REPORTAGE
Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det finns många frågor som snurrar när man ska börja plugga. Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och de finns som stöd både innan och under studierna.
Text: Johanna Fredriksson
Joakim Bergbom arbetar som allmän studievägledare vid Umeå universitet. Han har just hållit i ett informationspass under Öppet hus då han stannar till för att svara på några vanliga frågor.
Detta kan studievägledaren hjälpa dig med
Intervju med studievägledaren Joakim Bergbom som svarar på vanliga frågor och berättar hur studievägledare kan vara ett stöd för den som vill börja plugga eller redan är student.
Hur ska jag tänka om jag inte har någon aning om vad jag vill studera?
– Då måste man gå inåt, till sig själv, och tänka både på hur är jag som människa och vad intresserar mig? Det kan vara teknik, det kan vara att bygga saker eller att jag är intresserad av att hjälpa andra människor.
– Sen kan man titta på värderingar, vad värderar jag? Vill jag kanske ha bra med pengar, då tittar man på hur man kan skaffa en ekonomisk trygghet.
Har Umeå universitet någonting att erbjuda mig utifrån intressen, värderingar eller framtidsplaner?
– Sen måste man väga ihop det här och hitta information om hur man tar sig vidare. Har Umeå universitet någonting att erbjuda mig utifrån intressen, värderingar eller framtidsplaner?
När ska man välja program och när ska man välja kurs?
– Om man känner sig hyfsat säker på att man vill bli till exempel sjuksköterska ska man givetvis gå ett program. Men om man är lite mer tveksam, men man vill börja på universitetet, då kanske man väljer en fristående kurs, bara för att känna på studentlivet, köpa sig lite tid och prata med andra studenter, lärare och så. Sen kanske man hoppar på ett program. Eller så bygger man en egen examen.
Vi studievägledare som jobbar med de här frågorna dagligen finns ju att prata med.
Men om det blir fel, vad gör man då?
– Då måste man gå varvet igen och fråga sig själv: Är studierna för mig, är programmet för mig? Vill jag läsa en utbildning på universitet eller ska jag kanske göra något annat i livet, kanske välja en yrkesutbildning.
– Vi studievägledare som jobbar med de här frågorna dagligen finns ju att prata med.
Hur kan man förbereda sig för universitetsstudier?
– Man kan läsa på och gå på informationspass. Öppet hus (som arrangeras en gång per år) är ett suveränt tillfälle att insupa atmosfären här, prata med personer som jobbar med programmet, studievägledare, lärare.
– Man kan också träffa studievägledare på gymnasiet, Komvux eller folkhögskola. Prata med nära och kära, åka runt till olika universitet och känna sig för.
Många funderar på om man ens klarar av att komma in, hur ska man tänka då?
– Man har sitt meritvärde – ett samlat betygsdokument från gymnasiet, ett högskoleprov eller intyg från folkhögskola. Men man kanske inte kommer in på den utbildning man är sugen på, då kan man komma till studievägledningen och få lite tips på hur man kan meritvärdeskomplettera så att man kanske tar sig in. Eller så gör man högskoleprovet en gång till.
– Sen kan det vara taktiskt att jämföra mellan olika högskolor, vart meritvärdet är lägst på den utbildning man vill läsa och söka sig dit.
Vårt motto är att alla ska kunna studera på lika villkor.
Vad finns det för stöd att få från universitetet när man studerar?
– Det finns studievägledningen och stöd för funktionsnedsatta. Om man sitter i rullstol, är blind, har en neuropsykiatrisk diagnos, kanske har dyslexi, dyskalkyli eller någonting så finns det bra stöd att få. Vårt motto är att alla ska kunna studera på lika villkor.
Hur kan man få kontakt med en studievägledare på universitetet?
– Man kan kontakta oss allmänna studievägledare på webben. Vi finns där både för studenter och presumtiva studenter. För dem som inte bor i Umeåområdet kan vi möts i digitala samtal.
– Om man har frågor inom ett specifikt område så finns det jätteduktiga studievägledare på institutionerna, då kan man kontakta exempelvis Handelshögskolan, Lärarhögskolan, etcetera.