"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-09-21 Uppdaterad: 2023-10-18, 09:04

Två utbildningar – och andra året i AI-rådet

PORTRÄTT Karl Nyberg, studentrepresentant i AI-rådet, är en man med driv. När han blir klar med sin läkarutbildning, talar mycket för att han kommer att använda sina AI- och VR-kunskaper som ingenjör. En möjlighet är att utveckla verktyg för att hjälpa fattigare länder.

Bild: Claes Björnberg

Karl Nyberg utbildade sig till civilingenjör inom maskinteknik i Linköping. Han flyttade tillbaka till Stockholm, där han under sex år arbetade med flödessimuleringar och VR-utveckling.

Nu är han på väg att bygga på antalet högskolepoäng rejält. 2021 började han nämligen på Läkarprogrammet vid Umeå universitet.

– Jag kunde ha valt Karolinska, men jag trivs faktiskt bättre i en något mindre stad, så jag sökte bara till Umeå. Jag gillar bland annat att vandra, och naturen är nära här.

en aspekt är att utveckla relativt billiga verktyg, som kan vara till hjälp i fattigare länder

VR-hjälp i anatomi

Ganska snart efter ankomsten till Umeå kontaktade Karl Nyberg Institutionen för integrativ medicinsk biologi, IMB. Han föreslog att Virtual Reality, VR, kunde vara något för dem.

– Jag har gjort ett projekt, som hjälper förstatermins-studenter med anatomi. Det började med digitala versioner av skelett och skalle. Tekniken är billigare än riktiga exemplar, och den är lättare att styra, säger Karl Nyberg.

Diagnosinstrument

Med början sommaren 2023 driver Karl Nyberg ett forskarprojekt om att använda AI för att diagnosticera öroninflammation. Här används flödesteknik för att simulera ljuddynamik för trumhinnan. Ljud skjutas in i örat på barn, och sedan mäts hur mycket ljud som kommer tillbaka.

– Det går snabbare att utveckla en produkt om man gör det digitalt. När jag är klar, ska det finnas en pålitlig simuleringsmodell.

Förlängt uppdrag

Hösten 2022 fick Karl Nyberg uppdraget som studentrepresentant i Medicinska fakultetens råd för artificiell intelligens och autonoma system, MAI. Egentligen ska det gå till en doktorand, men Karls kompetens vägde tungt. Faktiskt så till den grad att han får fortsätta ett år längre än vad som är det vanligaste.

– Det är jag väldigt tacksam för.

På uppdrag av MAI har Karl Nyberg deltagit vid Caleidoscope, som sammanförde AI-intresserade anställda och studenter samt en nätverksträff med andra universitet i Sverige. Han bjöds också in till Institutionen för molekylärbiologi för att tala om AI.

Utveckla verktyg

När det gäller Karls framtida inriktning som läkare, så håller han dörrarna öppna.

– Jag har insett att radiologi är bra om jag ska fortsätta med AI. Även kardiologi, som till stor del handlar om flöden och tryck, vilket jag jobbade med som ingenjör.

Men också allmänläkare är lockande.

– En aspekt är att utveckla relativt billiga verktyg, som kan vara till hjälp i fattigare länder och dessutom förbättra folkhälsa i övriga världen. Kanske teknik som gör att man kan använda en vanlig mobiltelefon i stället för dyra instrument som bara finns på hälsocentraler och sjukhus, säger Karl Nyberg.