"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2021-05-06 Uppdaterad: 2023-08-09, 11:19

Laborerar med individanpassad cancerbehandling som mål

PORTRÄTT Möt Stina, expert på molekylärbiologiska metoder och som länge forskat inom prostatacancerområdet. Hon är specialiserad på cellulär modellering med fokus på biomarkörer. Stinas arbete fokuserar på avancerade tekniker för att isolera och molekylärt klassificera prostatacancerceller (till exempel isolering av cirkulerande tumörceller med hjälp av ljudvågor,akustofores) med efterföljande cellulära experiment och analyser.

Text: Linnéa Höök
Bild: privat

Vilken bakgrund har du? 

Jag har läst till molekylärbiolog på Umeå universitet. Mitt examensarbete gjorde jag hos Jan-Erik Damber på Urologen 1995 och började därefter som doktorand hos honom. Jag disputerade år 2000 och fick mitt examensbevis exakt på dagen 4 år efter att jag blev doktorand. Jag är ifrån Umeå och har bott här i princip hela mitt liv förutom ett år i Australien där jag var utbytesstudent och då jag luffade runt världen i ett halvår.

Berätta mer om din forskning!

Jag jobbar med Andreas Josefssons forskargrupp sedan hösten 2019. Vårt intresse är att studera de cirkulerande tumörcellerna (CTC) vid cancer och främst hos patienter med prostatacancer. Vi isolerar CTC från patienter för att studera metastaserings- och resistensmekanismer. Vår metod är att använda en aferesprodukt för att sedan isolera CTC med en ny teknik baserad på ljudvågor vilket gör att selektionen av CTC inte är med markörer och därigenom hoppas vi att vi kan fånga upp fler och olika typer. Men även att vi kan isolera levande celler som vi sedan kan studera i cellodling. Målet är att denna teknik ska kunna användas i kliniken för att individanpassa behandling.

Vad är på gång just nu?

Just nu jobbar jag med att optimera vår spännande metod att isolera de cirkulerande tumörcellerna från blod. Och även med att testa metoder som vi ska använda för att karakterisera dessa celler. Det är t.ex. flödescytometri, singelcell sekvensering, RNA extrahering och färgningar av cellutstryk.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

Mycket av mitt arbete är laboratoriskt, men det blir också många seminarier att lyssna på och möten som sker digitalt just nu. Jag deltar också i att skriva ansökningar och vi hoppas på att få summera våra resultat i en artikel snart.

Vad är det som driver dig i ditt arbete?

Jag är intresserad av att förstå mekanismer som ligger bakom det som händer i cellerna. Hur reglerar kroppen vad som ska hända? Vad är det som blivit fel i regleringen vid t.ex. cancer? Jag tycker om att jobba på lab där jag får utveckla metoder och modellsystem för att svara på frågor som vi har. På lab kan vi styra och modifiera i modellsystem och utvärdera vad som händer. Det finns så många fina tekniker att använda i dag.

Finns det något du längtar extra mycket efter att göra när pandemin är över?

Liksom de flesta, att få umgås med andra, gå på evenemang och aktiviteter och att få resa.

Vad gör du helst när du är ledig?

Jag är intresserad av sport främst fotboll och att sköta om min trädgård. Jag har varit fotbollstränare för min dotters lag många år men har nu övergått till lagledarrollen. Jag tycker det är väldigt roligt att vara tillsammans med ungdomarna. Jag gillar att arbeta i min lilla trädgård där jag har mest blommor och bär. Den ska vara lättskött och aldrig bli jobbig!

Snabba fakta om Stina

Namn: Stina Rudolfsson
Titel: PhD, forskare
Ålder: 50
Familj: Man och tre barn (18, 16 och 11)
Favoritserie: Parks and Recreation
Favoritmat: Hembakad pizza
Bästa forskaregenskap: Är kunnig på många metoder

Kontakt