"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Norra skenet podcast
Publicerad: 2024-06-04 Uppdaterad: 2024-06-05, 09:52

Podcasten "Norra skenet" uppmärksammas av Umeå Studentkår

PORTRÄTT Ann-Louise Silfver, vice dekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, och Ann-Catrine Eriksson, utbildningsledare på Humanistiska fakulteten, har tilldelats Norrskensordens pris av Umeå Studentkår. De har båda länge varit uppskattade allierade i studentkårens arbete och har under hösten lanserat podcasten "Norra skenet" för att stödja studenter i deras universitetsupplevelse.

Bild: Per Melander
Norra skenet podcast

Ann-Louise Silfver och Ann-Catrine Eriksson fick ta emot Norrskensordens pris i form av en medalj när Umeå Studentkår under högtidliga former delade ut priser tidigare i vår. Norrskensorden är Umeå Studenkårs högsta pris och den tilldelas för "bedrifter som märkbart främjat kårens studiesociala eller studentfackliga verksamhet".

Vad inspirerade er att starta podcasten Norra skenet?

Det var studenter som var inspirationen. Vi deltog i en studentrepresentantsutbildning arrangerad av Umeå Studentkår och fick frågan om vi inte hade en podd. Det hade vi inte då men det har vi nu!

Har era roller som vice dekan och utbildningsledare påverkat er syn på studenters behov och utmaningar, eller hur har ni fångat upp det?

Vår samlade erfarenhet av att vara studenter, doktorander, lärare och forskare kombinerat med att vi träffar många studenter i våra dagliga arbeten som vicedekan och utbildningsledare gör att vi tror att vi har en rätt god bild av vad studenter behöver veta om universitetet och vilka möjligheter och utmaningar studenter möter när de kommer till oss.

Vad har ni hittills pratat om och vad kan man förvänta sig att ni tar upp för teman framöver?

Vi har hunnit med nio avsnitt där vi ibland på tu man hand har pratat om saker och ibland i sällskap av mycket kompetenta gäster. De teman vi täckt så här långt handlar om hur det är att vara ny på universitetet, hur en lägger upp och planerar sin tid, vad bildning och utbildning är för något, om undervisning och lärande, om studier och de lov studenter dessvärre inte har på universitetet, om vad kåren gör för studenter, om alla möjligheter studenter har att både plugga på hemmaplan och åka utomlands under sina studier och sist men inte minst, om sommarläsning som ett sätt att ladda om batterierna inför hösten.

Finns det konkreta exempel på hur Norra skenet har hjälpt studenter sedan ni startade?

Vi får kontinuerliga hejarop från kåren och medaljen hoppas vi är ett kvitto på att podden når ut till både de som funderar på att plugga och de som redan gör det.

Vad har varit de största utmaningarna ni har stött på i arbetet med podcasten, och hur har ni övervunnit dem?

Att bli kompis med både poddande som genre och tekniken som obönhörligt kommer med att podda. Vi har dock god stöttning av både kommunikatörerna på våra respektive fakulteter och Humlab där det finns både kompetens och fina inspelningslokaler.

Vilka framtida planer har ni för Norra skenet? Finns det några spännande projekt eller gäster på gång?

Vi håller precis på att planera inför nästa termin. Vi kommer bland annat spela in en livepodd mitt på campus om allt går enligt plan. Andra bubblare handlar om hur det var att vara student förr i tiden, om studier och hälsa och vad en som student kan göra om nått strular till sig.

Hur länge tror ni att ni kommer att producera avsnitt?

Åtminstone under nästa läsår!

Vad har varit mest givande med att skapa Norra skenet hittills?

Att vi på ett informellt och kreativt sätt har fått prata om frågor som är viktiga för oss med förhoppningen om att vi på det här sättet kan nå ut till en och annan presumtiv eller aktiv student. Universitetet kan på en och samma gång vara både underbart och lite skrämmande och om vi kan bidra med att göra det mer tillgängligt för studenter så tar vi chansen.

Vilket råd skulle ni ge till studenter som kämpar med att navigera sin universitetsupplevelse?

Lyssna på podden!

Lyssna på podden "Norra skenet"

Här hittar du alla avsnitt:
https://www.umu.se/humanistisk-fakultet/om-institutionen/norra-skenet/