"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Mostphotos

Publicerad: 2018-12-12 Uppdaterad: 2023-06-02, 10:56

Umeå Lunar Venture

REPORTAGE Månen har alltid fascinerat och förbryllat människan. Inom de närmaste åren ska fler av dess hemligheter avslöjas. En grupp forskare och studenter i Umeå ska då bli först i världen med att mäta det elektriska fältet på månens yta. Redan nu är rymdentusiasterna i Umeå Lunar Venture i full gång med att utveckla de mätinstrument som ska skickas med raketen. Raketuppskjutningen är planerad att ske under 2019.

Umeå Lunar Venture

Umeå Lunar Venture sätter Umeå universitet på månen.

Månen är vår närmaste granne i rymden och faktiskt den enda himlakropp som människan har besökt. På 1960–1970-talet var månen ett hett resmål, sedan övergavs vår första utpost i rymden för att i stället utforska andra delar av solsystemet. Sedan 1976 har bara två månlandningar genomförts. Kina skickade 2013 upp en robotstyrd månlandare med en rover, en obemannad landfarkost, för att göra geologiska undersökningar på månen. I januari 2019 var det dags igen – då landade den kinesiska rymdsonden Chang'E-4 på månens baksida. Forskare vid Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna, har utvecklat ett av instrumenten ombord.

Tävling lockade

Initiativet att mäta det elektriska fältet på månen kommer från Space Science Sweden, en grupp rymdintresserade i Umeå. Tillsammans med det tyska ingenjörskollektivet PTScientists deltog de i Googles tävling Lunar Xprize som gick ut på att skicka en privatfinansierad raket till månen. PTScientists har i samarbete med biltillverkaren Audi utvecklat en rover som kan köra över månytan, placera ut mätutrustning och skicka data tillbaka till jorden.
Tyskarna efterlyste entusiaster som ville utveckla experiment att genomföra på månen. Space Science Sweden antog utmaningen – och fick uppdraget.
Ingen av deltagarna i Googletävlingen lyckades ta hem priset innan tävlingstiden gick ut i mars 2018, men flera av deltagarna hade redan tecknat sig för raketuppskjutningar, däribland PTScientists, så arbetet i Umeå Lunar Venture fortsätter. Uppskjutningen är planerad till slutet av 2019.

Första mätningen av elektriska fältet

Det rymdentusiasterna i Umeå Lunar Venture ska göra är att utveckla ett instrument för att mäta det elektriska fältet vid månens yta. Sådana mätningar har aldrig gjorts förut, det har bara gjorts datorsimuleringar av det elektriska fältet. Det elektriska fältet sätter måndammet i rörelse, vilket kan störa elektronisk utrustning. Mer kunskap om det är viktigt inför framtida färder till månen och liknande himlakroppar.

Forskargrupper i rymdfysik och optisk fysik bidrar med sin kompetens i projektet, medan frivilliga studenter periodvis medverkat i arbetet. Sommaren 2016 hölls en sommarkurs vid universitetet, där studenterna fick bidra till utformningen av instrumentet.

Ett viktigt mål med projektet är att visa att det går att utveckla vetenskapligt relevanta rymdinstrument med små resurser – och att det mesta jobbet kan göras av studenter. Mätningarna av det elektriska fältet på månen ska också resultera i minst två vetenskapliga artiklar och flera populärvetenskapliga publikationer. Ytterligare ett syfte med projektet är att sätta Umeå universitet, institutionen för fysik och dess studenter på kartan.


Text: Anna-Lena Lindskog

Se filmer om Umeå Lunar Venture

ULV - en introduktion

Medlemmarna i Space Science Sweden berättar om sitt projekt – Umeå Lunar Venture.

De skickar mätinstrument till månen

Umeå Lunar Venture ska mäta det elektriska fältet på månen. Hur berättas i denna film från 2016.

Kontakt

Isak Silander
Staff scientist
E-post
E-post