"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Revidering och flytt

Text av Ann-Sofi Rönnbäck

Varför flyttades IKK-programmet till Umeå?

IKK-programmets placering i Sollefteå var under många år lyckad. Det fanns ett gott samarbete mellan Umeå Universitet, Sollefteå kommun och Akademi Norr. Närheten till MSB på Sandö vad också viktigt för utbildningen. Med tiden blev det dock allt svårare att rekrytera studenter till programmet. Det kan dels ha handlat om att det startats andra utbildningar i Sverige med en liknande inriktning men placering i Sollefteå var sannolikt också en viktig förklaring till att färre studenter sökte sig till IKK-programmet. Dessutom gav studenter uttryck för att de ville befinna sig i en universitetsmiljö under sina studier. 2017 fattade Umeå Universitet och Statsvetenskapliga institutionen ett beslut om att flytta programmet till campus i Umeå. När beslutet var fattat, och programmet flyttades, avslutades samarbetet med Lärcenter i Sollefteå där utbildningen hade bedrivits sedan programstarten. Personalen vid Lärcenter var alltid väldigt tillmötesgående och inriktade på att skapa en bra miljö både för studenterna och lärarna.

I samband med flytten av programmet genomföres en större revidering av programinnehållet. En arbetsgrupp vid statsvetenskapliga institutionen inhämtade synpunkter och förslag från de ämnen som undervisat på programmet, från MSB och från studenter. En alumnienkät skickades också till tidigare studenter som tagit examen på IKK-programmet för att bl a inhämta deras syn på utbildningens användbarhet samt förslag på revideringar av programmet.

Krishantering och krisberedskap är områden som vuxit stort både i Sverige och internationellt sedan programstarten vilket också bidrog till att programmet behövde utformas så att det innehållsmässigt bättre överensstämde med den utvecklingen. Den revidering av programmet som genomfördes syftade också till att svara mot behov på studenternas framtida arbetsmarknad. I det nya upplägget av programmet fick flertalet kurser en tydligare inriktning mot krisberedskap och krishantering. Dessutom tillkom en kurs i kriskommunikation vilket resulterade i att det i IKK-programmet numera ingår kurser från universitetets alla fyra fakulteter. Det gör programmet unikt och förstärkte ytterligare den tvärvetenskapliga karaktär som alltid präglat IKK-programmet.  Några av de fältövningar som tidigare ingick i utbildningen, och som undervisades av MSB, kunde inte längre genomföras när programmet flyttade. MSB har dock fortsatt att vara en viktig samarbetspartner som ger undervisning på programmet.

När IKK-programmet nystartade höstterminen 2018, fylldes alla utbildningsplatserna på programmets första årskurs. Det var glädjande och flytten av programmets två första läsår till campus i Umeå är sannolikt en huvudförklaring till detta trendbrott. Antalet sökande till IKK har sedan successivt ökat vilket visar att IKK-programmet är ett program som fortsätter att intressera studenter.  Det är också en utbildning som har en fortsatt stor samhällsrelevans när frågor som rör olika typer av kriser och dess hantering kommit att bli ett alltmer viktiga både i Sverige och internationellt.

 

Senast uppdaterad: 2022-05-17