning i regioner som exempelvis EU och Kina och syftar till att utveckla kompetenser som är relevanta för befattningar på olika administrativa nivåer, såväl i Sverige som utomlands.

Kontaktuppgifter till studierektor

Ann-Sofi Rönnbäck
Universitetsadjunkt
E-post
E-post
Telefon
090-786 57 01
Senast uppdaterad: 2020-03-19