"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-01-11

Möt Sveriges enda Neuro/Anestesiolog

PORTRÄTT Vi säger grattis till Laleh Zarrinkoob har tilldelats 1.2 miljoner i ALF-projektmedel för sitt forskningsprojekt: Blodtryckets påverkan på cerebralt blodflöde, samt 300 000 från Region Västerbottens forskningsmedel för postdoktoral meritering 2022 för samma projekt. Vi satte oss ner och pratade med Laleh om hennes forskning, framtidsplaner och vad det är som driver henne.

Text: Heléne Andersson
Bild: Dina Frølich

Laleh Zarrinkoob, är en av forskarna som just tilldelats ALF-projektmedel samt Region Västerbottens forskningsmedel för postdoktoral meritering 2022. Berätta, vad handlar din forskning om?

- Forskningen handlar om vaskulär neurologi, där vi kollar hur våra vanliga läkemedel mot blodtryck påverkar blodflödet i hjärnan. Vi vill se om det finns en koppling mellan blodtryck och blodflöde, säger Laleh Zarrinkoob.

Forskningen genomförs med magnetkamera där de under januari testar 20 friska personer och hur medicin kan påverka flödet. Tanken är att de rätt snart ska ha en preliminär analys.

- Det är till just detta som pengarna är till för, berättar Laleh.

Laleh gick läkarutbildningen i Budapest på Semmelweis University. Det var också där hon träffade sin man Andreas. Att det var just läkare som Laleh skulle bli var en självklarhet.

Vi har alltid pratat medicin hemma

- Jag kommer från en läkarfamilj. Vi har alltid pratat medicin hemma. Allt annat hade varit konstigt berättar Laleh.

Laleh kom till Sverige från Iran på 80 talet med sin familj. I Iran rasade kriget och Lalehs släktingar som hade en politisk bakgrund blev tvungna att fly. Laleh spenderade sina första år i Skellefteå innan hon hamnade i Umeå. Hennes pappa var apotekare, något hon funderade på ett tag men som inte kändes helt rätt. I stället blev hon neurolog, men fastnade till slut för anestesin. Nu kombinerar hon dessa två inriktningar, något som kanske inte hör till vanligheterna.

- Jag är nog Sveriges enda neuro/anestesiolog, säger Laleh.

Om 10 år hoppas Laleh att hon fortfarande jobbar på IVA och operation och är en duktig kliniker. Målet är också att ha uppnått docentur och driva en egen forskargrupp som fortsätter undersöka hjärnan och anestesin.

- Drivkraften, vad får du den ifrån?

- Det är att få jobba med det som är kul och med personer som är kul i en miljö som man trivs i, säger Laleh.

Ha en plan när du närmar dig disputation

Ett tips till andra unga forskare är att ha en tydlig plan direkt eftersom det blir svårare om det gått ett par år. Bestäm dig för om du vill forska eller inte.

- Ha en plan när du närmar dig disputation, hur ska jag ta det vidare. Sen jobbar du på den planeringen, säger Laleh.

 

Snabba fakta om Laleh

Titel: Narkosläkare
Ålder: 39
Familj: Min man Andreas och våra två döttrar Dina, 9 och Sofia, 2.
Gör jag helst en ledig dag: Hänger med tjejerna och åker och träffar familjen i Stockholm.
Läser just nu: Idioten av Fjodor Dostojevskij

Kontakt