Vad handlar den forskning om, som lett fram till din docentur?
Den handlar mycket om hur familjepolitiken kan kopplas till föräldrars upplevelser av konflikt mellan arbete och familj, men också om hur åsikter kring familj och genus ser ut i olika länder.
Ida Öun, ny docent vid Sociologiska institutionen.
BildUlrika Sahlén
Finns det något i det som du tycker är särskilt spännande?
Särskilt intressant på sista tiden har varit att kombinera kvantitativa och kvalitativa analyser. Vi har från ett enkätprojekt med småbarnsföräldrar gått vidare och intervjuat vissa respondenter och därmed kunnat komplettera de kvantitativa resultaten med respondenternas resonemang kring vissa frågor, t ex hur de tänker kring arbetstider och dagistider och fördelningen av hushållsarbete.
Innebär det här nya arbetsuppgifter och/eller mer forskningstid?
Inte direkt nu på en gång, men som docent kan man t ex vara huvudhandledare för doktorander och sitta i betygsnämnder mm. Lite mer av forskningstiden betalas också av universitetet istället för att komma från egna projekt.
Vad ska du arbeta med närmast framöver?
Jag ska fortsätta att arbeta med mina pågående projekt. Ett projekt kombinerar enkät- och intervjudata och handlar om hur olika grupper av föräldrar har möjlighet att nyttja familjepolitiska åtgärder (dagis, vab, föräldraledighet) och om deras upplevelser av att kombinera arbete och familj. Ett annat projekt handlar om kommunpolitikers attityder till privatisering av välfärdsservice.
Hur firar du?
Jag har faktiskt firat med champagne och god middag i goda vänners lag! (Kanske hade vi druckit champagne och ätit en god middag även om jag inte råkat bli docent just nu, men nu fick vi en extra anledning.)