"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
SIF Umeå

Bild: Natali_Mis

Publicerad: 2024-06-05 Uppdaterad: 2024-06-12, 08:53

SIF Umeå – ett initiativ av studenter för studenter

REPORTAGE SIF Umeå är en nystartad förening som står för "Studenter i forskning". Föreningen är ett initiativ som ska minska klivet för grundutbildningsstudenter in i forskarvärlden, och vara en plattform där studenter och handledare möts.

Hösten 2023 mötte Jessica Lindberg en bekant student i labbet på medicinsk kemi. Studenten visade sig vara forskaraspirant, och i det mötet föddes idén om att starta en forskarförening. Det blev startskottet för Studenter i forskning Umeå, en förening som ska bli en brygga mellan studenter och forskningsvärlden, med mål att fler studenter ska lockas till att börja forska.

Fördelen för Jessica är att hon själv är doktorand, hon vet hur det går till och hur viktigt det är med mentorer och förebilder, men också folk som kan visa hur det går till mer strukturellt.

– Det är viktigt med någon som kan odla engagemanget, säger Jessica Lindberg som själv också sitter med i styrelsen som ledamot.

Vid första uppstartsträffen kom cirka 20 personer som var intresserade, och ur dessa träffar hittade man också en styrelse på 12 personer.

– Vi har en fullsatt styrelse, vilket är väldigt lyxigt, förklarar Jessica.

 

I styrelsen finns förutom de ”vanliga” posterna också en ledamot som är medlemsansvarig. SIF Umeå vill arbeta med inkludering, där man också jobbat fram en värdegrund.

– Vi vill att alla, även engelskspråkiga studenter ska känna sig inkluderade. Föreningen drivs av grundutbildningsstudenter, för grundutbildningsstudenter, för att främja deras intresse för forskning, fortsätter Jessica.

Tanken är att föreningen ska hjälpa till att sänka tröskeln att komma in i forskningen, där studenterna får en given plattform att mötas och hitta handledare.

– Jag har alltid velat forska. Jag hade en liten lista på potentiella handledare och mejlade runt. Jag blev till slut doktorand, men det var mycket jobb med det. Det kan vara svårt att få kontakt med forskarvärlden som grundutbildningsstudent, samtidigt som det finns handledare som letar efter studenter. Nu kan vi vara plattformen där man möts, säger Jessica.

Satsningen är ny i Umeå, men de tar inspiration från den förening som finns i Göteborg sedan tio år tillbaka. Där finns bland annat en upprättad handledarlista, samt en del event som arrangeras av föreningen. Här i Umeå har man börjat samarbete med arrangemanget Fika efter en forskare, ett koncept som samlar forskare en gång i månaden för föreläsningar och fika.

Växa lagom

Fokus nu är att växa i lagom takt, för att etablera konceptet och att alla ska må bra längs vägen.

– Det är många idéer på gång, men vi vill få till små event nu i början. Sedan när vi har en förening som rullar kan vi dra i gång de större eventen, säger Jessica.

Till hösten planerar de föreläsningar av doktorander och till våren planeras första större föreläsningen, där de har flera stora och spännande namn på gång. Föreningen är ansluten via Medicinska kåren, och når ut till studenterna via dem. Responsen har varit positiv, där både studenter, handledare och fakulteten tror att det här är en bra plattform, och något som har saknats.

Föreningen ska också samarbeta med forskaraspiranterna, en utbildning via fakulteten där man kan söka stipendier för att studera på somrarna. Där har det varit svårigheter att hitta handledare, något som Jessica och föreningen hoppas kunna hjälpa till med genom en upprättad handledarlista.  

– I höst ska vi också anordna en workshop, för studenter som vill bli forskaraspiranter, där vi går igenom hur man skriver en ansökan för att bli forskaraspirant, förklarar Jessica, som själv varit det.

Tanken är att öka möjligheterna att få handledare från både preklinisk och klinisk forskning, även för de studenter som fortfarande är tidigt i sin utbildning.

– Det ska vara självklart för alla studenter att man kan forska i Umeå, säger Jessica.

Kontaktinformation

Är du student och intresserad av att forska? Eller är du handledare och intresserad av att handleda en student, eller blivande doktorand? Hör av dig till SIF Umeå, eller kika in på deras Instagram: sif.umea eller Facebook.

Har du frågor eller funderingar går det bra att mejla: sif@medicinska.se