"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-02-22 Uppdaterad: 2023-02-24, 10:48

Sergiy Borodin fick stöd av insamlingen till ukrainska studenter

PORTRÄTT Under hösten 2022 startade Umeå universitet en gåvoinsamling till stöd för studenter som kommit till Sverige på flykt undan kriget i Ukraina. En av dem som fått del av pengarna är 23-årige Sergiy Borodin. – Det är extremt dyrt i Sverige, jag är tacksam för all hjälp, säger han.

Text: Johanna Fredriksson
Bild: Mattias Pettersson

Sergiy Borodin läser just nu andra terminen av tre på ett mastersprogram inom kemi vid Umeå universitet. Han läste sista terminen på ett kandidatprogram vid Kharkiv National University i östra Ukraina när han i slutet av januari 2022 kände att det inte längre var tryggt nog att stanna i landet.  
–  Jag följde nyheterna och kom fram till att jag behöver lämna Ukraina inom en månad. Detta var när alla trodde att ifall kriget bryter ut skulle det bara dröja ett par dagar innan Ukraina skulle sluta existera. Ingen kunde föreställa sig vad som skulle komma att hända, säger Sergiy Borodin. 

Så han lämnade sitt hemland och blev tillfälligt inneboende hos vänners vänner på en mindre ort i Sverige. Många han pratade med i hemlandet tyckte att han överreagerade, hotet om krig har legat över Ukraina sedan det folkliga upproret 2014 och inget hade hänt tidigare, varför skulle det hända nu, resonerade vännerna och familjen, som blev kvar i landet. Men kort därefter, den 24 februari 2022, föll de första ryska bomberna över Ukraina – kriget var ett faktum.  
– Jag skulle inte säga att jag blev förvånad. Ända sedan upproret i Ukraina 2014 har jag vetat att det här inte är över än och att något mer kommer att hända. Det var bara en fråga om när. Men vi trodde att det skulle dröja.  

Sergiy Borodin ansökte om tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige och hade möjlighet att slutföra sin kandidatutbildning på distans. Därefter sökte han och kom in på ett mastersprogram vid sitt hemuniversitet. I samband med detta fick Sergiy möjlighet att studera vid Umeå universitet som utbytesstudent via Erasmus+ programmet.

Universitetet startade insamling

Då kriget bröt ut beslutade EU att aktivera massflyktsdirektivet, vilket innebär att personer från Ukraina ska erbjudas tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. Direktivet innebär att de flyktingar som väljer att studera inte behöver betala studieavgifter vid universitetet. Men de är å andra sidan inte berättigade studiebidrag eller studielån, vilket medför svårigheter att finansiera sitt uppehälle. 
Med anledning av detta startade Umeå universitet en gåvoinsamling hösten 2022. Genom den kan alla som vill få möjlighet att swisha in valfri summa för att underlätta ukrainska studenters levnadsförhållanden. De insamlade medlen fördelas två gånger per år. 

Att ha lite pengar för att täcka situationen hjälper verkligen.

Som Erasmus+ student erhåller Sergiy ett stipendium för sina studier vid Umeå universitet. Men efter alla grundläggande utgifter varje månad finns det inte mycket kvar av pengarna. Särskilt inte i tider av inflation. Så han ansökte om att få del av gåvoinsamlingen och blev beviljad.  
– Sverige är extremt dyrt, även jämfört med andra EU-länder. Du har inget kvar efter att ha betalat hyra, mat och räkningar. Så om du får några oväntade utgifter eller hamnar i nödsituation skulle det bli väldigt svårt. Men att ha lite pengar för att täcka situationen hjälper verkligen, inte minst för den mentala hälsan, säger Sergiy Borodin.

Sergiy Borodin läser sin andra termin av tre på mastersprogrammet. Till sommaren kommer han att lämna Umeå universitet och Sverige för att göra sista terminen på distans från Tyskland. Huset där lägenheten i Charkiv ligger står fortfarande stadigt. Men levnadsförhållandena där är svåra och resten av familjen lyckades fly till Tyskland strax efter att kriget brutit ut, så ingen har sett över lägenheten på snart ett år.  
– Jag är inte säker på hur beboelig lägenheten fortfarande är. Men själva huset står fortfarande kvar och väntar förmodligen på oss.

Tror du att du kommer att återvända? 
– Nä, jag tror inte jag kommer göra det. Ärligt talat har jag alltid haft planer på att lämna Charkiv efter att jag tagit min kandidatexamen, säger han och berättar om drömmar om fortsatta studier och en karriär inom biokemi i Tyskland. Samt att kunna hjälpa sin familj.  
– Om ett antal år kan jag förhoppningsvis stötta dem ekonomiskt. 

Känner hopp för Ukraina

Utvecklingen för Ukraina följer han genom nyheterna och tycker att det känns hoppfullt att läsa om Europa och omvärlden som stöttar och om gränser som flyttas till Ukrainas fördel. Tvärtom vad många trodde så föll inte Ukraina inom några dagar.     
– Jag tycker om att läsa nyheterna, det har varit goda nyheter hela vägen, säger Sergiy Borodin.