"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-02-10 Uppdaterad: 2023-12-13, 12:44

Vykort från Tromsø där konferens och nätverkande stod på schemat

PORTRÄTT Rebecca Tapper är nyantagen doktorand vid Avdelningen för hållbar hälsa och en av doktoranderna vid den nya, arktiska forskarskolan.

Text: Kristina Lindblom
Bild: Rebecca Tapper

Välkommen tillbaka från Tromsø! Berätta - varför du var där?

‒ Jag deltog på konferensen Arctic Frontiers 2023: Moving North, där jag presenterade mitt avhandlingsprojekt. Sedan tillhör jag ett Arctic Five Network med forskare inom Arbetshälsa från Norge (UiT), Finland (FiOH, Oulu) och Sverige (Umu) där vi sammanställer ett nytt forskningssamarbete för en Interreg-ansökan. (Interreg Aurora är ett nytt program med gränsöverskridande samarbete i Europas nordligaste del och Sápmi. Läs mer här)

Har besöket i Norge varit givande?

‒ Det har varit väldigt givande, har träffat forskare från hela världen och skapat nya kontakter inom mitt forskningsområde som jag hoppas kan leda till framtida samarbeten. Har även haft tid att uppleva Tromsø, se den otroligt vackra naturen, ätit god mat och fått historisk bildning av livet i Arktiska miljöer genom besök på Polarmuseet.

Artic Five Network

På gruppbilden syns medlemmar från Artic Five Network (från vänster till höger i bild):

Jenni Kaisto (Research Scientist, MSc, FiOH), Kirsi Jussila (Senior Resarcher, FiOH), Tiina Ikäheimo (professor, UiT and Oulu), Sirkka Rissanen (Cheif researcher, FiOH), Anje Höper (överläkare och forskargruppsledare, UiT), Hans Pettersson (forskare, Umu), Anna-Maria Teperi (professor och psykolog, FiOH), Albin Stjernbrandt (överläkare och forskare, Umu), Rebecca Tapper (doktorand, Umu), Jens Wahlström (adjungerad universitetslektor och forskare, Umu), Ingrid Liljelind (adjungerad universitetslektor och forskare, Umu)

Läs mer om konferensen Arctic Nordic Frontier 2023 på UiT Norges arktiske universitet:s hemsida. Länk till nyhet

Läs mer om Artic Five Network på deras hemsida. Länk till hemsida

 

Berätta mer om ditt avhandlingsarbete – vad handlar din forskning om?

‒ Mitt avhandlingsarbete handlar om hälsoeffekter av köldexponering i arktiskt klimat med fokus på ett hållbart arbetsliv. Jag fokuserar främst kring köldprevention, riskbedömningar och subjektiva upplevelser av köldexponering inom arbetslivet. Just nu är första delarbetet påbörjat där en kunskapssammanställning genomförs för att belysa forskningsläget av prevention och risk management av kylexponering inom arbetslivet.

‒ Framöver är planen att kartlägga köldexponering och preventiva åtgärder inom näringslivet i samarbete med lokala arbetsgivare men även företagshälsovården. Tanken är att samla in både objektiva och subjektiva köldexponeringsdata från arbetstagare inom riskyrken. Syftet är att arbetet ska kunna tillföra nya strukturerade riskbedömningar och preventiva åtgärder och öka förståelsen kring kylexponering inom arbetslivet.

Hur tror du att ditt arbete kan komma till användning framöver?

‒ Jag hoppas att det dels kan ligga till grund för utvecklandet av nya riskbedömningsmetoder och preventiva åtgärder kring kylexponering i arbetslivet, dels att samarbeten mellan forskning och arbetslivet kan säkerställas för utvecklingen av framtida samskapande projekt kring participativ och translationell forskning.

 

 

Vad är det som driver dig i din forskning? Varför valde du att börja forska?

