"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Pär sitter vid ett bord
Publicerad: 2025-04-02

Med öga för databaser – Pär har jobbat med databaser under hela sitt yrkesliv

PORTRÄTT Efter nästan 42 år vid universitetet lämnar nu Pär Vikström över för att gå i pension. Fram till den 1 april arbetade han som systemutvecklare/databasansvarig vid infrastrukturen Demografiska databasen (DDB) som är en del av Enheten för demografi och åldrande forskning (CEDAR).

Bild: Karin Johansson
Pär sitter vid ett bord

Pär har arbetat med databaser genom hela sitt yrkesliv. Det började med en projektanställning under sommaren 1983 då Pär byggde en databas åt en doktorand på SLU. När det jobbet var klart tipsade hans chef vid SLU om att det fanns jobb vid Demografiska databasen (DDB).

Jag har jobbat på samma plats i nästan 42 år men både arbetsplatsen och arbetsuppgifterna har förändrats. Det har varit roligt att man behövt lära sig nya saker hela tiden

Pärs första insats vid DDB var att ta emot det material som registrerades vid enheten i Jörn och överföra detta till UMDACs stordator. Materialet var kyrkböcker för Skellefteå landsförsamling och detta registrerades på datorer av modellen Luxor ABC 802. Disketterna från dessa datorer skickades sedan med post till Umeå.

 – Vi var ganska tidiga på Umeå universitet med just det där att föra över material från ABC 802: or till stor dator, berättar Pär.

Efter en tid köpte DDB in egen utrustning, en så kallad minidator, och ett arbete med att flytta över allt material från stordatorn på Umdac till en relationsdatabas på den egna minidatorn påbörjades. Arbetet beräknades ta några månader men kom att pågå under några år.

 – Så här i efterhand blir det tydligt att vi skulle ha tagit hjälp av personer med större erfarenhet av den här sortens arbete. Vi lärde oss mycket, men många av forskarna som hade sett fram emot att använda materialet tröttnade på att vänta vilket förstås inte var bra.

Idag är det nästan svårt att förstå hur det kan ta flera månader eller år att flytta material på det sättet men Pär lyfter fram att det är en av de större förändringarna som skett under hans arbetsliv - tidsperspektiven.

Det här med databaser har som följt mig

Tuff period som ledde till nya upptäckter
Under slutet av 80-talet genomgick Demografiska databasen en tuff period men med hjälp av både ekonomiska och personella insatser arbetade sig arbetsplatsen genom svårigheterna.

 – Förändringarna skulle få ta tid, vi arbetade oss framåt i små men bestämda steg och det gav resultat. Vi växte verkligen både som personer och organisation under den här tiden, berättar Pär.

En del av metoden som man arbetade efter handlade om att alla i organisationen skulle passera den så kallade ogjort-gränsen.

 –Vi uppmuntrades att göra saker som vi inte gjort tidigare. Det gav mig mod och insikter som senare skulle bli avgörande för att jag skulle ta på mig nya roller och ansvar.

Så när Pär i början av 2000-talet blev erbjuden uppdraget som systemchef, var det inget han behövde fundera länge på, utan han tackade ja direkt.

Nyfiken med stor vilja att lära sig nytt
De senaste åren har Pär lämnat chefsuppdragen och i stället återvänt till att helt fokusera på databaserna igen. Demografiska databasen har under mer än 50 år registrerat data och skapat ett flertal egna databaser, vilka Pär haft ett övergripande ansvar för. Pär har även haft hand om ansvaret för informations- och IT-säkerhet som blivit en allt viktigare fråga de senaste åren.

 – Det här med databaser har som följt mig, konstaterar Pär.

Nu tar då den 42-åriga resan inom demografiska databasen slut för Pär då han den 1 april får pension. När jag frågar hur det känns ler Pär stort och säger att de har haft mycket roligt under de här åren. Det har varit resor, tangokurs och DDB-dagar då hela personalen träffats. Under de tidiga åren beskrevs detta ofta i personaltidningen Källsprånget.

 –Framför allt har det varit väldigt givande att få arbeta med så många olika saker och alla kollegor med olika kompetenser som finns inom DDB.

Pär beskriver att han alltid varit nyfiken och intresserad av att förstår hur saker fungerar, något som hans arbetsliv verkligen har präglats av. 

 –Jag har jobbat på samma plats i nästan 42 år men både arbetsplatsen och arbetsuppgifterna har förändrats. Det har varit roligt att man behövt lära sig nya saker hela tiden.

Nu blir det mer tid för pyssel i stugan men nyfikenheten och viljan att lära sig nytt finns kvar.

 –Jo nu kan jag ju förkovra mig lite, kanske läsa någon kurs om något nytt eller mer om något jag jobbat med. Lokalhistoria har jag ett stort intresse för. Jag kommer nog också att på lämpligt avstånd följa hur CEDAR och DDB utvecklas – Ni blir inte av med mig helt och hållet!