PORTRÄTT
Praktiserade på Svenska FN-förbundet (SFN) i projektet Glokala Sverige
Bild: Privat
Rebecka Johansson
BildPrivat
Hur gick tankarna kring praktik inom ramen för programmet - var det ett självklart val? När jag sökte programmet visste jag att den statsvetenskapliga inriktningen gav möjlighet till praktik, vilket lockade. Denna termin med möjlighet att söka praktik var en stor anledning till att jag valde statsvetenskap som inriktning, då jag alltid har velat göra praktik. Jag anser att det är ett bra tillfälle att få testa på ett arbete och det kan ge mycket kunskap och lärdomar om arbetslivet framöver, så det var alltid ett självklart val för mig.
Berätta om praktikplatsen och hur du fick tag på den! Jag praktiserade på Svenska FN-förbundet (SFN) i projektet Glokala Sverige, som var ett samverkan-, utbildnings- och informationsprojekt mellan åren 2018-2023. Det projektet var ett samarbete mellan Svenska FN-förbundet, SKR (Sveriges kommuner och regioner) och ICLD (Internationellt centrum för lokal demokrati). Projektet gick ut på att utbilda och informera om Agenda 2030 och Globala målen till kommuner och regioner samt skapa engagemang bland tjänstepersoner och politiker i dessa kommuner och regioner. Projektet hade 210 deltagare, varav 21 regioner och 189 kommuner. Praktikplatsen utgick från Svenska FN-förbundets kontor i Stockholm. Svenska FN-förbundet är en ideell organisation och folkrörelse som är medlemsbaserad i lokalföreningar, distrikt och FN-skolor.
Jag hittade annonsen på SFNs hemsida och sökte där praktikplatsen. Jag hade hört talas om organisationen tidigare och kände även en person som gjorde praktik på samma arbetsplats året innan. Därefter blev jag kallad på intervju och sedan fick jag praktikplatsen och tackade ja!
Berätta om dina arbetsuppgifter! Jag hade väldigt varierande arbetsuppgifter med administrativa, samordnande och övriga uppgifter. Jag uppdaterade hemsidan, skötte ett digitalt forum, administrerade ett deltagarregister med kontaktuppgifter till ca 500-600 kontaktpersoner och var ofta mötessekreterare.
BildPrivat
Jag var med och samordnade inför en digital konferens, som var en stor produktion. Bland annat Carolina Klüft var moderator och Nationella Samordnaren för Agenda 2030 Gabriel Wikström var deltagare. Jag fick representera Glokala Sverige i en inspelning Glokala Sverige/Svenska FN-förbundet för SKR om Globala målen och jämställdhet.
Jag deltog i många interna och externa möten, fick vara med på verksamhetsdagar, deltog på en konferens i Göteborg och firade FN-dagen med ett stort firande i konserthuset. Jag har även fått medverka i webbinarier, seminarium och panelsamtal.
Vilka erfarenheter tar du med dig från praktikterminen? Jag tar med mig oerhört mycket erfarenheter och lärdomar från praktiken. Jag har lärt mig mer specifikt om Agenda 2030 och Globala målen, mer om kommuner och regioner samt mer om Svenska FN-förbundet och civilsamhällesorganisationer. Jag har lärt mig mycket genom olika varierande arbetsuppgifter, att våga vara självständig och att jag klarar av mer än vad jag tror. Jag tar även med mig erfarenheten av att lyckas omvandla teoretiska kunskaper praktiskt.
BildPrivat
Hur skulle du vilja sammanfatta praktikterminen i tre ord? Inspirerande: Praktikterminen gav nya inspirerande insikter om ett framtida arbetsliv och det var väldigt givande att få träffa inspirerande människor på en arbetsplats. Det var även en givande tid.
Motiverande: Praktikterminen gav ny motivation att klara av utbildningen och jag fick en nytändning om att ett roligt arbetsliv väntar framöver! Så om man är lite studietrött och vill göra något extra roligt en termin så är praktik oerhört motiverande (men framförallt givande).
Skoj: Det var otroligt roligt att få göra något annat än studier en termin, där arbetslivet skiljer sig väldigt mycket från universitetsstudier. Jag fick göra så mycket roliga saker och uppleva så mycket roligt under min praktiktermin. Jag rekommenderar även att testa en ny stad om möjligheten finns då det var oerhört skoj att bo i en ny stad!