‒ Jag har sedan barnsben haft en drivkraft till att kunna hjälpa människor, men har inte riktigt vetat hur. Jag har tidigare arbetat och fokuserat mycket på att hjälpa enskilda individer men har insett att jag önskar att även kunna hjälpa större grupper och nå ut till fler. Jag har också alltid varit vetgirig och ifrågasättande och trivts i miljöer där utforskande och nytänkande har stort fokus.

Har du några planer efter att du disputerat? Har du något drömprojekt som du vill förverkliga?

‒ Oj… mycket svår fråga. I dagsläget vill jag inte stänga några dörrar genom att ha en fixerad plan. Däremot vet jag att jag vill jobba med välmående av människor på något sätt, och att min kunskap och forskning ska nå ut och användas av dem som behöver den mest. Att kunna arbeta tillsammans med företag, myndigheter eller företagshälsovården som kan använda kunskapen i praktiska sammanhang hade därför varit otroligt tillfredställande. Jag skulle även vilja fokusera på att utbilda andra och internationella samarbeten.  

Vilken bakgrund har du? 

‒ Jag har en Kandidatexamen i Socialpsykologi (Högskolan i Skövde- 16) och har därefter arbetat inom socialtjänsten med myndighetsutövning, LSS boende med vård, omsorg och personal samt inom gymnasieutbildning med studieteknik och specialpedagogik.

‒ Under åren har nya intresseområden utvecklats och jag har därmed studerat parallellt med arbetet, däribland fristående kurser inom Arbetsrätt, Strategic HR Management, Diversity Management och Företagsekonomi – hållbar utveckling.

‒ Under 2020 bestämde jag mig för att studera på heltid igen (dock på distans denna gång), och 2022 tog jag ut två magisterexamina, Arbetsliv och hälsa (Umeå Universitet) och Beslut, Risk och Policyanalys (Högskolan i Gävle). Jag hade aldrig tänkt att en framtid inom forskning skulle kunna vara en möjlighet för mig. Men när en annons som doktorand inom hållbar hälsa kom ut under våren 2022, tänkte jag - varför inte prova?! Så här är jag nu, ungefär 100 mil från min hemstad och jag stormtrivs.

Vad gör du helst när du är ledig?

‒ När jag är ledig så uppskattar jag mys i soffan med mina två hundar, ett roligt Zumba-pass på gymmet, en bra musikal eller en tur med motorcykeln.

Har du en okänd färdighet – något du är bra på?

‒ Okänd och okänd, men jag är utbildad Zumba-instruktör och älskar att dansa och släppa loss. Jag är även utbildad MC-ordonnans inom hemvärnet.
Jag älskar att sjunga, spela teater och musikaler och har deltagit i flertalet musikaler under åren. Däremot är det upp till åhöraren att bedöma om det är något jag är bra på, haha!

Vilken bok ligger just nu på ditt nattygsbord? 

‒ Där ligger just nu Abdulrazak Gurnah, nobelpristagaren 2021, bok "Paradise". Jag brukar egentligen uppskatta att läsa mer lättsamma ämnen som får mig att skratta och må bra, men ibland så smyger sig fängslande verklighetsbaserade berättelser in i mixen.

 

Snabba fakta

Titel Doktorand

Ålder 29 år

Antal år på Umu ett halvår

Favoritartister Enligt Spotify var Daddy Yankee mest spelad under 2022, tätt följt av soundtrack till musikalen SIX. Uppskattar tekniskt duktiga artister och musiker oavsett genre.

Favoritmat Den jag inte behöver laga själv, haha!
Däremot skulle jag kunna äta tacos alla dagar i veckan. 

Bästa egenskap Lyhörd, nyfiken och glad

Gör mig glad Typ allt… haha! Att bli uppskattad, glada människor, musik, dans, presenter, kramar, the list goes on…

Gör mig arg Blir sällan arg, mer ledsen och besviken, men att bli orättvist behandlad och att inte bli tagen på allvar gör mig arg.

FavoritcitatMed ett schysst järnrör slår man hela världen med häpnad”- Socker-Conny 

Kontaktinformation

Rebecca Tapper
Doktorand
E-post
E-post
Telefon
090-786 79 42