REPORTAGE
Det finns över 27 000 fiskarter på jorden, och variationen mellan olika fiskarter är enormt stor. Vad inte alla känner till är att det kan finnas stor variation även inom arter. Vi har inte heller tidigare känt till att gäddor kan höja sin kroppstemperatur genom att sola. Oscar Nordahl vid Linnéuniversitetet har skrivit en doktorsavhandling om de unika gäddorna.
Text: Kristina Viklund
Olika populationer av samma art kan ha skillnader i såväl genetik som utseende och beteende. Förståelsen för vilka faktorer som påverkar populationsstrukturer och inomartsvariation är inte bara viktig ur förvaltningssynpunkt, det hjälper oss också förstå hur arter påverkas av miljöförändringar.
Gäddan i fokus
Oscar Nordahl vid Linnéuniversitetet har i sitt avhandlingsarbete studerat kustlevande gäddor. Det som från början betraktats som en population visar sig vara en mängd genetiskt åtskilda subpopulationer. Denna form av populationsstruktur har studerats hos en del arter i Östersjön, men inte tidigare hos en i grunden sötvattenanpassad art som gädda. Eftersom klimatförändringarna förväntas leda till en utsötning av Östersjön kan kunskaper om sötvattensarter i brackvatten bli mycket viktiga i framtiden.
Simmar hem för lek
Det är lätt att förstå att djur som lever geografiskt isolerade från varandra kan utvecklas åt olika håll, men hur kan det uppstå skillnader när det inte finns några uppenbara fysiska barriärer?
En viktig faktor för att detta ska uppstå hos kustlevande gäddor är deras hembeteende. Det innebär att de alltid söker sig till samma område för att leka. Detta beteende har de gemensamt med en mängd olika fiskarter, där lax kanske är det mest kända exemplet. En del kustlevande gäddor söker sig upp i vattendragen till lämpliga våtmarker där de leker på våren. Så fort leken är avklarad vandrar gäddorna tillbaka till kusten. Andra gäddor stannar kvar vid kusten och leker där. Under resterande delen av året lever gäddor från de olika subpopulationerna tillsammans i kustområdet.
Skilda beteenden och morfologi
Gäddorna i de olika subpopulationerna visar sig inte bara skilja sig åt genetiskt, utan det finns även skillnader i gäddans morfologi och beteende. Till exempel skiljer sig antalet ryggkotor och storleken på romkornen åt, vilket i sin tur kan påverka fiskens reproduktion, tillväxt och överlevnad. Det visade sig också att gäddan kan ha lokala anpassningar till sina lekområden vilket innebär att de lyckas bäst med leken om de leker i sin hemmiljö jämfört med om de använder andra lekområden. Sådana anpassningar kan ytterligare minska utbytet mellan närbelägna subpopulationer.
Solande gäddor
En faktor som har stor påverkan på fiskars beteenden och kroppsfunktioner är temperaturen. Precis som andra fiskar räknas gäddor till de växelvarma djuren, som håller samma temperatur som sin omgivning. Eftersom vattnet har en starkt avkylande effekt har det tidigare ansetts omöjligt att fiskar ska kunna värma upp sin kropp med solljus. Oscar har dock visat att fiskar kan sola, och därigenom faktiskt höja sin kroppstemperatur så att den blir högre än det omgivande vattnet. Han har också visat att detta har en positiv effekt på fiskens tillväxt.
Artikeln är tidigare publicerad i EcoChange årsrapport 2018, och bygger på följande doktorsavhandling: