"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Anna-Lill Drugge Anna-Lill Drugge
Publicerad: 2025-04-07

Skapar möjligheter att lära om samisk historia och samhälle

PORTRÄTT Etik i urfolksforskning och utbildningsfrågor i relation till samiskt samhälle, är i fokus för Anna-Lill Drugges forskning. Hon är doktor i historia, universitetslektor och docent i samiska studier. När hon inledde sin akademiska karriär var fokus på genusfrågor – i avhandlingen som publicerades 2012 undersökte hon hur samiska kvinnor framställdes i svensk och samisk press mellan åren 1966–2006.

Bild: Mattias Pettersson
Anna-Lill Drugge Anna-Lill Drugge

– Då var det få som arbetade med genusfrågor i en samisk kontext men det är ett område som har fått mer uppmärksamhet på senare tid, och avhandlingen är bidrag till detta forskningsfält, säger Anna-Lill Drugge, universitetslektor och docent i samiska studier.

Etik i urfolksforskning

Anna-Lill Drugges forskning har sedan dess kommit att fokusera alltmer på etik i forskning relaterad till ursprungsfolk.

– Det är viktigt att forskare bygger tillit och relationer och tar ansvar för sin egen kunskapsinhämtning. Att bygga relationer tar tid och kräver en öppen dialog, och för det krävs att man vågar ta sig utanför sitt kontor.

Etikgranskning är ett område som sakta växer fram under 1900-talet. Att det finns behov av regler för hur forskning ska bedrivas konstaterades efter andra världskrigets slut när de grymma och ofta dödliga experiment som utfördes på fångar i koncentrationsläger blev kända. Resultatet blev Nürnbergkodexen 1947.

– Efter andra världskriget omfattade forskningsetik medicinska experiment på människor men det var först i samband med Etikprövningslagen 2004 som det blev ett krav i Sverige att forskning ska utföras med respekt för människovärdet och att mänskliga rättigheter och grundläggande friheter alltid ska beaktas vid etikprövning.

Det är viktigt att forskare bygger tillit och relationer och tar ansvar för sin egen kunskapsinhämtning.

Etik inom forskning som rör ursprungsbefolkningar har diskuterats alltmer i ett globalt perspektiv sedan under de senaste decennierna. Boken Ethics in indigenous research: past experiences – future challenges publicerades 2016 och är ett resultat av Anna-Lills postdoktors-studier som hon genomförde vid Umeå universitet. Det var den första boken i Sverige som skrevs på engelska om etik i samisk och urfolksforskning.

– På svensk sida Sápmi saknades det utbredd erfarenhet av att prata om forskningsetik och metodologi i samisk kontext. Etik inom urfolksforskning lyfter andra typer av etiska frågor som är viktiga. Till exempel är det mycket svårare att värna anonymitet eftersom samer är en minoritet och i vissa fall finns det också ett syfte med att inte vara anonym för att synliggöra samisk kompetens.

Ska undersöka hur lärarstudenter förbereds för att undervisa om samisk tematik

I början av november 2024 blev Björn Norlin, Pedagogiska institutionen och Anna-Lill Drugge beviljade medel från Vetenskapsrådet för ett forskningsprojekt som ska undersöka hur lärarutbildningar i norra Norge, Sverige och Finland förbereder lärarstudenter för att undervisa om samisk tematik. Alla tre länder har idag krav på att lärare ska undervisa elever om samer samtidigt som lärarutbildningar har svårt att förbereda studenterna för den uppgiften.

– Det finns en kunskapsbrist i samhället om samiska frågor och lärarkollektivet på grund- och gymnasieskolor uttrycker att det är svårt att utbilda elever inom det området för att de själva saknar kunskap.

Provprat handlar om att skapa en undervisningsmiljö där det är möjligt för studenterna att prata och diskutera det som är komplext.

Projektet beviljades 4 359 000 kr och beräknas pågå till 2028. Förutom Björn Norlin och Anna-Lill Drugge består forskargruppen av forskare från Norges Arktiska universitet och Lapplands universitet.

Stort intresse för utbildningsfrågor

Innan Anna-Lill doktorerade i historia utbildade hon sig till gymnasielärare i spanska. Hon beskriver sig själv som en pedagog med stort intresse för utbildningsfrågor. Ett exempel på det är modellen provprat som Anna-Lill har utvecklat.

– Provprat handlar om att skapa en undervisningsmiljö där det är möjligt för studenterna att prata och diskutera det som är komplext, och om att våga lyfta tankar och idéer som inte är färdigtänkta.

År 2024 blev Anna-Lill utnämnd till meriterad lärare vilket är en del av Umeå universitets pedagogiska meriteringsmodell. Den som blir utnämnd till meriterad lärare har visat engagemang och skicklighet i mötet med studenter vilket visar sig i planering, genomförande, examination, utvärdering och utveckling av den egna undervisningen.

Sanningskommissionen

Sanningskommissionen för det samiska folket ska kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna i ett historiskt perspektiv och dess konsekvenser för det samiska folket. Anna-Lill Drugge är en av ledamöterna och inom detta uppdrag har hon ett särskilt ansvar för publikationen av kommissionens forskningsantologi, där hon är en av redaktörerna.

Kontakt

Anna-Lill Drugge
Övrig/annan befattning, universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 99 43