Vår provsmakningsmeny bestod bland annat av pesto på blast
Vid 2019 års upplaga av populära Umeå Smakfestival stod gastronomistudenter i ett uppvisningskök på Rådhustorget i Umeå och lagade smakportioner av läckra maträtter baserade på sådana råvaror som ofta slängs bort.
Björn Norén, föreståndare för gastronomiprogrammet
BildPer Melander
– Vår provsmakningsmeny bestod bland annat av pesto på blast och baljväxtrester, rostade brödmackor och brödpudding, berättar Björn Norén, som är lärare på gastronomiprogrammet.
Samarbetet har också resulterat i en inspirerande kunskapsbank för matlagare som vill rädda mat från att kastas. Snarare än en kokbok med fasta recept består materialet av idékort som ger en överskådlig vy över möjligheter för att ta till vara på olika råvaror.
Recept/Idékort
Banken med idékort finns på kampanjsidan Rädda maten. Surfa in där nästa gång det är dags att rensa i kylskåp och skafferi. Torrt bröd, halvvissen sallad och bortglömda rotfrukter rymmer fler möjligheter än du tror.